AHV (Amsterdam) gaat voor Hongaren

Zeker de oudere karpervissers onder ons herinneren zich vast nog de foto in het eerste boek van Rini Groothuis van een Hongaarse schubkarper die hij rond 1977 ving in een kweekvijver van de OVB. In Rini’s woorden: “een zeer snel groeiende vis”. “Voor een goed begrip”, zegt Rini verderop: “er bestaan geen plannen bij de OVB voor kweek op grote schaal of uitzettingen”. Die laatste opmerking heb ik altijd opgevat als een verzuchting van Rini. En met Rini verzuchtte een groot deel van de Nederlandse karpervissers mee. Moe als we waren van de dertien in een dozijn 25% wildbloedhybriden.

Rini Groothuis met ‘de eerste Hongaar’ in Nederland (Bron: KARPER, Rini Groothuis)

Het zal Rini ook vast goed doen dat het spastische vasthouden aan de zogenaamde natuurlijke bouw van karpers van de baan is. De karper is een vissoort die je niet in een mal moet stoppen. De lichaamsvorm is van nature ook heel variabel, net zoals het biotoop van karpers opvallend divers is. Gelukkig maar dat de meeste karperbeheerders tegenwoordig doordrongen zijn van het belang en plezier van gevarieerde karperbestanden! Hongaren passen daar ook best bij wat ons betreft. Wel meteen even een nuancering: Dé Hongaar bestaat niet. Er bestaat een soort catalogus waarin vele tientallen bloedlijnen van alleen al Hongaarse edelschubs staan. Allemaal met net andere kenmerken. Uiteraard gaat het daar, in Hongarije, vooral om geschiktheid voor consumptie. Wat dat betreft is het werk dat wij doen: uitzettypen testen op geschiktheid voor uitzetten (in open water) een heel ander vak! Wij halen (bijna) al onze kennis over uitzetvissen uit SKP-monitoring.

Hongaren via Kavitrans

Een lange inleiding om aan te komen bij de uitzetting van SKP-AHV (Amsterdam) van afgelopen weekend. Lekker gemaakt door de plankfoto’s van SKP-Leiden besloot de karpercommissie van de AHV te gaan voor de Hongaarse spiegelkarpers en edelschubs van Kavitrans. Deze edelschubs bestonden afgelopen jaar vrijwel zonder uitzondering uit bijzonder hoog gebouwde vissen, bovendien vaak beschikkend over een schubbenkleed met kleine afwijkingen waardoor matching over het algemeen goed mogelijk is. Dergelijke karpers zijn vooral voor wateren waar al veel spiegelkarpers zijn uitgezet een echte aanwinst.

Een edelschub van Kavitrans voor SKP Leiden een jaar geleden

De uitzetting

Vrijdagmiddag om 17.00 uur werden de karpers in Hongarije ingeladen om de volgende dag om 13.00 uur ter plekke te zijn bij de Sloterplas.

Na een nacht doorrijden!

Vers van de kweekvijvers dus en toch bleek wederom dat afnetting en vervoer altijd zijn sporen achterlaat op de vissen. Vergeet daarbij niet dat het hier om consumptiekarpers gaat en de afnetters in Hongarije de karper onvermijdelijk ook als zodanig behandelen. Voor een karperleverancier als Piet Kalkman (Kavitrans) valt het bepaald niet mee om de Hongaarse kweker bij te brengen wat de wensen zijn van karperbeheerders van SKP’s, die elke karper bekijken, fotograferen, koesteren.

Prettig is wel dat we eind maart dicht tegen het groeiseizoen aanzitten en de vissen dus niet eerst een hele winter met schade aan hun lijf moeten zien te overleven.

Over de edelschubs informeerde Kalkman ons pal voor het inladen op vrijdag: in plaats van het gewenste stuksgewicht van circa 2 kg bleken veel edelschubs een flinke slag zwaarder te zijn. Dat is geen voordeel: omdat vissen per kilogram worden besteld betaal je natuurlijk meteen veel meer per uitzetkarper. Je uitzetprogramma dien je ook ter plekke aan te passen omdat wij onze uitzetting plannen in aantallen en niet in kilogram. Bij de AHV besloten we er genoegen mee te nemen, met als limiet vissen van maximaal 4 kg. De spiegelkarpers waren overigens wel van het gebruikelijke k3-formaat (tussen 1800 en 2500 gram).

Opvallend zowel bij de edelschubs als bij de spiegelkarpers was dat ze onderling zo verschillend bleken te zijn qua bouw en ook wel qua beschubbing. Dat wijst op een natuurlijke kweek met veel verschillende ouderdieren. Voor de spiegelkarpers een meevaller maar bij edelschubkarpers willen we toch echt alleen hoog gebouwde exemplaren zien.  ‘Normaal’ gebouwde schubs brengen naar onze smaak echt onvoldoende variatie in Hollandse schubkarperbestanden. De erfenis van 30 jaar wildbloedhybride?

Overigens als we één ding hebben geleerd van SKP-monitoring is dat je niet te snel moet oordelen over een uitzetlichting, laat staan uitzettype. De eerste indrukken zeggen vaak niet zo heel veel. Pas na een jaar of vier monitoren durven wij bij de BVK – ook om kwekers en leveranciers niet nodeloos tegen de schenen te schoppen – een uitzettype langs de spreekwoordelijke meetlat te leggen.

Prachtige Hongaarse edelschubs voor de Nieuwe meer (Rijnlands Boezem)

Voorlopig houden we jullie graag tussentijds op de hoogte van de prestaties van deze lichting Hongaren.

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail