Open middaggedeelte BVK-meeting: Karper en Karpervissen in het IJsselmeergebied, Historie en Toekomst

Of je er nu wel of niet op karper gevist hebt, het IJsselmeergebied spreekt aan. Hengelsportauteurs als Jan Schreiner en Jan de Winter schreven er diep in de vorige eeuw al over op een wijze die karpervissers nog steeds kippenvel kan bezorgen.

Ook de ontwikkeling van de karperstand in het IJsselmeergebied is op z’n minst bijzonder te noemen. Wie wist bijvoorbeeld dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw een karperuitzet-programma is uitgevoerd met Heidemijkarpers? En wie weet er nog dat je in de jaren zeventig en tachtig bijna letterlijk over de verwilderde karper heen kon lopen in grote delen van het IJsselmeergebied? Dat staat in schril contrast met de laatste twintig jaar. Onze Spiegelkarperprojecten hebben weliswaar de randmeren een gigantische kwalitatieve injectie aan de karperstand gegeven, maar dat geldt niet voor het IJsselmeer/Markermeer/IJmeer. Die meren moeten het vooral hebben van overloop uit de naburige wateren. Dat dat gebeurt is zeker, maar het zijn in het algemeen slechts de grootste diehards die nu een goeie kans maken om af en toe tegen zo’n SKP-parel aan te lopen.

Wat zou dan niet mooier zijn dan een eigen SKP voor het IJsselmeer/Markermeer? Een uitzetprogramma dat de karperstand geleidelijk aan omtovert tot een gevarieerd bestand en een groot percentage doorgroeiers? Bij de BVK maken we ons al een tijd sterk voor zo’n SKP en met deze bijeenkomst hopen we dat doel weer iets dichterbij te brengen. We nodigen daarom graag zowel direct betrokkenen als geïnteresseerde karpervissers uit om de middag bij te wonen. Bedenk daarbij dat alleen al jouw aanwezigheid een directe bijdrage is aan wat nu al in de wandelgangen wordt bestempeld als het mooiste SKP van Europa…

(foto: Damian Jackowski)

Eens in mijn leven hoop ik, als de Schepper mij dat uur wil geven, de karperhengel met een grandioze boog te zien krom staan boven het helblinkende water van het IJsselmeer. De bleke morgenhemel boven mij en de stilte rondom.

De karper aan het eind van de lange lijn. 

Jan B. De Winter

Zet het in je agenda: zaterdag 9 maart vanaf 13.00 tot 15.00 uur. Leden en niet-leden welkom!

Ruime GRATIS parkeergelegenheid en goed bereikbaar met openbaar vervoer. Gratis wifi.

ADRES

Het Wapen van Diemen
Ouderkerkerlaan 8
1112 BE Diemen
Tel: 020 695 08 55
info@hetwapenvandiemen.nl

FacebooktwittermailFacebooktwittermail