Spiegel van de Maand algemeen

Onze rubriek Spiegel van de Maand is er eentje om trots op te zijn, vinden we zelf. Verhalen met een mix van avontuur, informatie en altijd een wetenschappelijk sausje maar zonder grote pretenties. Dit houden we al vol sinds 2013!

Spiegel van de Maand De Vluchteling is een van de vele onvergetelijke verhalen over een projectspiegelkarper. (Kijk vooral nog eens op onze website rechtsboven in het menu!)

Hoe leuk we het ook vinden om zo’n Spiegel van de Maand uit te kiezen en op papier te zetten, het kost best veel tijd. Zeker als we steeds uit dezelfde bronnen moeten putten zoals het afgelopen jaar. Dit intro is dan ook gelijk een uitnodiging aan karpervissers, SKP-coördinatoren en matchers om goed om je heen te kijken of je niet een spiegelkarper of zelfs bijzondere schubkarper kent waar een mooi verhaal aan vast zit. Die verhalen kunnen over van alles gaan en hoeven niet per se binnen onze hoofdthema’s: overleving, migratie en groei te vallen. Liefst behandelen we (het gedrag van) karpers van open water maar dat is zeker geen voorwaarde. Als het je lukt om iets in elkaar te zetten van circa 400 tot 700 woorden dan schrijven wij als het zo uitkomt daar een kort commentaar op en dan hebben we weer een mooie Spiegel van de Maand. Zolang de Spiegels van de Maand vooral uit onze eigen kleine kring komen zal de frequentie van verschijnen afnemen en dat is best jammer met een rubriek met zo’n naam…

We slaan dit jaar daarom september even over in de hoop dat onze volgers dat gat opvullen. Ook voor november kunnen we nog een Spiegel van de Maand gebruiken! Deze van oktober is alweer een dankbare prooi voor Joris Weitjens.

Spiegel van de maand oktober: Klavertje 

Als vrijwilliger bij een SKP gaan er bij een uitzetting vele karpers door je handen. Het blijft magisch om zo’n vis vele jaren later weer tegen te komen. Helemaal als dat in een heel ander deel van het water is. Zo’n ontmoeting creëert gelijk een extra band met zo’n vis. Zoals tussen Joris en de op beschubbing geselecteerde Duitser: Klavertje. Sinds 2004 zwerft deze vis over de wateren rond Amsterdam waar Joris ‘m in 2013 al eens tegenkwam. De karper leek lang ‘schrik te hebben’ van het Amsterdam-Rijnkanaal, maar toe Klavertje die schrik eenmaal overwonnen had lag de wereld open. Klavertje verscheen vanuit het niets op de oude visgronden van Joris: Naarden-Vesting. Of Klavertje daarmee klaar was om zich te settelen lees je hier.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail