Bezoek aan Van Leeuwen

Karperkwekers en -leveranciers zijn voor ons van groot belang en andersom kunnen zij uiteraard SKP’s goed gebruiken voor hun ‘levende waar’. We onderhouden dus graag goede contacten met kwekers en leveranciers die ons iets te bieden hebben. Naar aanleiding van een advertentie legden we in de loop van vorig jaar contact met Van Leeuwen Vijvervissen. Van Leeuwen levert namelijk niet alleen vijvervissen maar ook mooi beschubde spiegels voor de hengelsport. Voldoende informatie voor ons om eens poolshoogte te nemen. Namens de BVK togen Joris en Ate op een zaterdagochtend in juni naar Brabant.

Kaz van Leeuwen bleek een sympathieke en rustige jongeman van 23. Maar vergis je niet: ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al wat jaren ervaring met het kweken van karper. Zo volgde hij als jongeling al een snuffelstageperiode bij Viskweekcentrum Valkenswaard/Van Mechelen. Goed voor hem en ons heeft hij die contacten met Jan van Mechelen warm gehouden. In het vijvercomplex in Valkenswaard heeft Van Leeuwen op dit moment de nodige vijvers ter beschikking voor de kweek en opgroei van zijn vissen. En bijzonder genoeg kan hij voor de teelt ook gebruik maken van de nog aanwezige ouderdieren!

Ate en ik waren uitgenodigd bij Van Leeuwen waar Kaz ons een korte rondleiding gaf.  Vooral de vingerlingen van de oogst van 2021 hadden onze aandacht.

Schitterende karpertjes met niet alleen weelderige, maar ook bijzondere beschubbing. In plaats van het standaard patroon met schubben vanaf de staartwortel op of rond de zijlijn, ook veel met grote plaatschubben onder en boven de zijlijn zoals bij de Valkenswaard-Villedon 2006 ook het geval is.

Ook was er een vat met wat grotere (k2) Hongaarse edelschubs met een bijzondere bouw.

De komende jaren wil van Leeuwen verder kruisen met deze vissen en zo voor de SKPs zijn eigen ‘Van Leeuwen-karpertypes’ verder ontwikkelen.

Het kweekaanbod

Voor zijn huidige kweekproduct heeft Kaz gebruik gemaakt van een Hongaarse vis en een goed beschubde Valkenswaarder. Met de nakomelingen heeft hij opnieuw een Valkenswaarder ingekruist. Van Leeuwen strijkt niet af, maar laat twee ouderdieren paaien in een vijver in Valkenswaard (natuurlijke voortplanting). De opgroei vindt dus plaats in enkele vijvers bij Valkenswaard, en ook in opgroeivijvers bij een Duitse kweker, dezelfde kweker als waar Van Mechelen zijn opgroei deed tussen 2001 en 2014. Zowel in Valkenswaard als in Duitsland huizen de vingerlingen van het nieuwe product in aparte vijvers. Als alles goed gaat kan Van Leeuwen een kweek met deze spiegelkarpers als k3 leveren in het najaar van 2024. Hij rekent op ongeveer tien ton wat het gelijk interessant maakt voor SKP’s van open water.

Het contact met de kweker in Dresden heeft mogelijk nog een voordeel voor ons. Hiermee komt na een afwezigheid van acht jaar het Dresden-type (zie ons lijst met uitzettypen voor de karakteristieken) weer beschikbaar voor de SKP’s.

Van Leeuwen wil niet alleen voorzien in afwijkende schubbenpatronen bij spiegelkarpers, maar ook wil hij graag hoog gebouwde edelschubkarpers gaan leveren, en als het lukt heeft hij interesse in een lijn met echte rijenkarpers. En zo’n (toekomstig) aanbod sluit precies aan bij onze wensenlijst. Want zoals jullie wel weten staat de BVK voor variatie in uitzettypen en dan komt zo’n uitbreiding van de keuzemogelijkheden als geroepen!

In onze ogen een plezierig en nuttig bezoek aan een jonge kweker die onze aandacht en sympathie heeft.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail