Overzicht, verslag en prijsverdeling ITMW 2022

Zowel in Nederland als in Vlaanderen werd in het laatste weekend van september weer gevist en vooral gemeld in het kader van het tiende internationaal terugmeldweekend (ITMW). Een wedstrijd bedoeld om karpervissers vertrouwd te maken met melden en matchen van spiegelkarpers en natuurlijk voor de eer van het winnen waarbij het bemachtigen van de BVK-wisseltrofee voor velen het ultieme doel is. Deze wisseltrofee wordt uitgereikt aan degene met de meeste gematchte projectspiegels van open water.

De vangsten kwamen deze editie wat traag op gang op veel wateren, maar uiteindelijk konden de matchers van de Matching Community toch echt aan de bak! Opvallend waren de meldingen van grote spiegelkarpers (rond de 20kg) van de oudere projecten als het project van SKP Leiden, AHV-SKP en het SKP van Haagse boezem.

Het duo Dennis Vermont en Ferdinand Volwater ving onder meer deze twee prachtige grote Valkenswaard/Villedonners 2006 in Rijnlands boezem

Amé de Zwart scoorde erg goed in Haagse boezem. Onder meer met deze grote, nog jong ogende Duitsers uit 2005

Als je zo globaal kijkt naar de resultaten van het weekend valt gelijk op wat voor keur aan verschillende spiegelkarpers er rondzwemt in de lage landen! Nu nog een wat hoger percentage edelschubs en we hebben als karpervissers geen reden tot klagen! Edelschubs werden er gelukkig ook gemeld en een enkele ook gematcht. Die telden dit keer als bonus. Volgend jaar misschien voor de volle punten?

Een magnifieke ‘linear’ uit de Otheense kreek voor Rudi. Het betreft hier een eigen kweek Carpfarm uit 2017. Dergelijke types zijn natuurlijk een aanwinst

Knappe match van een EDKO-edelschub door Jochem Diederiks (SKP-Leiden) bij SKP Nieuwe Meer en voor Ferdinand Volwater

Bij de meeste projecten in Nederland en Vlaanderen waren het nog vrij jonge Tsjechen en EDKO’s die de boventoon voerden. De oudste projectspiegel was voor Tim Gerritsen die een Klapstaart van het AHV-SKP uit 1999 ving. Maar voor de wisseltrofee moet je echt de meeste hebben…

Tim Gerritsen pakte deze klapstaart ui 1999 in de AmstelVermeldenswaard is ook de prestatie van Niels Koetsier die in drie verschillende SKP-wateren spiegels wist te vangen! SKP Gouda, SKP Oude rijn en SKP Haagse boezem. Nog niet allemaal gematcht, maar daarom niet minder knap.

BVK-wisseltrofee

Verschillende karpervissers wisten drie tot zes spiegels te scoren in het wedstrijdweekend maar het gaat voor de BVK-trofee echt om de matches. Daar hebben de matchers aardig de tijd voor genomen en verschillende matchers hebben gekeken naar de inzendingen van de kandidaten voor de trofee. Er was er maar één melder waarvan vijf vissen positief konden worden gematcht. Dat was van Niels de Jong die in Rijnlands boezem vijf spiegels ving van een van de SKP’s van de AHV: SKP Nieuwe Meer. Daarmee blijft de trofee in Amsterdamse handen. Vorig jaar was het namelijk Björn Udink die met een kwintet projectspiegels van de Amstelboezem met de trofee aan de haal ging.

Niels ving een mooi palet aan spiegels van verschillende lichtingen tussen 2010 en 2016. Opvallend genoeg ook twee voor dit project nieuwe vissen! Geeft maar aan dat zo’n terugmeldweekend altijd weer iets extra’s oplevert.

De vijf matches van Niels de Jong: twee Duitsers 2010, twee Tsjechen 2015 en een EDKO 2016

Daarmee is duidelijk dat Niels de Jong de tiende in de rij is die zijn naam op de wisseltrofee zal krijgen. We reiken de BVK-wisseltrofee graag aan Niels uit tijdens onze BVK-meeting ergens begin 2023.

Niels de Jong was goed op dreef!

Top 3 individueel BVK- wisseltrofee ITMW 2022

  1. Niels de Jong – Rijnlands boezem (AHV-SKP): 5 gematchte spiegels
  2. Jimmy Heijink – Oude Rijn (SKP Woerden): 4 gematchte spiegels plus 2 originals plus 2 edelschubs
  3. Amé de Zwart – Haagse boezem (SKP GHV): 4 gematchte spiegels plus 2 edelschubs

Een van de vier matches voor de runner-up van ITMW 2022 Jimmy Heijink bij SKP Woerden/Oude Rijn: een EDKO uit 2018

Het best scorende SKP

De verschillende SKP’s van GHV Groene Hart scoren traditioneel hoog. Vorige twee edities ging SKP Gouda met de eer en de nodige prijzen strijken.

