Paai 2024 al op gang!

We schrijven 7 april als de eerste paaifilmpjes al verschijnen op Facebook! Frank Wagenaar trof tijdens een van zijn natuurtochten in een waterbergingsgebied bij de Linge paaiende karpers aan. Kenmerk: zeer ondiep water met veel paaisubstraat (in dit geval riet).

Een dag later was het raak in een van de uitwaarden van onze grote rivieren. Daar staat het water nog steeds relatief hoog en dat triggerde rivierkarpers hier en daar om de overstroomde gebieden op te trekken.

Met behulp van een drone konden daar op een van die uiterwaarden mooie beelden worden vastgelegd van een paar groepjes karpers (spiegels en schubs) die zich klaar maken voor de paai en uiteindelijk kwam het daar op 8 april tot paai.

We hebben al vaker aandacht besteed aan het fenomeen vroege paai. Dat het op 8 april met een watertemperatuur van 11 graden op de rivier zelf en maximaal 15 graden op de uiterwaarden al tot paai kwam verbaasde ons toch weer. Het laat vooral zien hoe opportunistisch (flexibel) karpers zijn. Mogelijk speelt dit jaar mee dat we nauwelijks een winter hebben gehad en ook het voorjaar warmer dan normaal verloopt. Dat zal wellicht ontwikkeling van hom en kuit extra stimuleren. Of de ontwikkeling van het bevruchte kuit en het te verwachten broed ook goed komt is bij karper natuurlijk zeer de vraag. Daar speelt naast het weer van de komende dagen vooral ook het aantal predatoren een rol. Natuurlijk voedsel is in deze tijd nog schaars en veel vissoorten eten bij gebrek aan bulkvoedsel graag kuit en broed van karper.

Voorlopig noteren wij 7 april als vroegste datum waarop karper in open water (rivieren enz.) zichtbaar aan het paaien is geweest.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail