De ITMW-spiegel boven water

Onze vaste rubriek ‘Spiegel van de maand’ is jullie genoegzaam bekend. Vaak wordt zo’n bijdrage afgesloten met de uitspraak:

“van zodra deze spiegel nog eens opduikt, horen jullie het van ons”.

“Belofte maakt schuld!”

Begin 2019 verscheen er de januari-editie van de spiegel van de maand: ‘De ITMW-spiegel’. Jonas Beekaert ving toen een zogeheten geschenkspiegel van Corten (Vlaanderen had voor ’n keertje flink gescoord op het internationaal terugmeldweekend). In december 2017 gingen die ‘geschenkspiegels’ op KGO, netjes op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Geselecteerde Tsjechen dus!
Het verhaal van deze spiegel van de maand kan je nog eens rustig nalezen via deze link:

De ITMW Spiegel

Zelf kon ik recent de erg knappe ITMW-spiegel vangen. Intussen goed voor 6.4kg (uitgezet op 0.9kg). Verder niet zo’n heel spectaculaire vis naar migratie toe.

Dé ITMW-spiegel! Zou die nieuwe BVK-sweater dan echt geluk brengen?

Dé ITMW-spiegel! Zou die nieuwe BVK-sweater dan echt geluk brengen?

Over die hoge bouw moet ik het nog even hebben. Kan je geloven dat ik het telkens een vreemd zicht vind, zo’n hooggebouwde karper vangen op KGO? Een gevoel van ‘dit klopt toch niet’ stak al vaker de kop op. Het wil maar niet wennen. Misschien moet ik dat even proberen te schetsen…

Je moet weten dat ik al mijn hele leven lang in de buurt van ’t kanaal woon. Ondanks een paar keer verhuisd te zijn (Hertsberge, St. Andries, Beernem en nu St. Joris), stond mijn bed nooit verder dan pakweg zes-zeven kilometers (in vogelvlucht) van ’t kanaal. Ik herinner mij nog goed de jaren ’80. Mijn oma woonde aan de overkant van ‘de vaart’, en wanneer we naar oma op bezoek gingen, riep papa steevast “ramen dicht”, wanneer we met de auto over ’t kanaal reden. Het water was toen nog gitzwart, en stonk behoorlijk in de zomerperiode. Eind jaren ’80 was er de ommekeer, zag ik er voor ’t eerst massaal watervlooien. Nog een paar jaren later ving er met de feeder mijn eerste karper(tje)s. Slanke vissen, tussen de 0.5kg en 2.0kg ongeveer. Vissen die vanuit aangetakte beken het kanaal opzwommen toen de waterkwaliteit van ’t kanaal dat voor ‘t eerst toeliet. Door de jaren heen heb ik die visjes zien evolueren. In de jaren ’90 ving je vissen die gemiddeld tussen de 2 en 5kg zaten, maar nog steeds die slanke bouw hadden. Aan het begin van deze eeuw werden daar opnieuw wat kilootjes bijgedaan, op vandaag weegt de gemiddelde schub tussen de 6 en 10kg. Opgelet, ik spreek over de gemiddelde vis. Ja, er worden nog steeds kleinere gevangen, ja, er worden ook +10kg vissen gevangen (zelfs +15kg). Wat me al die jaren is blijven opvallen: aan de bouw is maar weinig veranderd, die blijft gemiddeld slank. Soms wat robuust, maar écht hoge originals zijn echt een zeldzaamheid (herkomst vijver, … ?). Begrijp je intussen zo’n beetje waarom ik die hoge bouw van de ITMW-spiegel best ‘vreemd’ vind? Nogmaals, ik heb het over de gemiddelde vis, dus niet alleen die trofeeën die je te kust en keur vindt op facebook. ;o)

2006 (handig zo’n T-shirt) versus 2020, hoog gebouwd kan je dit niet noemen…

Een van de doelen van uitzettingen is het verhogen van de diversiteit binnen de karperpopulatie. Diversiteit in leeftijd, lengte- en gewichtsklasse, type, maar ook in bouw! Opdracht volbracht dus.

Afrondend, binnen het BVK-bestuur durven we al eens wat vangstfoto’s uitwisselen. Robert Paul is iedere keer weer verbaasd over het formaat van ‘mijn’ kanaalkarpers. De perceptie leeft nog steeds dat in Vlaanderen alle kanalen bevolkt zijn met een berg aan veertigers en vijftigers. Het moge duidelijk zijn dat KGO niet de evenknie is van bijv. het Albertkanaal. Ik kan er mee leven hoor!

Filip Matthys

FacebooktwittermailFacebooktwittermail