Top 3 SKP ITMW 2022

  1. SKP Woerden/Oude Rijn: 10 gematchte spiegels
  2. SKP GHV Haagse boezem: 8 spiegels
  3. SKP Nieuwe Meer: 7 spiegels plus 1 gematchte edelschub

Een van de tien gematchte spiegels van de Oude Rijn

Cortenprijs

De Cortenprijs is een juryprijs waarbij we naar meer kijken dan alleen naar aantallen of kg’s. Het is alweer een tijd geleden dat Vlaanderen in de prijzen is gevallen. Toch wordt er in Vlaanderen nog volop genoten van uitgezette spiegelkarpers en van een spelletje houden de Vlamingen ook best. Kijk maar eens op de Facebookpagina van de B.V.K. terugmeldgame. Voor het itmw is de laatste jaren wat minder specifieke animo. Dat we de Corten-prijs toch aan Vlaanderen toewijzen is vanwege de inzending van Kevin Buysse. Een oogverblindende spiegelkarper van 16 kg in gewicht. Het duurde even tot er ook een match bij gevonden was. We vermoedden meteen al dat het een Tsjechische vis was en werden daarin bevestigd toen we deze schoonheid terugvonden bij de door Corten geleverde en in 2015 in de Watersportbaan uitgezette lichting. De Watersportbaan is een prachtig stuk viswater dat in directe verbinding staat met kanalen en rivieren zoals de Leie en kanaal Gent Oostende.

Kevin Buysse met de in onze ogen mooiste van het ITMW 2022

Ter stimulans voor alle SKP’s in Vlaanderen, zowel wat betreft het uitzet als het match/monitorgedeelte van SKP, wijzen wij de Cortenprijs bestaande uit 25 spiegelkarpers van Corten uit te zetten in SKP-water naar keus, dit jaar graag toe aan SKP Vlaanderen. De 25 spiegelkarpers mogen in overleg met Kim Corten dit najaar in Lommel worden afgehaald.

Aanmoedigingsprijzen Matching Community

Het ITMW is natuurlijk primair bedoeld om het melden van spiegelkarpers te stimuleren. Die noodzaak wordt, vooral door het succes van de Matching Community, minder. Gemeld wordt er in het algemeen immers genoeg, gelukkig maar! Ook rond en zelfs tijdens het ITMW kwamen de nodige meldingen binnen waarvan het SKP niet actief deelnam of zonder zelfs een link naar de wedstrijd, en dus zonder item. Enkele van die melders willen we graag iets meer geven dan de gebruikelijke terugkoppeling over de herkomst van hun vangst.

Sander Kunst van Boezem Baits bood aan om een deel van die speciale aanmoedigingsprijzen van de Matching Community door Boezem Baits te laten verzorgen. Daar maken we als BVK graag gebruik van. Die speciale prijzen reiken we graag uit tijdens de BVK-meeting begin volgend jaar.

Bijzondere vermeldingen en MC-aanmoedigingsprijzen (met name voor matches bij SKP’s die niet actief meededen met het itmw.)

Ferdinand Volwater – SKP Leiden en SKP Nieuwe Meer: 3 gematchte spiegels plus 1 edelschub

Dennis Vermont – SKP Leiden: 2 gematchte spiegels en 1 original

Henri van der Wal – SKP Friese boezem: 1 gematcht en 2 nog ongematcht

Jimmy Ripzaad – SKP Benedenrivieren (ZWN): 1 gematcht 1 nog ongematcht

Tycho van Straaten – SKP Zuidelijke Randmeren: 1 gematcht

Wesley Cox – SKP Berkel (Midden-Nederland): 1 gematcht

Kevin Buysse – SKP Watersportbaan: 1 gematcht

Speciale vermelding

Niels Koetsier: projectspiegels bij drie verschillende SKP’s

Friese boezem

Voor Friese boezem stelde Ids Idzenga van de hengelportzaak in Makkum voor aan de MC-groep van Friese boezem om wat extra prijzen ter beschikking te stellen. Het itmw is niet erg bekend in Friesland en alleen Henri van der Wal scoorde dit weekend een trio spiegels met tangetje op de mat. Henri valt daarmee al in de algemene prijzen. In overleg met Idse besloot de MC-groep van Friese boezem om ter meldstimulans drie prijzen uit te delen aan de karpervissers die voor het eerst rond het SKP-weekend een spiegelkarper bij ons hebben gemeld. Dit zijn de volgende drie melders:

  1. Wiebe Kaspersma, hij krijgt een Bucket Deal BFM-aas naar keuze
  2. Julien Kroon, hij krijgt BFM-boilies (2,5 kg)
  3. Dennis  Kroon, hij krijgt een gloednieuwe Onthaakmat

De prijzen die we over hebben delen we aan het eind van het meldseizoen uit aan de beste melders bij Friese boezem over 2021.

Deze bekende Tsjech heeft al heel wat van de Friese boezem gezien en werd onlangs door Wiebe Kaspersma gemeld bij de matching Community

Mooie Tsjech van Friese boezem voor Julien Kroon!

In Friesland zijn ze dol op de Tsjechen van Corten: Dennis Kroon bleek er eentje van de laatste uitzetting (2021) te hebben gescoord

De prijzen zijn door de prijswinnaars af te halen bij Idzenga in Makkum.

BVK-meeting

De algemene prijzen van BVK en MC worden in samenwerking met Boezem Baits uitgereikt tijdens de BVK-meeting in Diemen. We houden jullie op de hoogte!

Tot volgend jaar als we alweer de elfde editie van het ITMW beleven.

Blijf ze ondertussen vooral vangen en melden!

Team BVK en Matching Community

FacebooktwittermailFacebooktwittermail