De BVK te gast op de jaarlijkse VBK-meeting te St. Niklaas

Op 14 december was de BVK met een informatieve stand aanwezig op de jaarlijks terugkerende nationale meeting van de Vereniging van Belgische Karpervissers (kort: VBK). Het aantal bezoekers van die meeting wordt telkens rond de duizend geschat, een unieke kans dus om ook in België de BVK te mogen profileren.

Onze kerntaak; informatie verschaffenDrie bestuursleden (Joris, Filip en Maiko) offerden met graagte een vrije zaterdag op om één van onze voornaamste taken te realiseren; informatie verschaffen rond karperbeheer in al zijn facetten.

De ruime stand werd aangekleed met kleurfoto’s van karpers. Beesten van allerlei slag en type. Lang en slank, hoog en breed, zowel spiegel als schub. Ook de vingerlingen van Valkenswaard mochten niet ontbreken.

Om de gesprekken wat op gang te brengen werd er een quiz uitgewerkt. Een schot in de roos, zo bleek. Bijna voortdurend waren mensen in de weer rond het quiz-gebeuren. Onderwerp van de quiz: het herkennen van karperstammen en typen. De opzet was simpel; twaalf foto’s van verschillende karpers en een lijstje van twaalf omschrijvingen. De rest laat zich raden; noteer het juiste type bij de foto. Dat het beslist geen makkie werd, bewees de gemiddelde score van 5 op 12. Aan het einde van de dag werd de persoon met hoogst aantal juiste antwoorden bekroond tot winnaar, en kreeg er een gratis 2014 BVK-lidmaatschap bovenop. Het mannelijk geslacht diende het onderspit te delven, de goedlachse karpervis-ster Siel gaf alle mannen het nakijken met een score van 9 op 12. Een welverdiende winnares.

O ja, onze voornaamste taak is mensen informeren. Wel, als BVK willen we jullie graag de juiste antwoorden van de quiz bezorgen. Op onze website mag je dan ook – in de toekomst – nog een flink artikel rond karperherkenning verwachten. Hoe kan je nu eigenlijk een Villedonner herkennen? Wat is nu zo typisch aan een Valkenswaardspiegel? En het verschil tussen een verwilderde schubkarper en een edelschub dan? We doen het in 2014 (binnenkort) allemaal haarfijn uit de doeken.

Een glunderende winnares

Die dag was er ook een primeur. De BVK-muts. Wol of fleece, kiest U maar. Wat we hiermee willen bereiken? Onze vereniging kenbaar maken onder het grote publiek. Met een verkoopprijs van 12 euro per muts worden we hoegenaamd niet rijk. Haast jullie, met slechts dertig exemplaren mogen we spreken van een beperkte oplage.

Misschien is de BVK volgend jaar opnieuw van de partij. Graag tot dan.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail