Fotografie bij SKP-uitzettingen
Het uitzetseizoen komt er weer aan. Karpers gaan, hopen wij, weer massaal op de karperplank om gefotografeerd te worden. We hebben aan dit onderwerp een heel verhaal gewijd op onze website. Voor nu wat tips aan de hand van nieuwe inzichten en de eisen van ‘het veld’: met name de Matching Community.
De mannen van de Matching Community zien vele duizenden of zelfs tienduizenden plankfoto’s langskomen op de OneDrive van de Matching Community en dan is het vaak een kwestie van heel snel scrollen en heel goed kijken om een match te kunnen maken. Bij dat scrollen is het extra prettig of zelfs bijna noodzakelijk dat de foto’s goed zijn! Vergis je niet, matchers zijn ook maar gewoon mensen en geven er gemakkelijk de brui aan als de plankfoto’s van slechte kwaliteit zijn. En als er een match is gemaakt is het ook wel heel prettig als de opslag van de gegevens eenvoudig en doelmatig kan. Ook daar valt winst te behalen bij de gemaakte plankfoto’s.
Waarschuwing vooraf
Hoe minder handelingen, hoe eerder de karpers zwemmen en des te beter dat is voor de overlevingskansen. Karpers kunnen zeer springerig zijn op de plank. Houd het daarom vooral laag bij de grond en gebruik onthaakmatten als buffer. De plank op een ton of tafel plaatsen is echt een slecht idee! Handig, met name bij het op de plank leggen van de karpers, zijn neopreen handschoenen, optimale grip en geen schrik meer voor prikkende vinstralen.
Door voortschrijdend inzicht laten de meeste SKP’s zowel meet-als weeggegevens op een kaartje op de plank terecht achterwege. Een centimeter op de plank plakken is voldoende om de lengte te weten en het gewicht is (zeker door matchers van de Matching Community) gemakkelijk te herleiden en de kleine verschillen zijn op een groeicurve van een jaar nauwelijks interessant.
Zet voor de plankoplegger liefst ervaren mensen in. Dat scheelt tijd en ongelukken!
Beeldvullend en scherp
Maak de foto praktisch beeldvullend. Dat voorkomt dat matchers steeds moeten inzoomen en niet snel kunnen scrollen. Er zijn SKP-coördinatoren die de plankfoto’s voor het plaatsten op de OneDrive prepareren en de foto’s ‘croppen’ maar dat is heel veel werk. Het is veel handiger als de fotograaf zorgt dat de afstand tussen lens en karper goed is. Het is uiteraard zo dat niet elke karper precies even groot is.
Stel vooral scherp op de karper en naak gebruik voor de (automatische) zoomfunctie. Oefen thuis vooral even. Kijk ook bij je instellingen en weet dat je resolutie niet torenhoog hoeft te zijn voor een goede plankfoto. Voor plaatsen en werken/matchen op de OneDrive is een gemiddelde van 1 mb per foto ideaal.
Belichting en hoek
Licht kan weerbarstig zijn. Zeker in najaar en winter als de zon laag staat. Houd de karperplank uit de volle zon en voorkom vooral dat plank deels in de zon en deels in de schaduw staat. Desnoods maak je schaduw met een paraplu. Waak erover dat vrijwilligers niet steeds tussen een eventuele zon en de plank gaan staan en zo een schaduw op (een deel van) de plankfoto werpen. Flitsen is niet ideaal, maar is minder erg dan gedacht. Gebruik wel een goede flitser.
Zorg ervoor dat je recht op de vis fotografeert en niet onder een hoek! Dat geldt uiteraard ook voor vangstfoto’s beste melders… Vaak worden karpers gekanteld waardoor de essentiële schubben van de schubbenkam onder de rugvin niet zichtbaar zijn. Vooral bij kale spiegels is dat heel jammer want daar zitten de schubben die niet snel slijten!
Schone lens!
Een druppel op de lens is vaak funest voor de plankfoto. Neem als fotograaf een doekje mee en/of zorg voor afdekking van de camera. Kijk wel weer uit voor lichtverlies met paraplu!
Karperplank: Geen donkere achtergrond!
Zwart absorbeert het licht. Wit is te wit maar lichtgrijs is perfect. Het grijs van duct tape zeg maar. Misschien liever iets lichter.
Genoeg en duidelijke info op de plank
Zeker nu de matching vaak wordt uitbesteed aan de Matching Community is het handig voor zowel matching als voor opslag dat zowel de uitzetlocatie, uitzetdatum als het nummer van de vis goed leesbaar op de plank staat. Die nummers zijn zelden te groot en heel vaak te klein! Er zijn handige manieren om niet steeds het infopapier te verwisselen maar wel de nummering aan te passen. Met een telraam of ‘scorebordnummering’ zoals bijvoorbeeld bij tafeltennis wordt gebruikt.
Samenspel tussen fotograaf ‘plankoplegger’
Overigens zit een deel van de kunst van een goeie plankfoto in het samenspel van fotograaf en ‘plankoplegger’. Een geoefende plankoplegger voelt meestal precies wanneer een karper gaat klapperen. Op het moment dat-ie voelt dat de karper kalm genoeg is spreidt ie z’n armen. ‘Klik’, en klaar voor de eeuwigheid!
Voor alle SKP’s die komend periode gaan uitzetten: veel plezier en succes en houd ze netjes op de plank!
Het BVK-team