Het hoogste terugmeldpercentage (tmp) van een uitzetlichting

Het terugmeldpercentage van een uitzetlichting is de verhouding tussen het aantal uitgezette karpers en het aantal teruggemelde individuen. Dat is dus iets anders dan het vangstpercentage; dat gaat over het aantal meldingen. Bij het vangstpercentage kom je met dubbelvangsten algauw richting de 100%. Het tmp op grote open wateren daarentegen komt vrij zelden boven de 50%. Uiteraard spelen het karakter en de grootte van het water en natuurlijk de visdruk, de toegankelijkheid van de oevers en de meldbereidheid van karpervissers een grote rol, maar de hoogte van het tmp zegt wel degelijk algauw iets over de overleving van een uitzetlichting. Zeker als je de resultaten van verschillende uitzetlichtingen vergelijkt krijg je een goed beeld van hoeveel karpers van een lichting er thans nog rondzwemmen.

SKP Brielse Meer/Bernisse (500ha) is ongetwijfeld een van de best gemonitorde SKP’s. Kort na de eerste uitzettingen in 2013 heeft Marcel Aarden de taak van SKP-coördinator op zich genomen en niet meer afgestaan. Het tekent zijn enthousiasme dat hij bij alle onderdelen van SKP: uitzetten, vangen, melden, matchen, en rapporteren een hoofdrol heeft gespeeld en nog speelt. Marcel diende recent bij ons deze kandidaat voor de SKP-recordmeter in.

Een stukje Bernisse

SKP-record ‘hoogste terugmeldpercentage van een uitzetlichting’:

Bernisse onderhoudsuitzetting 23-11-2019 type Kavitrans (Frans/Hongaars)

Totaal 29 stuks k3/k4 spiegelkarper uitgezet en daarvan tot januari 2022 in totaal 23 stuks teruggemeld =  tmp 79,31%

Een verbluffende score als je het vergelijkt met de tmp-cijfers van andere SKP’s in groot (semi) open water. Dat tmp  ligt gemiddeld op open water ergens tussen de 10 en 20%. Hoewel dit een klinkend record is vroegen we ons wel gelijk af hoe dit tmp zich verhoudt tot het tmp van andere lichtingen in hetzelfde water. Marcel stuurde ons een totaaloverzicht waaruit bleek dat vrijwel alle lichtingen van dit SKP sinds 2013 hoger dan gemiddeld scoren en gemiddeld zelfs op 48% zitten!

In het algemeen gaat het bij dit SKP steeds om k3 (driezomerige) vissen. De lichting van 2019 weegt gemiddeld ongeveer 2.6 kg is mogelijk een zomer ouder, in ieder geval een slag groter dan wat meestal wordt uitgezet. Dat zal zeker een factor zijn geweest bij de hoge score. Volgens onze berekeningen geeft een uitzetgewicht van circa 3 kg het hoogste rendement bij uitzettingen. (Dat is wat anders dan het meest voordelig in prijs, daartoe kun je in het algemeen beter een slag kleiner uitzetten.)

Voor de BVK is vooral interessant wat dit hoge tmp precies zegt over de overleving/vitaliteit? Die vertaling is nog niet zo eenvoudig. We weten inmiddels wel dat hoe korter een terugmelding op de uitzetting zit, hoe minder dat zegt over de levensvatbaarheid van die uitgezette karpers. De meest kwetsbare periode wat betreft overleving strekt zich namelijk uit tot en met de tweede lente na uitzetting. Met andere woorden tot dat moment is de uitval normaal gesproken op z’n hoogst. Karpers van deze lichting 2019 hebben dus pas in juni 2021 die meest kwetsbare periode achter zich gelaten. Het is daarom verre van zeker dat alle tot nu toe gemelde karpers op dit moment nog in leven zijn. Sterker nog, dat is onwaarschijnlijk. Hoewel de meegestuurde foto’s aanleiding geven om te denken dat er met de huidige conditie van deze vissen niets mis is zijn we bij de BVK door de wol geverfd.

Marcel Aarden met twee snel gegroeide exemplaren van de 2019-Kavitrans-lichting

Ook qua groei blinken karpers van deze lichting uit met verschillende exemplaren die nu al ruim over de 10 kg gaan! Toch weten we dat snelle groei zeker geen garantie biedt dat het met de vitaliteit goed zit. Daarvoor komen we echt veel te veel voorbeelden tegen van supersnelle groeiers die even snel van de radar verdwijnen of dood worden aangetroffen. Uiteraard hopen we dat dat in dit geval meevalt en deze prachtige vissen een lang leven zullen hebben. Ongetwijfeld houdt Marcel ons op de hoogte!

De lichting Kavitrans 2019 volgen we bij meer SKP’s en ook bij de andere SKP’s komt het beeld naar voren dat dit een vitale lichting is die ook uitstekende groei laat zien. Het tmp van SKP Brielse Meer/Bernisse wordt echter bij lange niet gehaald! Dat zegt waarschijnlijk  ook iets over hoeveel karpers er ongevangen/ongemeld rondzwemmen!

Het type Kavitrans waartoe deze lichting behoort komt van een Franse kweker die met een Hongaarse bloedlijn kweekt. Ook de edelschubs van deze kweker vielen/vallen zeer in de smaak bij SKP’s en lijken het vooralsnog ook prima te doen. Jammer genoeg voor ons is de leverancier van dit type (Piet Kalkman) gestopt met leveren van karper en is het kweekadres voor ons veel moeilijker bereikbaar.

Hoe dan ook: het tweede SKP-record is opgetekend en we zijn heel benieuwd of er een lichting is of komt die het nog beter doet!

Even nog de voorwaarden:

  • Uitzetlichting moet tenminste uit 25 karpers bestaan
  • Open of semi-open water van ten minste 100 ha
FacebooktwittermailFacebooktwittermail