Juli 2021: Jason en zijn monster!

Op 21 augustus 2021 hadden Steven en Jason Beuckels (vader en zoon) een ontspannen namiddagje snoekbaarzen in de planning. Het kanaal Gent-Oostende zou het decor worden. De vele onderbrekingen (bruggen, boten met bijhorende steigers, …) rond de Brugse regio herbergden vast wel een snoekbaarsje.

De lichte snoekbaarshengel kreeg 10/100 gevlochten draad op de spoel, daar werd vervolgens een shad aangeknoopt. Het aftasten kon beginnen. De shad werd traagjes, zwevend boven de bodem aangeboden. Uit het niets was daar die aanbeet, gevolgd door een gevecht met een imposante tegenstander. Al vrij snel werd het duidelijk dat het hier niet om een klein rovertje ging, maar wat dan wel?

Jason (amper 10 jaar jong) leek wel op wandel met een vis. Vele honderden meters werden er langs de oever met de vis meegewandeld. Al ’n gelukje dat er niet één obstakel spelbreker was. Toeschouwers verzamelden intussen en volgden het schouwspel op de voet. Papa had meteen door dat er iets unieks stond te gebeuren, en filmde enkele minuten van het gevecht. Strooiend met aanwijzingen, de zoon tot rust en kalmte manend. Toen de vis voor ’t eerst aan ’t oppervlak kwam, klonk er meteen “het is een monster, het is een karper”. De spanning werd met nog enkele procenten opgedreven.

Jason in strijd met ‘zijn monster’

Na een intense strijd van geven en nemen werd de spiegelkarper alsnog genet, was de buit binnen. Ook de hartslag kon meteen een paar slagen naar beneden. Vader en zoon hadden de klus geklaard! Als roofvisser ben je niet echt op dit formaat vissen voorzien, toch kon de spiegelkarper gezond en wel teruggezet worden in ’t kanaal. Wegen en meten schoot er al helemaal bij in. Geeneens zo erg.

Ja beste lezer, hoeveel vissers onder ons zijn er niet als klein ventje begonnen met vissen? Je herinnert je vast nog wel je eerste échte joekel. Dat kan er eentje van 5kg geweest zijn, met een gelukje ging ie richting of boven de 10kg. Wedden dat juist dit moment je altijd is bijgebleven? Voor Jason zal dat ongetwijfeld niet anders zijn. Een strijd uit de duizend, dit aan het eind van de schoolvakantie. Dan heb je de eerste schooldag echt wel iets te vertellen!

Een trotse papa

Commentaar.

 

Onder de vele toeschouwers kennelijk ook enkele vissers. Vissers die het bestaan van het SKP op ’t kanaal Gent-Oostende kennen. Steven kreeg immers het advies om de vangst te posten op de facebookpagina van de B.V.K. Terugmeldgame. Op die manier kwam de spiegel al snel bij mij terecht en kon ik gaan zoeken. Een handvol minuten later had ik ‘m te pakken. Nummer 169 uit de 2009-lichting van het kanaal Gent-Oostende (geleverd door Bijnens). Een van de toppers uit het SKP! Negen keer werd deze vis eerder gevangen. Al tijdens de eerste jaren na uitzetting pakte de 169 meteen flink wat kilogrammen, veelbelovend dus. Maar even een overzichtje:

 

 

Twee eerdere meldingen van KGO-169. Links Tom Vande Capelle – oktober 2016, rechts Bjorn Vanderbeke – mei 2020.

Kennelijk heeft deze spiegel zo rond 2017 zijn plafond bereikt. Of ie ooit die magische grens van 20kg doorbreekt? De tijd zal het ons leren.

 

Rest de vraag: waarom pakt een karper nu een shad? Is dat puur een reflex? Of staan kleine aasvisjes toch op het menu van karper? Die vragen heb ik ook even aan ons BVK-bestuur voorgelegd.

 

Joris Weitjens vond het alvast geen toeval dat karpervangsten op de shad nu plaatsvinden (van half augustus tot december). Joris kent inmiddels best veel karpervangsten op de shad (in de bek) en bijna zonder uitzondering vanaf augustus. Dat is ook de periode dat het witvisbroed ‘wolkt’ en vermoedelijk best gemakkelijk te vangen is voor karpers. Een shad is in de regel ook een vrij traag gevist aas en daardoor hebben zelfs de wat lompere karpers daar kennelijk niet veel moeite mee. Ook niet uit te sluiten is dat de vaak opvallende kleur (geel/groen) een trigger is voor karper. Als voorbeeld leverde Joris een foto van een imposante spiegelkarper die vorige zomer op de Nederrijn voor een shad ging.

 

Een shadslachtoffer op de Rijn in de zomer van 2020. Foto: David van Maanen

 

Robert Paul Naeff schrok evenmin en wist het volgende te vertellen: aasvisjes staan zeker op het menu van karpers. “Ik heb een karper wel eens midden in een school speldaas zien liggen en die karper zoog rustig die visjes naar binnen. Ook herinner ik mij nog de tijd dat vissen met levend aas was toegestaan en ik met een klein voorntje op snoek in een sierwater zat te vissen. Dit was in 1978… De grote snoekdrijver die ik voor het levendaasvissen gebruikte schoot op een gegeven moment weg en ik sloeg vast op wat later een flinke spiegelkarper bleek te zijn. De vis zat keurig in de bek gehaakt.”

 

Voldoende bevestiging dus, karper is niet vies van een levend visje of niet al te snel gevist kunstaas. Liggen hier nieuwe kansen? Kunstaasvissen op karper? Ik gok van niet, het blijven toevalstreffers. In het geval van Jason en zijn monster wel een erg bijzondere!

 

Filip Matthys

FacebooktwittermailFacebooktwittermail