Zuurstof voor de Schelde

De brandweer van ‘Zone Centrum’ (Gent dus) publiceerde recent een beklijvend filmpje van de gigantische reddingsacties op de Schelde.

Onze BVK-leden konden het al lezen in de april-nieuwsbrief: Vlaanderen heeft een huzarenstukje opgevoerd. Een Frans bedrijf loosde begin april vervuild water (bietenpulp) in de Schelde. Die vervuiling consumeerde als een gek zuurstof, en maakte het rivierwater binnen de kortste keren biologisch dood (0% zuurstof). Frankrijk en Wallonië lieten begaan, de moordende strook water verwoestte zowat alle leven en kroop stukje bij beetje richting Vlaanderen…

Vlaanderen schoot niet in een kramp, wel integendeel. Agentschap Natuur en Bos (ANB) deed de officiële aanmelding bij het meldpunt Milieu-incidenten, waardoor de carrousel op gang getrokken werd. Wat volgde was fenomenaal! De Vlaamse Waterweg (DVW, het vroegere W&Z) ondernam meteen actie en ging in overleg met de belangrijkste partijen. Op strategische plaatsen werden meetsondes geplaatst om de vuilwaterprop en zijn beweging perfect te kunnen monitoren. Het ANB werkte een strategie uit om hun volledig arsenaal aan beluchters zo efficiënt als mogelijk in te zetten. Vooral de vluchtzones voor vissen (jachthavens, sluiscomplexen, …) werden erg nauw opgevolgd en van beluchting voorzien. Viskwekerij Aquality stelde spontaan en vrijwillig een vrachtwagen ter beschikking om geredde vis tijdelijk te stockeren of eventueel naar betere oorden te brengen. De verschillende brandweerzones zetten massaal en weldoordacht waterkanonnen (aangedreven door stevige HydroSubs) in. Het werd al meteen duidelijk: de vijand – hoe intens ook – zou het niet makkelijk krijgen. In Oudenaarde kreeg de vuilvracht een nieuwe tegenstander; het waterzuiveringsstation van Aquafin. Timing zou hier cruciaal zijn: de vuilvracht moest zo ruim mogelijk ‘door het station’ passeren. Met succes, zo bleek! Een andere stunt van formaat was de actie van Air Liquide. Via een gigantisch rooster werd er zuivere zuurstof toegevoegd aan het Scheldewater (in normale omstandigheden schadelijk voor de kieuwen, maar in dit geval een geschenk uit de hemel). Een professioneel visserijbedrijf (Kooistra) werd ingeschakeld om vissen in nood af te slepen, hengelstewards zorgden ervoor dat vrijwillige hengelaars corona-proof aan de slag gingen. Geen simpele opdracht trouwens; iedereen wou helpen!

Of het zoden aan de dijk heeft gebracht? Zeker weten. De overleving wordt op 95 à 98% geschat. Trouwens, twee dagen later sloegen de brasems al aan het paaien.

Een overweldigend succes, dankzij een immense machtsontplooiing van een berg mensen en instanties. Van samenwerking gesproken. Vanuit de hengelsport en dus ook de BVK: een diepe buiging!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail