Spiegels melden?: spiegelkarpermelden@outlook.com

Onze vaste bezoekers weten wel dat meldingen van spiegelkarpers voor ons van grote waarde zijn. Logisch dus om dat melden zo gemakkelijk als mogelijk te maken. Vandaar deze campagne: simpel melden!

Zo vlak voor de karpers echt actief worden, lijkt dit ons een geschikt moment om de campagne te starten. Deel dit bericht dus vooral met anderen!

Spiegels melden?: spiegelkarpermelden@outlook.com

Karpers melden? Heeft dat zin? Is dat leuk? Is dat betrouwbaar? Vaste melders weten meestal wel waar ze aan toe zijn bij hun SKP, maar wat als je die SKP-coördinator of matcher niet kent? Dan is er algauw (begrijpelijk) aarzeling en scepsis. Om het vertrouwen van die karpervissers te winnen heeft de Matching Community samen met de BVK gezocht naar een nieuwe, simpele en vooral ook betrouwbare, discrete manier van karpers melden in Nederland en Vlaanderen.

Spiegelkarpermeldingen zijn voor ons bij de BVK van grote waarde. Om dat te begrijpen hoef je alleen maar even de rubriek ‘Spiegel van de maand’ op de website www.karperbeheer.nl erop na te slaan.

Maar wat is het directe voordeel voor jou als karpervisser?

Waarom wel?

Uit ervaring weten we dat karpervissers om heel verschillende redenen melden:

  • Nieuwsgierigheid naar de geschiedenis en achtergrond van de door jou gevangen karper.
  • Je waardering laten blijken voor het werk van SKP’s.
  • Beseffen dat je met meldingen een bijdrage levert aan mooie karperbestanden.

Voor ons maakt het niet uit waarom je meldt, als je maar meldt. Toch is het goed te zien dat er een groeiend aantal (vooral jongere) karpervissers die puur uit nieuwsgierigheid melden. Waar is mijn spiegelkarper uitgezet? Is die wel uitgezet? Hoe oud is die karper en wat is de groei? Maar ook degene die uit waardering of plichtsgevoel een spiegelkarper melden, zijn bij ons aan het goede adres. Er wordt echt wel wat gedaan met die meldingen! Sterker de mooiste karperbestanden en beste uitzetprogramma’s worden gebaseerd op de analyse van spiegelkarpermeldingen. We weten zo langzamerhand steeds beter hoeveel en waar we het beste karper uitzetten, maar ook welk uitzettype het meest geschikt is in gegeven omstandigheden. En als dat je nog niet overtuigt om te melden, weet dan dat juist resultaten van SKP-monitoring waterbeheerders en andere instanties over de streep kunnen trekken bij het instemmen met een karperuitzetprogramma.

Deze projectspiegel zwom van Amsterdam via Enkhuizen naar het Haringvliet. Voor dat soort terugmeldingen doen we het!

Deze projectspiegel zwom van Amsterdam via Enkhuizen naar het Haringvliet. Voor dat soort terugmeldingen doen we het!

Waarom niet?

Waarom dan toch niet melden? We horen verschillende geluiden:

  • Ik heb spiegelkarpers gemeld, maar ik zie zelden een match met mijn vangst en zelfs vaak geen antwoord.
  • Ik hoef niks te weten over m’n vangst. Ik vang liever onbekende karpers.
  • Ik meld niet want ik weet niet waar en bij wie?
  • Ik ben bang dat mijn vangsten uitlekken en anderen profiteren.

Om met het laatste te beginnen: wij beseffen (als karpervissers) terdege dat de vrees voor openbaarheid en publiciteit van vangsten je kan tegenhouden om te melden. Karpervissers zijn op hun rust gesteld en geen enkele karpervisser zit te wachten op een run (nou ja wel op een ‘fluiterrun’ J) op zijn water/stek omdat er zulke mooie karpers zwemmen. Zo simpel is dat.

Om die reden werken wij bij de Matching Community uitsluitend met matchers en SKP-coördinatoren die een integriteitsverklaring hebben getekend. Nee, daarmee geen 100% garantie dat het niet toch een keer fout gaat. Maar je kunt er wel van verzekerd zijn dat de bij ons aangesloten matchers de wensen en de privacy van de melder voorop stellen en elke melding discreet behandelen.

Karper op de mat is prettig bij het matchen en verraadt niks over de vangplaats.

Karper op de mat is prettig bij het matchen en verraadt niks over de vangplaats.

Meldapp

Met de Matching Community willen wij vooral het gemak dienen. Weet je niet bij welk SKP je moet zijn? Dan ook brengt het algemene meldadres uitkomst. Mochten de uitzetfoto’s niet in ons bezit zijn dan zorgen we er, in overleg  met de melder, voor dat je melding op de goeie plek komt.

Binnenkort verwacht de BVK in navolging van SKP-GHV (Den Haag) een webapp te lanceren zodat je je foto vanaf de waterkant direct kunt delen met de Matching Community. We zijn heel benieuwd of en hoe dat met de meldapp gaat werken. Hou het nieuws daarover in de gaten!

Het is echt waar: hoe meer meldingen hoe beter. Doe het voor jezelf of voor de goeie zaak: meld die spiegelkarpers (tenminste met foto van linkerflank!), waar ook gevangen! Match of niet, wij hebben je altijd wel iets te vertellen over je vangst. Laat ons vooral weten of de afhandeling van je melding naar je zin is. We willen onszelf heel graag verbeteren!

Zodra je een spiegelkarper meldt op spiegelkarpermelden@outlook.com kom je er snel achter hoe het precies werkt bij ons. Probeer het eens!

 

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail