Overige kwekers/leveranciers

Het zwaartepunt van karperkweek ligt in Oost-Europa. De markt daar is bijna puur op consumptie gericht. Overigens betekent dat niet dat er alleen kale spiegels worden gekweekt. Ook schubkarper wordt voor de consumptie gekweekt. Het is geen enkel probleem om bij kwekers in het buitenland aan uitzetkarpers te komen, maar er is een behoorlijk risico op het overbrengen van ziektes.

Vanuit Oost-Europa is een levendige doorvoer van vingerlingen (k0 karpers van rond 8 cm) naar kwekers in Frankrijk en Belgie. In Belgie zijn verschillende (op)kwekers en leveranciers van karpers gevestigd: Bynens, Van Stalle en Vandeput zijn bekende namen in de karperwereld. Vandeput kweekt zelf karper vanaf nul (dus met ouderdieren), maar net als andere kwekers maken ze min of meer gebruik van broed dat ze kopen van kwekerijen uit Oost-Europa of soms uit Frankrijk. Heel af en toe zitten daar wat beter beschubde spiegelkarper tussen, maar het gaat standaard om (zeer) zwak beschubde spiegel. Ook de eigen kweek van spiegels is (nog) niet met het oogmerk: ‘geef karpervissers wat ze willen’ maar veeleer: vul het bord…

Freedom Lakes

In november 2012 kwam er een bijzondere partij karper van betaalwater Freedom lakes naar Amsterdam. Redelijk goed beschubde spiegels en edelschubs.

In 2001 was er een transport van spiegelkarpers van Vandeput uit Zonhoven naar Nederland, onder andere naar (SKP) Nieuwkoopse plassen.

Bynens is een van de hofleveranciers in Vlaanderen. Er zijn verschillende jaren geweest dat Bynens voor de dag kwam met fraai beschubde, vaak hooggebouwde spiegels. Foto’s daarvan maakten indruk in Nederland en in 2012 vonden ook daar leveranties van Bynens plaats. Helaas viel het resultaat, zeker wat betreft beschubbing, tegen. Vanuit SKP-en is met Bynens contact gelegd over mogelijke leverantie van mooi beschubde spiegels. Dat heeft anno 2013 nog niet geleid tot het gewenste resultaat.

Slechts in Engeland wordt zuiver gekweekt voor de karpersport zoals bij V.S. Fisheries.

Schitterende spiegel- en schubkarpers met veel zorg, aandacht en kennis van zaken opgekweekt. Je betaalt wel de hoofdprijs met 35 euro per kilo! En waarom in vredesnaam opkweken tot vissen van 10 kilo?

 

Fishfarm-vanstalle

Aquafarm-Bynens

 vanderput

 

Bronnen en relevante artikelen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail