UItslag – Raad de leeftijd

Wat een animo voor het raden naar de leeftijd van deze karper! Sowieso voor herhaling vatbaar. Het plan was om met de uitslag te wachten tot onze Nieuwsbrief, maar we laten ons nu toch maar even meeslepen door de snelheid van social media. Wat ons vooral opvalt aan de reacties is de specifieke kennis van zaken die veel bezoekers in huis hebben.

Duidelijk is natuurlijk dat dit een beetje een instinker is. Het is een uitgesproken gave vis. De schubben zien er bijna als nieuw uit en zowel lengte als gewicht verraden niet dat het om een vis van respectabele leeftijd gaat. Begrijpelijk dus dat als je alleen op de groei afgaat je denkt aan een vis die vrij recent is uitgezet.

Raad de leeftijd

Raad de leeftijd

Deze spiegelkarper is echter uitgezet op 30 september 1998 in Amsterdam-zuid. Aangenomen mag worden dat het om een k2 vis gaat, in april 1997 geboren. Destijds werden deze OVB-spiegels bij de Amercentrale opgefokt met karperkorrels. In het koelwater van de centrale lag de watertemperatuurstandaard een stuk hoger, dus de kweekkarpers hadden een veel langer groeiseizoen. Conclusie is dat deze vis dus 22 zomers oud is. Frappant genoeg had niemand precies die leeftijd, maar tussen de 21 en 24 rekenen we goed 

Raad de leeftijd - Plankfoto

Raad de leeftijd – Plankfoto

De kenners lieten zich ook niet afleiden door de grootte van de karper en herkenden het uitzettype dat bekend staat als ‘Klapstaart’, een verzamelnaam voor karpers waarvan de staartlobben over elkaar liggen en de staartwortel vaak een kromming laat zien ( op de plankfoto goed te zien). Dit Valkenswaardtype is veelvuldig door de OVB uitgezet tussen 1997 en 2000. Kenmerkend zijn ook die prachtige halvemaan-schubben op de schouder. De groei van dit type is in de regel vrij traag, maar deze maakt het wel heel bont met z’n 69 cm en 7100 gram!

Raad de leeftijd - De Uitslag

Raad de leeftijd – De Uitslag

Ook bijzonder, maar waarschijnlijk niet toevallig, is dat dit pas de tweede melding was van deze vis. De eerste melding dateert van mei 2001, toen gevangen op de Vecht bij Maarssen, op ruim 35 km van het uitzetpunt. De melding van afgelopen maand van Ate Loonstra komt van het IJmeer bij Muiden, circa 18 km van het uitzetpunt. We hebben al vaker geconstateerd dat de karpers die zeer weinig worden gemeld niet uitblinken in groei. Het zou mij niet verbazen als karpers met deze teruggetrokken ‘sobere’ leefwijze gemiddeld de hoogste leeftijden halen.

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail