Update – Spiegel van de maand september 2017; Onze volschub

Herinner je ‘m nog? Die volschub vanop het kanaal Gent-Oostende die in 2014 plots opduikt in de ruime regio van Aalter? Drie keer nog wel. Zomaar, uit het niets. Nog opvallender, bij elke vangst toont de karper ‘schade’. Loszittende of verloren schubben, in 2016 zelfs een stuk huid (schubben incluis) zo groot als een kinderhand die zomaar verdwenen is. Als dat maar goed afloopt…
In 2014 en 2015 bleek het trouwens nog een honkvaste vis, tot ie in 2017 zomaar 15 km zuidwaarts (rond het Brugse) opdook. Tot twee keer toe.

De allereerste ontmoeting in het voorjaar van 2014

De allereerste ontmoeting in het voorjaar van 2014

Klik hier om het verhaal van deze karper nog eens rustig na te lezen.

2016 en 2018 bleken de jaren van de stilte. Geen spoor van ‘Onze volschub’.

Juni 2019. Gino Michiels stuurt me een melding door vanop het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Je raadt het al, Onze volschub. Geheel in lijn der verwachtingen heeft ie zijn vorige regio alweer verlaten, en toont Onze volschub opnieuw flink wat wondes.

Gino Michiels geeft ons weer hoop met de vangst van Onze volschub

Gino Michiels geeft ons weer hoop met de vangst van Onze volschub

In de eerste plaats ben ik vooral blij dat deze spiegel nog leeft! Maar waarom vindt deze spiegel (ik durf het intussen geen volschub meer noemen… ) dan nooit de rust? Is het vluchtgedrag? Een nieuwsgierig beestje? Een nooit aflatende zoektocht naar geschikte paaigronden? Of toch gewoon radeloosheid? Wellicht weten we het nooit.

Ik herinner me nog levendig mijn eerste ontmoetingen in 2014. Wat toen opviel was het slap aanvoelen van deze spiegel. Andere kanaalkarpers voelen stevig aan bij het optillen, gespierd!

Meer en meer raak ik er van overtuigd dat deze spiegel niet op ’t kanaal is groot geworden. Iemand moet ‘m overgezet hebben! Als dat overzetten niet uit nood (uitdroging of dichtgooien vijver bijv.) was, dan was het vooral een ondoordachte en erg domme zet!

Stiekem hoop ik dat Onze volschub ergens zijn of haar rust kan vinden. Veilig in een haventje of zo. ’t Is ‘m gegund.

Bedankt Gino, voor je terugmeldbereidheid en de goede zorgen!

Filip Matthys

 

Gino ontsmet hier de wonden. Nobel, maar of het ook effectief is? KOI-deskundigen weten niet alleen dat je zo’n ontsmetting dient te herhalen wil het effectief zijn, maar ook dat bij verkeerd gebruik het middel ook averechts kan werken. (Kijk bijvoorbeeld uit voor contact van de vloeistof met de kieuwen!)

Gino ontsmet hier de wonden. Nobel, maar of het ook effectief is? Koi-deskundigen weten niet alleen dat je zo’n ontsmetting dient te herhalen wil het effectief zijn,maar ook dat fout gebruik (de vloeistof mag in geen geval contact maken met de kieuwen) averechts kan werken.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail