Karpers over de dijk

In onze nieuwsbrieven besteden we al sinds april 2018 aandacht aan de Oostvaardersplassen. Het bekende natuurgebied met een van de meest dichte karperbezettingen van de lage landen. In het extreem ondiepe water komen karpers daar elk jaar tot succesvolle paai. Hoewel de bijzondere natuur daar buiten kijf is, was volgens de kenners toch echt een ‘reset’ van het gebied nodig om bijzondere (moeras)natuur te behouden of liever terug te laten keren. Een flinke peilverlaging in een deel van de Oostvaarderplassen is de belangrijkste maatregel om moerasvorming te stimuleren. De eerste fase van peilverlaging bleek afgelopen zomer tijdens een hittegolf fataal voor een flink deel van de visstand. Een massale sterfte als gevolg. Al eerder was er door Sportvisserij Nederland op aangedrongen om de karpers te verhuizen naar het Markermeer aan de andere kant van de dijk. Die operatie is sinds afgelopen najaar flink op gang gekomen. Zo’n tien ton verwilderde schubkarper is inmiddels over de dijk gezet. Niet duidelijk is hoeveel karper er nog gaat volgen.

OVP-karpers worden over de dijk gezet in het Markermeer

OVP-karpers worden over de dijk gezet in het Markermeer

Met onze SKP-uitzettingen van de afgelopen ruim 20 jaar hebben we de karperbestand van het IJsselmeergebied vorm gegeven. Als zodanig zouden (hadden) we best wat meer betrokken willen worden bij deze operatie. Ook praktisch. Genoeg karpervissers die graag de handen uit de mouwen steken. Dat bleek echter organisatorisch niet mogelijk. Door Sportvisserij Nederland (Roland van Aalderen) worden we wel op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. We zijn uiteraard heel benieuwd naar de effecten van deze overzetting op de karperstand in het IJsselmeergebied. Hoe verschuift de verhouding tussen uitzetters (spiegelkarpers en edelschubs) en verwilderde schubs in het IJsselmeergebied? Er zijn grote vraagtekens bij groei-eigenschappen van de OVP-karpers. Een karpervisser van het Markermeer verzuchtte al: ‘Hebben we de OVB-hybride gelukkig verruild voor prachtige spiegels en edelschubs, krijgen we nu OVP-wildloedhybriden…’

De bouw van de ‘OVP-schubs’ doet inderdaad vermoeden dat het gros niet heel groot en zwaar zal te worden. Toch is niet gezegd dat dat 100% klopt. Zowel van OVB-wildbloedhybrides als van IJsselmeerschubs weten we dat als ze de (voedsel) ruimte krijgen om te groeien wel degelijk een percentage flink groot en zwaar (20 kg plus) kan worden. Om de proef op de som te nemen zouden we graag een deel ven de OVP-karpers uitzetten in een omgeving waar we ze (beter) de komende tijd kunnen volgen. Qua groei maar ook qua overleving/houdbaarheid. We houden jullie op de hoogte of dat gaat lukken. Voorlopig kunnen karpervissers van vooral Markermeer, IJmeer en zuidelijke randmeren komend jaar meer aanbeten verwachten. Voor een indicatie: het gemiddelde gewicht van de OVP-schubs ligt bij uitetting rond de vier kg. Stuur ons gerust foto’s!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail