Vroege paai

Krap twee weken geleden hadden we nog handschoenen en mutsen nodig en nu is de paai van karper hier en daar al op gang gekomen! Het filmpje is van zaterdagmiddag 21 april. De watertemperatuur heb ik niet gemeten maar meer dan 16 graden was het niet. Kennelijk waren kuit en hom ook al rijp genoeg om te paaien. Opmerkelijk is ook dat ze niet hebben gewacht op de groei van waterplanten, maar hier paaien tegen de wortels van bomen. Voorns doen dat ook heel graag. Karpers zijn echte opportunisten, snel klaar om van de gelegenheid gebruik te maken.

Je vraagt je af of vroege paai gunstig of ongunstig is voor ‘broedsucces’. In het algemeen geldt dat hoe langer een groeiseizoen is, des te meer baat (vooral jonge) karpers daarbij hebben. Ze moeten liefst zo vet als mogelijk de winter in. Paaien in april is wat dat betreft heel gunstig.

Er zitten ook maren aan. Maandag zakt de temperatuur wel heel drastisch. Volgens de boeken hebben de bevruchte eitjes in totaal ongeveer 100 graden watertemperatuur nodig, Dat wil zeggen 5 dagen 20 graden of 10 dagen 10 graden. Gezien de weersverwachting wordt het eerder het laatste. Vijf dagen langer karpereitje zijn is voor overleving niet gunstig. Alle vissen, ook karpers zijn dol op eitjes. Ik zag karpers al gelijk op het kuit azen! Ik hou het broedsucces in de gaten.

Hoe dan ook maakt het zien van het paairitueel een verder karperloze dag meer dan goed!

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail