Illegaal uitzetten

Tijdens het laatste internationaal terugmeldweekend werden verschillende jonge uitzetspiegels gevangen waaraan geen naamkaartje hing. Niet te matchen dus en geen plankfoto betekent onbekende herkomst en voor de melder vaak geen prijs en/of geen interessante terugkoppeling. Niet leuk voor melder maar ook niet voor matchers die vaak lang voor niks zoeken. Gelukkig hebben de meeste matchers ervaring en zien ze snel wat voor vlees ze in de kuip hebben. Het ging hier duidelijk om illegaal uitgezette karpers, dat wil zeggen vissen die buiten de visrechthebbende plus de waterbeheerder om zijn uitgezet. Van een van de wateren was die illegale uitzetting zelfs al bekend bij het SKP/hsv en dus ook bij ons. Ongelooflijk genoeg draaien er op dat watersysteem (Westboezem) al twee verschillende SKP’s met een uitzetprogramma! Wat bezielt je om daar tussendoor te fietsen en er een schepje bovenop te doen met een illegale uitzetting? Onwetendheid over uitzetprogramma’s?

Drie meldingen van de laatste SKP-wedstrijd (ITMW) van de Westboezem van Rens Kop. Overduidelijk k4 vissen en hoogstwaarschijnlijk illegaal en zonder fotografie uitgezet in 2020. Lullig voor de melder, voor het SKP en voor de matchers.

Zijn kwekers en leveranciers verantwoordelijk?

Die uitzetkarpers worden door enthousiaste karpervissers gekocht bij kwekers en leveranciers. Niet moeilijk om die te vinden. Op onze website staan de kwekers en leveranciers keurig op een rijtje. Er wordt tegenwoordig best vaak met de vinger gewezen naar kwekers/leveranciers die vissen leveren voor clandestiene uitzettingen. Karperkwekers en –leveranciers zouden die vissen niet moeten verkopen aan particulieren is de redenering. Maar geloof ons maar, geen enkele kweker of leverancier zegt ‘nee’ tegen particulieren die interesse hebben in zijn handel. Het is immers zijn broodwinning. Ook Viskweekcentrum Valkenswaard niet, om er maar eentje te noemen. En het is ook niet verboden. Daarbij komt dat het niet reëel is om te denken dat een leverancier toezicht houdt of kan houden op wat er met de uitzetkarpers gebeurt. Of moeten die leveranciers soms aan elke klant vragen of hij wel visrechten heeft voor het water en vervolgens vragen of de waterbeheerder z’n fiat wel heeft gegeven om daarna de klant vervolgens te begeleiden tot aan het water? En dan zeker ook nog checken of het wel het goede water is. Dat is niet reëel, ondoenlijk en eigenlijk ook niet eens gewenst.

Hand in eigen boezem

Nee, laten we als karpervissers de hand in eigen boezem steken en elkaar scherp en netjes houden. Als ik persoonlijk moet kiezen tussen twee kwaden dan zie ik veel liever verantwoorde uitzettingen waar geen toestemming voor is dan legale uitzettingen die onverantwoord zijn. Verantwoord uitzetten begint ermee dat je weet wat er zwemt in een water en dus ook wat er wordt en is uitgezet. Informeer dus bij de visrechthebbende of het SKP in de buurt! Is het uitzetprogramma niet naar je zin, sluit je aan bij een karpercommissie. Je krijgt meer gedaan dan je denkt en je treft mensen met kennis van zaken.

Een verdomd kleine moeite voor zoveel plezier!

Overigens schiet je met illegale onverantwoorde uitzettingen vaak veel minder op dan je denkt. Als er ergens illegale uitzettingen zijn geweest komt dat tegenwoordig onherroepelijk aan het licht en zullen reguliere/legale uitzetprojecten dat vroeg of laat (moeten) compenseren door juist weer minder uit te zetten of zelfs te stoppen met uitzetten!

Namens wie of wat je ook karpers uitzet, zorg ervoor dat je bij elke uitzetting in open(baar) water die karpers altijd stuk voor stuk fotografeert en die foto’s deelt met het SKP of de Matching Community. Bij de MC kan dat discreet. Op die manier voorkom je bijvoorbeeld dat er (drie)dubbel wordt uitgezet zoals nu in de Westboezem.

Bovenal hebben we als karpervissers met z’n allen toch echt precies hetzelfde doel voor ogen: het opbouwen van mooie karperbestanden met gezonde, goed groeiende karpers. Daarvoor hebben we het middel uitzetten nog steeds in handen! Hengelsportfederaties, hsv’s en SKP’s willen ons de laatste ruim tien jaar allemaal van dienst zijn. Laten we die gunst koesteren en niet op het spel zetten met onverantwoorde illegale uitzettingen!

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail