Oogloos

Als je op de ogen van karpers gaat letten valt op hoe vaak daar afwijkingen te zien zijn. Zeker oude(re) karpers worden (vanaf een jaar of 15 al) vaak aan één of beide ogen blind. Maar in het filmpje dat Jan van Dooren ons stuurde is iets anders aan de hand. Deze karper heeft niet eens het begin van een oog. Aan beide kanten niet! Dat is heel bijzonder.

Nu wil het geval dat deze karper is gevangen in een omgeving (Watergraafsmeer, Amsterdam) waar vroeger een scheikundig laboratorium heeft gestaan. Daarover deden in de jaren tachtig de vreemdste verhalen de rondte. Er zouden tweekoppige kikkers zijn gesignaleerd… Zowel Robert Paul Naeff als ik bleken daar destijds, los van elkaar, te zijn gaan buurten om het met eigen ogen te zien. Maar geen spoor van wangedrochten. Wel heel veel verwilderde schubkarpertjes.

Dat er een link is tussen die oude lozingen daar en deze oogloze karper is niet eens uitgesloten. Chemische stoffen, zware metalen enzovoorts hopen zich op in de bodem. Ons sterke vermoeden is dat er bij deze oogloze karper iets mis is gegaan vlak na de bevruchting. Er valt bij alle levende wezens, maar zeker bij een karper met z’n tienduizenden tot honderdduizenden eitjes, net na de bevruchting gelijk een groot deel af waar het niet helemaal goed is gegaan. En soms glipt er een behoorlijk forse afwijking tussendoor. Zoals bij deze karper. Zeker het feit dat het om twee ontbrekende ogen gaat maakt dit geval uniek. Karpers met één ontbrekend oog zien we vaker en toevallig bij de laatste lichting Tsjechen zaten er verschillende tussen!

Deze Tsjech van SKP Gouda zal met één oog door het leven moeten. Benieuwd hoe deze het gaat doen (Foto: Niels Koetsier).

Zowel die  veelvoorkomende blindheid en het feit dat karpers met dit soort afwijkingen het soms nog aardig redden wekt de indruk dat zicht (zien) voor karpers veel minder van belang is dan de andere zintuigen. Een karper redt zich natuurlijk ook meer dan goed in het stikkedonker. Vooral de tastzintuigen zijn bij karpers zeer goed ontwikkeld. In ieder geval wist de oogloze schub de voerplek van Jan van Dooren blindelings te vinden!

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail