Overzicht en verslag ITMW 2021

Zowel in Nederland als in Vlaanderen werd vorig weekend weer gevist en vooral gemeld in het kader van het negende Internationaal TerugMeldWeekend (ITMW). Het weer was prima maar de animo beduidend minder dan we gewend zijn. We gaan dat zeker nog evalueren maar zeker is dat het melden van spiegelkarpers een vlucht heeft genomen. Dat maakt het ITMW net even wat minder speciaal en ook noodzakelijk voor ons. Want hoewel sommige SKP’s een leuk prijzenpakket ter beschikking stellen blijft het meedoen toch vooral voor de eer en vooral voor de fun! En natuurlijk voor de prestige van het bemachtigen van de BVK-wisseltrofee voor degene die (in open water) tijdens het weekend de meeste projectpiegels weet te vangen.

BVK-wisseltrofee

Andere jaren was de strijd vaak spannend maar dit jaar nam Björn Udink al op vrijdagavond een flinke voorsprong met 3 projectspiegels van de Amstelboezem waarvan er gelijk 2 gematcht konden worden. Op zaterdag pakte hij nog twee projectspiegels die hem de onbetwiste winnaar maakt van de negende editie. We reiken de BVK-trofee graag aan hem uit tijdens onze BVK-meeting ergens begin 2022.

Björn Udink met z’n kwintet projectspiegels van de Amstelboezem waarvan een Duitser van SKP-Weesp, twee Villedonners 2011 en een eigen kweek. De kleinste spiegel is nog ongematcht.

Top 5 individueel ITMW 2021

 1. Björn Udink, Amstelboezem, 4 spiegels van twee verschillende SKP’s plus een ongematchte (BVK-trofee)
 2. Bas Paauw, Goudse stadswateren Gouda, 3 gematchte spiegels plus 2 edelschubs
 3. Dennis Vermont, Rijnlands Boezem, 3 gematchte spiegels van drie verschillende SKP’s
 4. Jurriaan Tissen, Utrechtse Vecht, 3 spiegels (1 nog ongematcht) plus 1 edelschub
 5. Erik Komer, Haagse Boezem SKP-Haagse Boezem, 3 gematchte spiegels

 Het best scorende SKP

De verschillende SKP’s van GHV Groene Hart scoren traditioneel hoog en ook SKP ONI Terneuzen deed weer goed mee. Vorige twee edities ging SKP Gouda met de eer en de nodige prijzen strijken. Deze editie kon de vorige winnaar Bas Paauw die eer nog hoog houden door als tweede te eindigen met 3 spiegels en 2 edelschubs.

In Vlaanderen was de interesse en deelname eerder karig te noemen. Toegegeven, in Vlaanderen werd amper ‘reclame’ gemaakt in aanloop op het weekend. We beloven daar verandering in te brengen bij onze jubileumeditie in 2022. SKP Damse vaart kon gelukkig voor een eerredder zorgen.

Tom Van Laere wist de eer te redden met een Bijnens-spiegel uit 2009 (SKP Damse vaart)

Top 3 SKP ITMW 2021

 1. SKP Woerden/Oude Rijn, 10 spiegels plus 6 schubs
 2. SKP GHV Haagse boezem, 8 spiegels
 3. SKP ONI Terneuzen, 7 spiegels

Cortenprijs

De Cortenprijs is een juryprijs waarbij we naar meer kijken dan alleen naar aantallen. De in onze ogen meest bijzondere melding kwam van Ralf van den Boom die in de Vechtboezem richting Utrecht een klapstaart ving die afkomstig bleek van de uitzetting in september 1998 in het Amstelkanaal. Ruim 21 jaar buiten beeld en nu gemeld. Wat je noemt ‘een onderduiker’ aan het licht gebracht door spiegels te melden bij de Matching Community!

Ralf van den Boom met een klapstaart van de uitzetting in september 1998 van het AHV-SKP

Ook omdat Jurriaan Tissen tijdens het ITMW een goede score haalde in dezelfde Utrechtse Vecht, met spiegels van recente uitzettingen in het kader van het ‘Masterplan Karperuitzet’ van Sportvisserij Midwest-Nederland, wijzen wij de Cortenprijs van 25 spiegelkarpers (Tsjechen) uit te zetten in SKP-water naar keus, dit jaar graag toe aan SKP Utrechtse Vecht.

‘Spiegeltjes’?

Nog steeds worden uitzetters van SKP’s wel ‘spiegeltjes’ genoemd. Vast liefkozend bedoeld, maar inmiddels bijna denigrerend als je ziet wat een spiegelkarpers dat geworden zijn! Deze editie zelfs twee vissen van meer dan 20 kg! Eentje voor SKP Rijnlands boezem-zuid en eentje voor SKP-Haagse boezem.

De twee grootste spiegels van het SKP-weekend. Links een Valkenswaard/Villedon 2006 van 23.5 kg voor Dennis Vermont (SKP Rijnlands boezem-zuid) en rechts een 2009-spiegel van onduidelijke herkomst op 22.1 kg voor Lars Pannekoek (SKP-Haagse boezem).

Troost/aanmoedigingsprijzen

Het ITMW is natuurlijk primair bedoeld om het melden van spiegelkarpers te stimuleren. Om eerlijk te zijn is die noodzaak, vooral door het succes van de Matching Community, er tegenwoordig veel minder. Gemeld wordt er genoeg! Dat bleek ook tijdens het ITMW toen er opvallend veel meldingen op ons meldadres spiegelkarpermelden@outlook.com binnenkwamen maar zonder een link naar de wedstrijd! Om die melders toch ook eens iets meer terug te geven dan een terugkoppeling over de herkomst van hun vangst, delen we graag nog wat prijzen uit namens de Matching Community.

Bijzondere vermeldingen MC-aanmoedigingsprijzen 

 1. Arjan van Jole, Drontermeer SKP Veluwerandmeren, 2 Valkenswaarders 2018
 2. Matthijs Buter, SKP IJssel, 1 rijen 2001
 3. Peter Bakker, SKP Friese boezem, 1 Tsjech 2019
 4. Ralf van den Boom, SKP Utrechtse Vecht, 1 Valkenswaard 1998

Clandestiene/ongefotografeerde uitzettingen

Toch ook nog een schaduwkant aan deze editie. Er kwamen verschillende meldingen binnen van de Westboezem omgeving Delft. De Matching Community verzorgt ook daar de matching maar stuit al een tijd op spiegelkarpers die niet in het uitzetarchief voorkomen. Onlangs bleek dat er in 2020 een clandestiene uitzetting is geweest van lokale karpervissers. Praktijken die we helaas steeds vaker zien. In de meeste gevallen totaal overbodig zoals in dit boezemwater waar zowel SKP-GHV als SKP-Delfland/Westboezem een uitzetprogramma heeft! Enige wat wij als MC kunnen doen is de vangstfoto’s opslaan als plankfoto’s. Daar hebben deze melders nu niks aan. Vandaar een troostprijs voor Rens Kop die maar liefst 3 spiegels van (hoogstwaarschijnlijk) de clandestiene uitzetting in 2020 in Westboezem wist te vangen en keurig te melden met prima foto’s.

Rens Kop met een niet te matchen spiegeltje, waarschijnlijk afkomstig van een ‘gelapte uitzetting’ in 2020.

Die schaduwkant valt ook over Vlaanderen. Joeri Stadeus wist tijdens het weekend twee spiegels vanop het Schipdonkkanaal te melden die alle kenmerken van (geselecteerde) kweekspiegels vertoonden. Helaas dus geen match, gezien ook hier een tijdje terug ‘in het geniep’ enkele kuipen spiegelkarper werden omgekeerd. Ook hier is een troostprijs op z’n plaats.

Joeri Stadeus wist twee mooie vissen te melden, helaas niet te matchen…

Tot volgend jaar als we alweer de tiende editie van het ITMW kunnen vieren!

Blijf ze ondertussen vangen en melden!

Het BVK-team

FacebooktwittermailFacebooktwittermail