Extra tips bij plankfotografie

Deze week gaat het uitzetseizoen van het start. Goede gelegenheid om nog wat tips te geven voor het fotograferen van karpers op de plank. Door voortschrijdend inzicht hebben we steeds beter door wat belangrijk is, zowel voor de matching en monitoring als voor de karper. Daarnaast krijgen we steeds meer plankfoto’s en om het matchen prettig/doenlijk te houden voor onze matchers luistert de kwaliteit van de fotografie steeds nauwer.

Twee teams

De meeste SKP’s slaan hun karpers na levering eerst op in grote zwembaden. Toch is dat niet altijd nodig als je bijvoorbeeld met twee teams werkt. Dus twee karperplanken en twee opstellingen met dus twee fotografen. Dat gaat twee keer zo snel en opslag is dan lang niet altijd nodig. Grote teilen voldoen dan vaak. Zeker als de leveranciers eerst nog de vis afweegt geeft dat voldoende tijd om de karper te fotograferen. Laat wegen van individuele karpers vooral achterwege. Wil je achteraf toch graag weten wat een karper woog op de plank dan kun je dat bij ons opvragen met een nauwkeurigheid van paar honderd gram.

Stompe hoek

Zeker als het buitenwater nog vrij warm is en de karper niet verdoofd is zullen de karpers in de komende weken erg wild zijn. Het is dan prettig als je een anti-slip matje op de plank hebt liggen, Ook kun je vooral de hoek van de plank beter wat stomper houden. Dus de plank iets naar achteren laten leunen. De fotograaf moet dan uiteraard iets meer naar beneden fotograferen.

Compacte plank

Stel de grootte van de plank in op het formaat dat je uitzet. Normaal gesproken is dat k3 (circa 45 cm). Om de essentiële info goed zichtbaar op de plankfoto te hebben dienen de nummers en de overige info dichtbij de karper te kunnen worden geplaatst. Dus geen al te hoge plank. Dat is ook prettiger voor degene die de karper op de plank legt/houdt.

Beeldvullend, licht en scherp!

Voor (plezierig) matchen op de OneDrive zoals steeds vaker wordt gedaan is het zelfs echt een must dat de flank het absolute middelpunt is van de foto. Je kunt dan heel veel foto’s tegelijk op het beeld zetten en matchen ipv stuk voor stuk bekijken. In de praktijk zijn de meeste plankfoto’s van te ver af genomen. Probeer de afstand van camera tot karper zo te houden dat flank en info er precies opstaan.

Kies zeker bij donker weer voor een wat langere sluitertijd zodat de foto licht genoeg is. Uiteraard kun je nadien gemakkelijk foto’s wat lichter maken maar dat is een gigantische klus als het om 500 plankfoto’s gaat! Hetzelfde geldt voor naderhand croppen. Het kan wel, maar is heel veel werk.

Oefen als fotograaf vooral ter plekke als de karper nog niet is gearriveerd en overleg vooraf en tussendoor (veranderend weer) vooral even over de instellingen met de SKP-coördinator.

Toch weer een A4-tje met tips!

We wensen jullie als BVK heel plezierige en gezellige uitzetdagen! We zien jullie sfeerimpressies graag tegemoet.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail