Kweek 2020 Special Carp

Edwin van Egmond van Special Carp is een kweker die z’n karpers afstrijkt. Op die manier heb je meer controle op de eigenschappen van het nageslacht. Anders dan vroeger bij de OVB/Valkenswaard die per lichting meestal gebruik maakte van slechts twee ouderdieren, kruist EDKO-vis jaarlijks meerdere ouderdieren. Dat maakt dat er in Special Carp vrij veel variatie zit. Als BVK hebben we Edwin van Egmond geadviseerd om meer te gaan voor bijzondere schubbenpatronen. De afgelopen twee jaar zien we namelijk dat het uiterlijk (de rijenachtige beschubbing en bouw) van spiegelkarpers geleverd door Vandeput, in mindere mate Corten en EDKO-vis naar elkaar toe zijn gegroeid. Liever zien we wat meer variatie, en per kweker/leverancier eigen types. Dat bevordert uiteraard de uitzetvariatie. Tussen de ouderdieren van van EDKO-vis van dit jaar zagen we wel enkele verassende schubbenpatronen. De kuiter in het filmpje is zelfs eerder zwakbeschubd.

Ouderdier 2020 Ouderdier 2020 Ouderdier 2020
Ouderdieren 2020 Special Carp

De ouderdieren zijn vanaf eind april afgevist en geselecteerd op geschikte bouw en beschubbing. Onder invloed van extra hormonen en de stijgende temperaturen rijpen hom en kuit snel. In het filmpje van begin mei zie je hoe een van de kuiters wordt afgestreken. Het is haast niet te geloven hoeveel kuit er uit die ene karper komt. En dan nog is de kuiter zeker nog niet leeg. Edwin vertelde ons dat na het afstrijken de ouderdieren snel weer uitgezet worden en dan paaien ze in de regel alsnog op natuurlijke manier af!

Inmiddels zijn we alweer bijna een maand later en heeft EDKO-vis miljoenen broedjes zwemmen. Er zullen nog de nodige selectieronden volgen voor ze voldoen aan de eisen van de kweker en de naam ‘Special Carp’ waardig zijn. Edwin van Egmond houdt ons op de hoogte van zijn activiteiten. Binnenkort kunnen we, met in achtneming van de corona-maatregelen, ook zelfs weer eens een kijkje nemen in Rijpwetering.

Met dank aan Special Carp voor het beschikbaar stellen van het filmmateriaal.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail