Hete zomer en paaisucces

De aanhoudende droogte en hitte wordt in nieuwsbulletins steeds vergeleken met 1976. Laat dat net het jaar zijn dat ik m’n eerste grote karpers ving. Een jaar om nooit te vergeten dus. De parallel met 1976 doet me ook hopen. Voor karper was 1976 een van de productiefste jaren ooit. De massale paai leverde met name in de randmeren een gigantisch geboorteoverschot op en groeiden veel van die broedjes uit tot volwassen vissen. Dat paaisucces is de laatste 15 jaar in het IJsselmeergebied niet meer voorgekomen. De laatste geboortepiek van karper van open water was in 2003. En ja, ook dat was een lange droge zomer!

Het zou de uitgedunde karperstand van rivieren en meren erg goed doen als er wat meer van dat soort jaren tussen zitten.  Als het goed is moet je zo rond september de eerste tekenen kunnen zien dat het een productief jaar is geweest voor karper. Wij houden het natuurlijk in de gaten, maar laat het ons vooral weten als je jonge karpertjes tegenkomt. Nu meten ze tussen 4 en 8 cm, in november van 8 tot 18 cm.

Gevaren zijn er ook met dit weer. De watertemperatuur gaat naar de 25 graden en giftige blauwalgen vormen hier en daar al tapijten waarin het moeilijker overleven wordt. Het blijft dus spannend hoe deze extreme zomer gaat uitpakken voor karpers.

   

Karperbroed van dit jaar in juli. Het betreft hier een kweekprojectje met een verassende grote opbrengst van 100% aan lederkarpertjes (later meer over dit projectje)

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail