Klaar voor de keuze?

Het aanbod aan relatief goede kwaliteit kweekkarper is gelukkig best groot, maar als je een zo gevarieerd mogelijk bestand in je water wil en zo weinig mogelijk uitval is het voor SKP’s en andere uitzetprojecten toch elk jaar weer een spannend keuzemoment. We zetten voor het seizoen 2022-2023 de mogelijkheden op een rijtje en dat doen we zoals gebruikelijk met het accent op uitzettingen in open water. Voor die open water-uitzetprojecten wil je, al is het maar om het betaalbaar te houden, vooral veel rendement van je uitzettingen hebben. Dat betekent dat er zoveel mogelijk uitgezette karpers van een uitzetting overblijven en zo oud mogelijk worden.  

We hebben verschillende kwekers/leveranciers gevraagd naar hun aanbod, maar uiteraard is het in dit stadium nog lastig te zeggen hoe de oogst van de verschillende kwekers zal uitpakken.   

Eisen aan uitzetkarper 

Uitval is in de eerste paar jaar na uitzetting normaal. Wij beschouwen inmiddels een uitval van 30% in de eerste paar jaar als gemiddeld. Je kunt die directe uitval op heel veel manieren beperken. Denk aan het voorkomen van onnodige beschadigingen en stress bij uitzetkarpers, maar ook het kiezen voor gezond (deel van het) water waar je de karpers in uitzet, een geschikte omgeving bij de uitzetplek (dekking), en een vitaal uitzettype. Uiteraard lopen wij met onze SKP-monitoring altijd een beetje achter de feiten aan, maar een betere onderbouwing is er niet. (Raadpleeg vooral: Lijst met spiegelkarper-uitzettypen – Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer 

Hoe groot/oud 

Er gaan weer meer stemmen op dat we met k3 (driezomerig) uitzetten tekortschieten nu er op veel delen van open water zoveel (grote) meervallen op het toneel verschijnen. Voor je het weet gaat die theorie een eigen leven leiden en kiezen SKP’s massaal voor grote uitzetkarpers. Voor de gelegenheid hebben we enkele relevante SKP-resultaten van de laatste jaren op groot open water bekeken. Het lijkt er inderdaad op dat de grotere k3 of k4 daar een voordeel geven. Zelfs als je de prijs meeweegt. Weet dus dat als in jouw water relatief veel grote snoeken en of meervallen huizen het (ook financieel) waarschijnlijk een voordeel is als die k3’s aan de forse kant zijn (tussen 2 kg en 2.5 kg).  

Hoe groot de k3’s dit jaar uitvallen hangt vooral af van het groeiseizoen. Hoe langer en stabieler dat seizoen is hoe beter. Dat ziet er op dit moment goed uit. Mogelijk levert de kweker/leverancier van jouw keuze ook wel k4 van 2 tot 3.5 kg. Daar betaal je per kg vaak al wat meer voor en zeker natuurlijk per stuk. Groter/zwaarder gaan dan 3 kg per stuk heeft geen enkele meerwaarde bij uitzetprogramma’s in open water.  

Op dit moment zijn er nog niet veel prijzen bekend maar het mag geen verbazing wekken dat die kg-prijzen gemiddeld wel een paar euro hoger liggen dan vorig jaar. Uiteraard houden we jullie daarvan ook op de hoogte op onze website.  

Gezondheidsverklaring 

Het is met het opspelen van allerlei karperziektes een goede gewoonte om bij de desbetreffende leverancier te vragen naar een gezondheidsverklaring voor de geleverde karpers. Zo’n verklaring geeft geen garantie op een uitzetting zonder problemen, maar het is goed om leveranciers van karpers extra scherp te houden op de gezondheid van de geleverde karpers.      

Aanbod edelschubs 

Een steeds belangrijker criterium om voor een bepaalde kwekers/leverancier te kiezen is het aanbod aan edelschubs. Ook die nemen we mee in onderstaande beschouwing. 

Special Carp 

Als je de monitoringsresultaten van de verschillende kweekproducten door de jaren heen beschouwt dan is duidelijk dat de Special Carp van EDKO-vis(nog geen lichting uitgezonderd) hoge ogen gooit qua overleving. Zelfs op open water zien we soms een tmp van boven de 70% waar we in het algemeen met 40% al heel tevreden zijn.  

Uiteraard varieert Edwin van Egmond jaarlijks met ouderdieren maar de bloedlijn gaat terug op Valkenswaarders van 20 jaar geleden en Hongaars (Szarvas) uit dezelfde periode. Qua groei zit de lichting 2016 na 5 groeiseizoenen gemiddeld op 13.5 kg met uitschieters tot 20 kg-plus. 

De edelschubs van EDKO-vis hebben waarschijnlijk geen of weinig Valkenswaardbloed en vooral Hongaars bloed. EDKO-vis teelt vooral met de mooi/hoog gebouwde edelschubs met een oneffenheid in het schubbenpatroon. Dat maakt ze erg geschikt voor SKP’s. 

EDKO-edelschub 2019

Tsjechen via Corten 

De geselecteerde Tsjechen van Corten laten door de jaren heen een vrij variabel beeld zien. Beschubbing varieert per jaar, maar ook binnen elke lichting zijn vaak flinke verschillen. De verhouding hoog/laag gebouwde vissen verschilt per lichting. Op open water-SKP’s zien we tmp’s van de Tsjechen tot circa 50% wat je kunt vertalen naar een prima overleving. Door schade en stress, opgelopen bij selectie, opslag en vervoer, is de uitval soms groter. Afgelopen maanden heeft Corten flink geïnvesteerd om die schade door schuren en springen van karpers in de stockagebakken te minimaliseren. Het beton is verdwenen onder een zachte zwarte afdeklaag.

Corten is klaar voor de opslag van de Tsjechen

Veel SKP’s bestellen bij Corten de geselecteerde Tsjechen, maar je kunt ook voor een deel ongeselecteerde kiezen. Die zijn een stuk goedkoper en zijn in het algemeen ook nog prima te matchen!    

Qua groei zitten de Tsjechen na 5 groeiseizoenen gemiddeld op 13 kg met uitschieters tot over de 18 kg.  

De Tsjechische edelschubs van Corten zijn in de regel vrij slank gebouwd, licht (zilverachtig) van kleur en relatief weinig onregelmatigheden in het schubbenpatroon. Ze groeien wel mooi uit weten we inmiddels van enkele SKP’s die ze de laatste jaren gelukkig wel op de plank leggen.  

Corten-Tsjech edelschub uit 2019

Viskwekerij Vandeput 

Sinds 2017 levert Vandeput elk jaar z’n eigen kweek mooi beschubde spiegels met Valkenswaardbloed. Bij de natuurlijke kweek in vijvers zijn veel verschillende ouderdieren betrokken. Dat geeft veel variatie en soms ook een prachtige (bronzen) kleur! Vaak beschikken de spiegelkarpers over heel veel schubben op een rij op de zijlijn, en vaak met enkele schubben eronder of erboven, maar je ziet ook prachtige warrige patronen. Deze zijn veel uitgezet in Benedenrivieren en Maas. Groei en tmp zijn bij de meeste SKP’s gemiddeld. Vandeput leverde in 2020 en 2021 ook k4 eigen kweek spiegels. 

De eigen edelschubs van Vandeput zijn van een goede kwaliteit. Rond 2015 heeft Vandeput daar exemplaren van de bloedlijn van de OVB-schubs in gemengd. Veelal robuuste edelschubs met ronde staartlobben.  

Bij Vandeput kun je ook consumptiespiegels en consumptie-edelschubs bestellen. De herkomst is dan onduidelijk, ook wel import, en de eigenschappen kunnen uiteraard verschillen maar wel voor een redelijke prijs.  

Spiegel eigenkweek Vandeput 2019

Van Leeuwen Vijvervissen 

Dit is een nieuwe kweker en leverancier van karper. Hij kan vanaf 2024, mits het goed gaat met de opgroei in Duitsland, voldoende k3 van een eigen mooi beschubde bloedlijn leveren aan SKP’s. Dit jaar kan hij wel al Duitse spiegels en edelschubs leveren van de kweker uit de omgeving van Dresden, zoals Van Mechelen/Valkenswaard dat op hetzelfde adres deed tussen 2000 en 2015. Destijds een betrouwbaar product met een relatief hoog tmp (overleving) en in goede omstandigheden vrij gemakkelijk uitgroeiend tot 20 kg plus. Zelden echt hoog gebouwd of buikig, maar eerder strak gebouwd. De edelschubs van het Dresdentype die rond 2010 aan SKP’s zijn geleverd doen het relatief goed, qua groei eveneens aan de bovenkant van het spectrum en individueel redelijk herkenbaar.  

Duitse spiegel 2005 via Viskweekcentrum Valkenswaard

Overige kwekers/leveranciers  

Er zijn genoeg kwekers en leveranciers te vinden in het buitenland en mocht je daar goede connecties hebben en vervoer kunnen regelen dan kun je met zo’n buitenlandse kweker in zee gaan. Vergewis je er op z’n minst wel van dat het gaat om een erkende kweker en vraag om een gezondheidsverklaring. Ook dat geeft geen garantie. Bij de BVK houden we wel in het oog hoe leveringen van voor ons onbekende kwekers het doen in open water. Maar dat duurt dus wel een poos voor wij zo’n kweekproduct/kweker kunnen beoordelen.   

Ben je geïnteresseerd in het Brennen-type dan kun je terecht bij karperleverancier Carpfarm. Dit type is (ook) op open water veel uitgezet en laat een variabel beeld zien qua overleving en groei. Ook de bouw en kleur verschillen nogal. De beschubbing is weer minder bijzonder. Karper wordt niet opgeslagen en komt dus in de regel weinig beschadigd op de uitzetlocatie. 

De producten van Bijnens (Aquafarm) Zonhoven en Peschkes (Monchengladbach) zijn ook veel uitgzet door SKP’s in open water in België en Nederland. Beide kwekers/leveranciers maken (vooral) gebruik van import van consumptiekarpers in de regel van grote kwekers in Oost-Europa. Dat is ook de reden dat ze relatief goedkoop zijn. Zowel Peschkes als Bijnens hebben in het verleden prachtige lichtingen geleverd, zelfs ook lichtingen waar mooi beschubde spiegels (Bijnens) tussen zaten, maar zekerheid over welk type en de kwaliteit heb je hier niet. Hetzelfde geldt voor de edelschubs. Door de bank genomen zijn dat mooi, hoog gebouwde, edelschubs, maar er zijn ook jaren geweest dat met name Peschkes laag gebouwde ‘verwilderde types’ leverde door. De conditie van de geleverde (door vervoers- en opslagschade) is lang niet altijd in orde.  

Zoals in de karperwereld genoegzaam bekend is Peschkes in opspraak geraakt vanwege het opkopen van karpers afkomstig van open water waar ook SKP’s uitzetten. Peschkes heeft laten weten dit uit onwetendheid te hebben gedaan en er bij deze leverancier geen enkel voornemen is dit nog eens te doen.  

Wij adviseren dat als je als SKP overweegt bij een van deze kwekers/leveranciers te bestellen je je door de leveranciers goed laat informeren over de herkomst van de geleverde karpers. 

Door omstandigheden kan Aquality komend uitzetseizoen geen uitzetkarper leveren. Wij hopen dat Aquality volgend jaar weer van de partij is! 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail