Betrouwbaarheid

Nog een ander dingetje. Recent kregen wij via via klachten over het functioneren van de Matching Community. Er zou bewust of onbewust informatie over vangsten en stekken gelekt worden naar actieve karpervissers die daar schaamteloos van zouden profiteren door op andermans stekken te gaan zitten. Wij begrijpen dat de term community de associatie kan wekken van matchers die bij elkaar komen om informatie over vangsten en stekken te delen, maar niets is minder waar. Wij delen onze matches hooguit met een paar matchers die in dezelfde (afgeschermde) map werken. Dat zijn in de regel maximaal 5 matchers en gemiddeld zitten er 2 actieve matchers op een map waarin ook matches verschijnen. Daarnaast hebben alle matchers die toegang hebben tot mappen op onze OneDrive de integriteitsverklaring van de Matching Community getekend. Dat betekent dat als jij (of bijvoorbeeld een goede vismaat) bewust profiteert van de extra informatie die je krijgt uit meldingen door bijvoorbeeld na een melding op de plek van melders te gaan zitten, je je direct moet verantwoorden en zonder goede verklaring lig je er dan uit bij ons.

Vaak ligt het niet zo zwart-wit natuurlijk. De klagers mogen zich ondertussen ook wel eerst afvragen of er wel echt een verband is tussen melden bij ons en een eventuele ‘stekkenpezer’. Zeker degenen die zelf wel posts op social media zetten met een duidelijk achtergrond op hun foto’s! Dat is pas vragen om ongenode gasten! Er zijn nu eenmaal genoeg mensen die een avontuurlijke inslag missen en gewoon grote vissen willen vangen al is het boven op een stek van een ander. Wij zijn inmiddels ook steeds voorzichtiger aan het worden en wat ons betreft stuur je ons als melder ook gerust matfoto’s. Voor ons echt net zo goed zolang je maar de gehele flank fotografeert (dus ook de rugschubbenkam).

Een keurige matfoto leidt ook vaak tot een instant match.

Ook in onze uitingen zullen we voortaan eventuele herkenbare achtergronden zoveel mogelijk vermijden. Het is jammer dat het zo moet gaan, maar het is puur uit bescherming van onze meldingen en jullie zelf voorbereide stekken!

Ewout Dokman ving deze prachtige Tsjech uitgezet op de Nederrijn in 2016 onlangs ergens op de IJssel. Uit stekbescherming hebben we in overleg met melder de achtergrond verwijderd.

Selfies en spiegelbeeld

Ik weet niet wie verzonnen heeft dat de selfies gemaakt met je iphone gespiegeld worden opgeslagen! Het is echt waar en je hebt dat dus ook als fotograaf zelf vaak pas door als je goed kijkt. Een petje op je hoofd met gespiegelde tekst bijvoorbeeld of een windmolen aan de verkeerde kant van de foto. Nu kunnen we jullie wel vragen voortaan altijd een petje of shirt met tekst erop te dragen, maar er blijkt dus ook een boiliemerk te zijn dat z’n logo in spiegelbeeld heeft! Het is gekmakend.

Van een melder kregen we vorig jaar een hele serie spiegels van open water. Geen match te maken terwijl er toch zeer herkenbare schubbenpatronen tussen zaten. Tuurlijk wisten we toen al van het gevaar van spiegelbeeld, maar de melder verzekerde ons na een stuk of 5 mismatches: ‘geen spiegelbeeld’ en ook toen we de door ons gevraagde ‘rechterflanken’ spiegelden leverde dat niet gelijk een extra match op. Achteraf was dat laatste dus pech/toeval. Enfin het geluk was dat dezelfde melder afegelopen week van een afgesloten plas een paar EDKO’s meldde. Die verwachtte ik binnen een paar minuten te kunnen matchen, want er was daar maar één mapje met uitzetfoto’s 2020 dat in aanmerking kwam. Niet dus. Had ik last van een aanval van matchblindheid?! (Niet zo gek gezien de overuren die ik maak…) Gelukkig maakte de melder wel van twee kanten foto’s en kon ik dus de rechterflanken spiegelen. Bingo! Allebei. Melder verbijsterd, maar blij, matcher verbijsterd en opgelucht.

Van spiegel rechterflank, naar spiegel linkerflank, naar ontspiegelde linkerflank, naar match!

Uiteindelijk liet de melder me zien waar het fout was gegaan. Ik heb zelf geen smartphone/iPhone, maar het gaat om een instelling die je moet aanpassen anders gaat het dus standaard fout bij selfies!

Kies in de instellingen dus voor omkeren! Dan moet het goedkomen. Ook kun je natuurlijk even snel een matfoto maken! Voor ons net zo goed en zoals we al eerder constateerden, prima in het kader van stekbescherming!

Een petje met ons Matching Community-logo (gaan we aan werken!) opzetten zal ook uitkomst bieden want deze melder is vast niet de laatste…

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail