Oproep hoog water: wees alert op karpers in nood!

Dat er een noodsituatie is in het zuiden van ons land, België en Duitsland zal niemand ontgaan zijn. Uiteraard leven we mee met betrokkenen. Jullie zullen het ons niet kwalijk nemen dat als wij beelden zien van karpers op straat, wij ook aan het lot van vissen denken. De gevolgen zijn nu nog lastig te overzien, maar je kunt je indenken dat heel wat direct naast de rivieren gelegen wateren leeg zijn gelopen. De nieuwe man van Sportvisserij Limburg (en karpervisser) Andres de Rouville trof in Zuid Limburg al op de gekste plaatsen karpers aan. Ook Daniel Jawadnya coördinator van verschillende SKP’s in die regio is alert en patrouilleert waar mogelijk langs de rivier om in nood gekomen karpers veilig te stellen. Oud bestuurslid Patrick Stultjens doet dat gewapend met schepnet en sling bij de Grensmaas en stuurde ons een filmpje waar de machteloosheid en de zorg voor het lot van de karpers voelbaar is. Met name als het water weer gaat zakken kunnen karpers gemakkelijk droog vallen of de weg naar de rivier niet meer bereiken door obstakels. Dan kun je als karpervisser wellicht wat doen!

Voor de situatie in Limburg opende Daniel Jawadnya een speciale Facebookgroep: (6) SOS Limburgse Vissers | Facebook. Raadpleeg die groep vooral!

Wat kun je doen?

Karpervissers die de weg kennen langs de grote rivieren en graag de handen uit de mouwen willen steken, zouden de komende week vooral heel alert moeten zijn op in de uiterwaarden of in overstroomde gebieden gestrande karpers. Dat die kans reëel is heeft ook te maken met het feit dat de paaitijd nog niet helemaal achter de rug is. Karpers hebben daarom extra de neiging ondieptes met planten (de vegetatie is nu natuurlijk hoog!) op te zoeken.

Neem lieslaarzen, waadbroek, een stevig schepnet mee en slings/bewaarzakken en zet de karper direct terug in water van herkomst. Vergeet daarbij niet om de spiegelkarpers te fotograferen (linkerflank) omdat dat ons veel kan vertellen over de herkomst en de weg die de karper is gegaan! Op dit moment gaat het nog alleen om de Maas in Limburg, maar ook de Rijn, Waal en mogelijk ook de IJssel krijgen heel veel water te verwerken.

Onze hoop is overigens wel dat karpers zich minder gemakkelijk laten meevoeren als bij hoog water in de winter, vanwege het snellere metabolisme. Mogelijk/hopelijk voorkomt dat ook massaal uitspoelen in zee door de Haringvlietdam.

Overigens niet de eerste keer dat er een dergelijke noodsituatie in de zomer voor is gekomen. In juni 2016 trad de IJzer in Vlaanderen kortstondig buiten haar oevers en redde ‘Filip en zoon’ menig karper.

Als je dit gelezen hebt krijg je gewoon zin om zelf ook je handen uit de mouwen te steken! Vergewis je er sowieso van of karpers op eigen kracht terug kunnen keren naar de rivier. Dat heeft altijd de voorkeur. Je zal er van staan te kijken wat die karpers kunnen!

Houd ons vooral ook op de hoogte van jullie ervaringen de komende week met het hoge water. Succes en ook plezier ermee!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail