Effecten van karper

Een bonkend hart is misschien het eerste waar je aan denkt bij dit onderwerp. Er is meer. Karper is bijna een industrie op zich en dan hebben we het niet over de consumptie van Weihnachtskarpfen, maar over karper als sportvis. Wij durven met een gerust hart te zeggen dat geen enkele vissoort in Europa zo’n cultuur om zich heen heeft gebouwd. De talloze magazines in heel Europa, de jaarlijkse karperbeurzen waar tienduizenden bezoekers op afkomen, de boilie-industrie: karper, en dan met name grote karper, is al zeker 25 jaar ‘hot’ en het ziet er niet naar uit dat het een modegril is. Je zou zeggen dat die industrie er wat voor over heeft om de plek van grote karpers te bevechten, maar er werd toch heel lang vooral afgewacht en geroeid met de riemen die er waren. Niet zo heel gek want enerzijds gaan karpervissers ook al langer dan 25 jaar massaal naar Frankrijk om daar echt grote karpers (15 kilo plus) te vangen. Anderzijds is het aandeel aan grote karper in Nederland vooral door beter karperbeheer (minder uitzetten) ook snel gegroeid. Toch kun je de laatste vijf jaar duidelijk merken dat degene die aan karpervissen en daarmee aan grote karpers hun brood moeten verdienen zich meer bewust zijn van het feit dat verantwoord karperbeheer in hun voordeel werkt. De sponsoring van SKP-en op grote wateren is heel gewoon geworden.

Teiltje Karper per jaarHet gaat de BVK in de nieuwe items op onze website echter vooral om een ander effect van karper. Namelijk die op z’n milieu. Karper heeft geen al te beste naam bij waterbeheerders en natuurorganisaties vanwege het feit dat karpers woelen en wroeten en daarmee de heel vaak gewenste verbetering van het water richting plantenrijk(er) milieu verstoren. Als BVK willen we graag zo objectief onderzoeken hoe dat nu zit met die effecten en als het nodig is bij waterbeheerders op grond van feiten en praktijkervaring bijsturen door een schouderduwtje in de goede richting te geven. En de visstandbeheerders krijgen een eerste indicatie hoeveel ze kunnen uitzetten zonder brokken te maken.   Lees meer

FacebooktwittermailFacebooktwittermail