Op bezoek bij beroepsvisser Klop

Praatjes en verhalen over beroepsvissers zijn er genoeg in de karperwereld. Dat is van alle tijden. Toen ik in de jaren tachtig van de vorige eeuw op het open water rond Amsterdam viste, was vooral beroepsvisser Smeenk bij ons de gebeten hond, mochten de vangsten een tijdje tegenvallen. Later op het IJmeer liep ik een keer daadwerkelijk aan tegen IJsselmeervissers die (grote) karpers genadeloos op het dek lieten ‘kletteren’. Vol afschuw vroeg ik aan de Volendamse beroepsvissers wat ze gingen doen met die karpers? Om uit te zetten, was het antwoord… Ik had inmiddels gebeld met de BOA’s, maar die grepen niet in want het zou allemaal legaal zijn!

Dat was in 2011 en nu, 12 jaar en vele petities, brieven aan provincies tot aan de staatssecretaris aan toe, hulpverzoeken aan Sportvisserij Nederland en brieven aan visrechthebbenden om te stoppen met die handel later, moeten we constateren dat we formeel geen stap verder zijn gekomen. Dat verhandelen van door ons uitgezette karpers is nog steeds legaal voor veel beroepsvissers van open water! Karpers hebben daar dus nog dezelfde kwetsbare status, uitgezet of niet.

Ondertussen nemen de berichten over ‘geroofde’ karpers de laatste jaren weer toe. De krimpende karperstand op groot water zou zelfs het gevolg zijn van de overbevissing in het IJsselmeergebied en de Benedenrivieren. Dat is echter iets dat wij als BVK niet onderschrijven. Die teruggang heeft natuurlijke oorzaken: de aanwas van karper, waar we heel lang op konden teren is sinds de jaren negentig drastisch minder geworden. Neemt niet weg dat des te meer geldt dat elke karper telt en zeker onze zelf uitgezette! Dat we die koesteren daar zouden beroepsvissers toch ook begrip voor moeten hebben?

Wat ons sterkt in die laatste gedachte is dat links en rechts wel degelijk begrip is gekweekt en onderlinge afspraken zijn en worden gemaakt tussen SKP’s en beroepsvissers over het ontzien van karpers. Zolang de wetgever zich niet bemoeit met het beschermen van karper zijn we als sport en beroep op elkaar aangewezen.

Beroepsvisser Klop & Zn van de Benedenrivieren zou, als je zo de geluiden moest geloven, wel ongeveer de laatste zijn waar wat betreft onze zaak iets te halen zou zijn. Maar omdat nu eenmaal bijna alle goede dingen beginnen met samen om de tafel gaan zitten, besloten we de Klops een e-mail te schrijven en uit te leggen waar me met de SKP’s (ook in hun gebied) al zolang mee bezig zijn. Dat is het opbouwen van een gezond karperbestand met mooie en grote karpers waarbij we elke uitzetter koesteren en niet te vergeten volgen met onze SKP-monitoring.

Het duurde niet lang of er kwam een antwoord. We waren van harte welkom op het visbedrijf van Klop. ‘We’ waren in dit geval twee hardcore riviervissers van de Benedenrivieren, Ronny Kivit en Maarten Oosting en ik. En zo ontmoetten we op een middag in juni, een halfuurtje voor onze afspraak, elkaar op de dijk van de Nieuwe Merwede. We waren het snel eens over onze strategie: duidelijk maken waar we als SKP’s mee bezig zijn en onze zorgen over het verhandelen van karper voorleggen. We waren gewoon heel benieuwd naar hun kant van het verhaal. Hun ervaringen met karper in het algemeen en bijvoorbeeld het in maart 2022 gefilmde karpertransport bij Klop voor de deur. Duidelijk moest wel zijn dat wij hier niet namens de georganiseerde Sportvisserij waren. Hopelijk zouden we de wenselijke dialoog tussen beroep en sport op gang kunnen helpen.

Klik hier om verder te lezen over het bezoek aan Klop.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail