Het twee-planken-systeem bij een SKP-uitzetting

De tijd van zwembaden bij SKP-uitzettingen lijkt z’n langste tijd te hebben gehad. Afgelopen weekend verwerkten de vrijwilligers van SKP Zuidelijke randmeren 250 karpers in 50 minuten tijd. Lopende-band-werk dus, maar zonder dat het ten koste gaat van de karper of het plezier van het uitzetten. Bij de BVK hopen we in ieder geval dat dit supersnelle systeem SKP’s ervan weerhoudt om spiegelkarpers nog ongefotografeerd uit te zetten!

Alles compact op de foto

Belangrijkste troef? Twee karperplanken en twee fotografen. De inrichting van de karperplank speelt ook een rol. Een los kaartje voor elke karper is best veel werk en gedoe. Sloop een oude multi-map of desnoods een oude SKP-archief-map en bevestig het klapsysteem bovenaan de karperplank. Daar hang je de cijferkaartjes aan van 0 tot 9. Zorg dat alles compact op de foto komt. Gebruik zacht materiaal en veel duct tape waar nodig en vergeet niet wat antislipstrip te monteren. Je maakt zo’n plank op een regenachtige zondagmiddag en hebt daar voor jaren plezier van.

Uiteraard heb je genoeg vrijwilligers nodig die met de teilen slepen en vervolgens de karpers uitzetten. In principe kan je dit met 6 man vrij gemakkelijk af zonder dat er lange pauzes vallen. Zelfs bij een kweker als Vandeput, die alles van tevoren al heeft afgewogen, lukte het heel aardig om ‘m bij te houden bij het lossen van de karpers.

VandePut in actie

Naast het feit dat sneller werken meer uitzettingen op dezelfde dag mogelijk maakt, zijn minder handelingen, zoals het opslaan in zwembaden en dan weer afvissen met een schepnet, ongetwijfeld gunstig voor de toestand van de karper. Hoe minder beschadigingen en stress, hoe beter de overleving!

Wellicht overtuigen de bewegende beelden van de uitzetting van SKP Zuidelijke randmeren jullie om ook eens op deze manier met twee voor geprepareerde karperplanken te werken?

Overigens, zonder er een wedstrijd van te willen maken (hum) was het team Ate Loonstra (fotograaf) plus Jan van Dooren (‘planklegger’), zichtbaar op de voorgrond in de video, superieur met 136 gefotografeerde karpers tegen 115 van mijn team…

 Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail