Intro update lijst spiegelkarper-uitzettypen

Karpercommissies in Nederland en Vlaanderen vergaderen regelmatig over het gevoerde karperbeheer. Hoe maak ik mijn water zo aantrekkelijk mogelijk naar de mogelijkheden van een gezonde en aantrekkelijke karperstand? Uitzetten van karper is daarbij een belangrijk middel. Je ontkomt daarbij niet aan de keuze voor een karperkweker/leverancier die het beoogde uitzettype levert.

Met het samenstellen en regelmatig updaten van deze ‘lijst spiegelkarper-uitzettypen’ denken wij de (jaarlijkse) keuze voor een kweker/leverancier/uitzettype, tenminste wat betreft spiegelkarpers, iets gemakkelijker te maken. Daarnaast is deze lijst natuurlijk een mooi naslagwerk om te zien wat er zoal rondzwemt in open water.

Het doet ons natuurlijk deugd dat het algemene beeld van de karperstand in Nederland en België anno 2021 steeds rijker geschakeerd raakt. De meeste SKP’s kiezen inmiddels voor variatie, om de aantrekkelijkheid te bevorderen en eventuele slechte eigenschappen van het ene uitzettype te compenseren met de goede van het andere uitzettype.

Bedenk vooral dat deze lijst een groeidocument is. Dat betekent dat nieuwe gegevens, met name uit SKP-monitoring, het beeld dat we nu hebben van kweekproducten beïnvloeden. Dit zal dan ook zeker niet de laatste update zijn! Doe er vooral je voordeel mee en laat ons weten wat jouw ervaringen zijn met de beschreven uitzettypes.

De lijst was jarenlang enigszins verstopt te vinden op onze website. Omdat we best trots zijn op ons overzicht van spiegelkarpertypes hebben we nu in de kantlijn van de homepage het onderstaande logo gezet dat je meteen naar de juiste pagina brengt.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail