Internationaal Terugmeldweekend

Vlaanderen

Voor een tweede keer pikt Vlaanderen zijn karretje aan bij Nederland, meteen goed voor het internationaal karakter van dit terugmeldweekend.

Vlaanderen zou niet over één nacht ijs gaan, de betrachting was om het onze bovenburen knap lastig te maken. De trukendoos werd bovengehaald! Meteen werd er een facebookpagina specifiek rond dit evenement aangemaakt. Een gouden zet, zou later blijken. Ook gingen Maiko en Filip op zoek naar prijzen. Een knappe prijzentafel trekt immers iets makkelijker de eeuwige twijfelaar over de streep! Ruim 65 aanmeldingen vooraf. En opnieuw bleek het kanaal Gent – Oostende (voortaan KGO) de grote ‘publiekslieveling’. Ook de Leie en Schelde konden op aardig wat aandacht rekenen.

Vrijdagavond, na het avondeten, werd de aftrap gegeven. Meteen bleek de facebookpagina ‘hot’ te zijn. Regelmatig werden er vangsten op de tijdslijn geplaatst. De vis en visser was actief, zoveel was zeker!

In de loop van zaterdag bleef de facebookpagina bestookt worden met vangsten. Vaak schubs, links en rechts ook een spiegel ertussen. Met nog dik 24 uren voor de boeg, was er van een mogelijke winnaar nog geen sprake. De strijd lag nog volledig open! Dat recent uitgezette spiegeltjes zich relatief makkelijk laten vangen, bleek ook maar weer eens tijdens het terugmeldweekend. De recent uitgezette spiegeltjes van de Leie kregen zowaar de bovenhand op KGO. De tweede nacht was net dat tikkeltje minder vruchtbaar, maar echt stil viel het nooit.

Omdat sommige deelnemers niet over facebook beschikken, was het afwachten tot iedereen zijn vangsten had doorgespeeld. Op maandagavond bleek al hoe succesvol het weekend wel niet geweest was. Ruim 160 karpers werden gevangen. Hoofdzakelijk schubs. Denk aan 135 exemplaren. Verder nog een koi en een graskarper. Met 24 spiegels kon de organisatie alleen maar blij zijn. Wat volgde was een weekje ‘screenen’. Elf spiegels werden gematcht!

Danny won knap het terugmeldweekend in Vlaanderen

Danny won knap het terugmeldweekend in Vlaanderen

Goed ‘n week later was daar uiteindelijk de totaalstand. Twee mensen hadden twee projectspiegels gevangen op de Leie. Jona Steyaert en Danny Busschaert. Laatstgenoemde had echter meer schubs dat weekend, waardoor Danny tot winnaar van weekend gekroond (figuurlijk hé, mannen) werd.

Begin november is er de terugmeldavond. Een flink gedekte prijzentafel wacht er op gretige handen! Hopen maar dat ook voor de terugmeldavond flink wat animo op te tekenen valt.

Wie het weekend nog eens van naaldje tot draadje wilt herbeleven, kan als het ware een draaiboek terugvinden op Facebook.

Een meer dan gesmaakte editie dus in Vlaanderen. Nu al gaan stemmen op om dit evenement twee keer per jaar te laten doorgaan. We houden het voorlopig bij eentje!

Filip Matthys

Nederland

Het Vlaamse geweld heeft de noorderburen bij het tweede SKP-terugmeldweekend totaal overrompeld. Wij waren in en na het weekend vooral aan het zoeken naar verklaringen voor het tamme gebeuren. Het weer kon de schuld krijgen, de watertemperatuur desnoods, Hollanders twijfelen immers niet zo snel aan hun eigen kunnen… Feit is dat menig deelnemend project niet eens 1 melding kon noteren! Er waren een paar projecten die zich aan de malaise konden onttrekken. Het SKP van Den Haag deed het relatief goed met 45 deelnemende vissers, 24 gevangen karpers, waarvan 10 projectspiegels. Het project in Amsterdam had eveneens ruim 45 deelnemers en kwam tot 16 gevangen spiegelkarpers waarvan 6 projectspiegels van het open boezemwater. Heel wat minder dan de vorige editie toen er 22 projectspiegels boven water kwamen. Vermeldenswaardig is ook de (bijzondere) deelname van het project op de Bernisse/het Brielse Meer. Daar werd dat weekend een ’gewone’ karperwedstrijd georganiseerd en Marcel Aarden gaf die wedstrijd nog een beetje jus door de totaalvangst (3 gevangen spiegels) te fotograferen en tot bewondering van de deelnemers ter plekke te matchen!

Het SKP van ONI-Terneuzen deed ook nog aardige zaken met 7 gevangen spiegels waarvan 5 projectspiegels. Saillant detail: alle gevangen spiegels werden hier gevangen door Belgen… SKP-man Sjaak de Braal geconfronteerd met de uitslag: ‘Ja, in Vlaanderen is beter gevangen. Dat ligt niet aan de streek waarin het water ligt maar aan de Vlamingen. Die mannen kunnen het echt!’ Een van de Vlamingen, Jochen Schauwvliege wist 3 projectspiegels plus een original in 1 nacht te scoren!

Okay, genoeg nederigheid zo? Feit is wel, gelukkig voor de noorderburen, dat er een Amsterdammer is die eveneens 3 gematchte projectspiegels kan overleggen waarvan de zwaarste tegen de 16 kilogram aanzit en 95 cm meet. Het zal van de jurering afhangen wie er met de felbegeerde BVK-bokaal vandoor gaat.

Daarover zal op onze website snel uitsluitsel volgen.

Spiegel 30,6 pond - 95 cm

Spiegel 30,6 pond – 95 cm

Al met al was dit weekend wederom een succes al zou het ons deugd doen als er volgende keer nog meer SKP-en deelnemen. Aan de animo onder deelnemers algauw geen gebrek: met Facebook als sleutel.

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail