Voorbijganger

Vorige week was er een goed georganiseerde karperwedstrijd op het Amsterdam-Rijnkanaal (ARK). Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen week op de fiets voorbij werd gestoken door een karper. De schubkarper zwom in een ondiepe sloot. Een sloot die je nooit zou associëren met dat kolossale kanaal. Toch zou het in dit tempo voor deze karper hooguit een minuut of vijf hebben gekost om van het ARK hier terecht te komen.

Ik besloot de karper stilletjes te volgen en een filmpje te maken.

De karper minderde vaart en dook tussen het frisse groen van de verse gele plomp, nam een paar happen, vervolgde z’n weg en nam even verderop weer een hapje. Het tempo en de rechte lijn bleven onveranderd. Noemde Rini Groothuis dit ooit niet jojo-azen?

De sloot versmalde nog verder en er was een afslag naar rechts die de karper in resoluut nam. ‘Man on a mission’.

Als je dit ziet snap je gelijk waarom elk jaar weer deze periode de meest spannende is voor SKP’s van open water en de matchers in het bijzonder. Karpers komen in hun paaidrang op de vreemdste plekken terecht, vaak heel ver verwijderd van hun vaste omgeving. Deze ontmoeting verklaart wellicht ook waarom er vorige week tijdens de wedstrijd op ‘het kanaal’ niet veel te beleven was. Al mag je van mij de afwezigheid van karpers tijdens die wedstrijd gerust ook zien als een aanmoediging om het SKP-ARK nieuw leven in te blazen. Het lijkt erop dat we eind van het jaar de handen uit de mouwen kunnen steken bij een grote SKP-uitzetting op het ARK georganiseerd door federatie MidWest.

Gemakkelijk gaat het vissen op het ARK en de zijwateren nooit worden, maar iets meer kans op knappe voorbijgangers is voor diehard karpervissers al pure weelde!

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail