Mei 2022: Pims rijen
Natuurlijk verschillen karpervissers van smaak, van mening en van stijl. De één houdt van snelle auto’s en een strakke tuin met hooguit een poster met wat groen. De ander draagt geitenwollen sokken met bijbehorende mening maar ik kan me niet voorstellen dat er één karpervisser is die niet valt voor de onbewerkte foto hieronder. Een blije karpervisser ergens aan het grootste meer van Europa, ons eigen IJsselmeer, met in z’n handen een schoonheid van een rijenkarper. Ook zonder verder verhaal al prachtig maar je wil toch weten waar zo’n vis vandaan komt! Pim van Drunen, de vanger, in ieder geval wel.
Pim vertelt:
Het was mijn tweede sessie dit jaar op het IJsselmeer en mijn doel was om dit jaar weer eens een spiegelkarper te vangen op het IJsselmeer met in mijn achterhoofd de grootste droom: een rijenkarper op dit machtige water.
‘s Avonds de hengels ingelegd en toen ik ’s morgens vroeg wakker werd was ik een beetje teleurgesteld. Maar nog voordat het helemaal tot me door was gedrongen dat ik niks had gevangen kreeg ik een volle fluiter! Zou het dan eindelijk gebeuren? Eenmaal toen de vis gedrild was en mijn vismaat de vis wilde scheppen zei hij: “Dit is echt een hele mooie vis, deze moet je echt niet verspelen!” Toen ik aan hem vroeg wat het was dacht hij dat het een volschub was. Ik grapte nog naar hem van: is het geen rijen? Toen de vis in het net lag zei hij: “Kom maar eens kijken wat je gevangen hebt.” Ik opende het net en mijn mond viel open van verbazing. Ik zag de allermooiste vis die ik tot nu toe heb gevangen. En dat op zo een enorm water. Een moment om nooit meer te vergeten.’
Pim van Drunen
Commentaar
Menig rijenkarper van de lichting 2001 hebben we al in het zonnetje gezet. Ik herinner me Jelmers rijen, de Fokrijen en de Trouwe rijen. Het blijft een van de meest geslaagde uitzetlichtingen sinds het begin van de SKP’s. Dat zo ongeveer alle karpervissers zich gelukkig prijzen met de vangst van zo’n 2001-rijen zegt wel dat kilo’s niet altijd zaligmakend zijn! Wat hebben we een plezier van deze lichting. En dat al ruim 20 jaar! Ik weet niet hou oud je deze vis van Pim had geschat zonder voorkennis, maar ik denk niet ouder dan tien jaar. Deze vis is nu toch echt al 23 jaar oud en ‘kijk ‘m shinen’!
Groei
Nee, deze lichting behoort niet tot de snelgroeiers. In tegendeel: net als veel andere pure Valkenswaarders zijn het uitgesproken traaggroeiers, waarvan in optimale omstandigheden slechts een klein deel de 15 of meer kg haalt. De grootste bij ons bekende 2001-rijenkarper woog (met kuit) 18.5 kg bij 95 cm. Dat gewicht haalde die vis pas dit jaar. Want hoewel alle karpers hun gehele leven kunnen blijven groeien valt het bij de Valkenswaarders van verschillende snit op hoe ze pas na hun twintigste tot volle wasdom komen. Overigens woog Pims rijen 12 kg. Dat is voor open water net onder het gemiddelde van de 2001-rijenkarpers op dit moment.
Match!
Wat matchen betreft behoren rijenkarpers tot mijn favorieten. Het vergt elke keer weer concentratie om de goeie rijen er tussenuit te pikken maar je blijft eigenlijk nooit in twijfel achter. Bij deze was het eerste richtpunt schub 15 en schub 22. Die zijn aanzienlijk kleiner en dat valt gelijk in het oog. En dan heb je bij deze ook nog die grotere extra schub op de schouder. Toch duurde het nog lang voor ik bij de goeie kwam. Ik begon namelijk bij het dichtstbijzijnde SKP dat in 2001 rijenkarpers uit heeft gezet: SKP IJssel waar er ruim 900 van zijn uitgezet in 2001. Daarna Amsterdam met 280 stuks en toen Weesp. Daar kwam ik ‘m tegen in het door matcher Ate Loonstra gesorteerde bestand. Het blijft elke keer een kick!
Het duurde even voor ik in m’n eigen schaduwarchief van SKP Weesp zag dat het om een bekende rijen ging. Sterker, ik was deze rijen zelf twee keer tegen het lijf gelopen!
Wat een zoektocht, zeg maar gerust omweg voor een bekende vis! Maar dat geldt voor de rijen meer dan voor andere types: individuen lijken zo veel op elkaar dat ik er best weinig paraat heb.
Migratie
Deze rijenkarper is uitgezet in de Muidertrekvaart, een smalle vaart tussen de Vecht en het Amsterdam- Rijnkanaal. Van deze uitzetplek zijn de meeste meldingen van de Vecht en het IJmeer gekomen. Ook deze was vanaf 2007 een vaste klant op het IJmeer tussen Amsterdam en Muiden. Na oktober 2017 verdween deze echter uit de meldingen. Tot Pims melding van het IJsselmeer op ruim 75 km van de uitzetplek!
Voor vaste lezers van deze rubriek is het inmiddels geen heel grote eyeopener meer: hoe honkvast karpers ook lijken te zijn, er komt een tijd dat ze hun vaste verblijfsomgeving verlaten en de wijde wereld in trekken! Juist die ouwe rakkers bezorgen ons de mooiste meldingen. En vooral in de paaitijd duiken ze op in compleet andere zones van ons open water. Juist dan nemen ze ook sluizen die ze vaak ver wegvoeren van de uitzetomgeving.
Of ze dan weer terugkeren? Een behoorlijk deel wel. Er bestaan verschillende voorbeelden van projectspiegels die over een afstand van meer dan 50 km pendelen, maar er zijn ook best veel voorbeelden van karpers die op late leeftijd aan de wandel zijn gegaan en die wij (tot nu toe) niet meer terug hebben gezien in de eerdere verblijfsomgeving of de uitzetomgeving.
We zijn natuurlijk heel benieuwd natuurlijk wie de volgende is die Pims rijen treft en vooral waar! Bij de Matching Community zitten we klaar om de melding te ontvangen!
Joris Weitjens