Januari 2021: Dirkje, de honkvaste spiegel – update!

In maart 2014 wijdden we de ‘Spiegel van de maand’ aan Dirkje, een projectspiegel van de lichting 1998 (AHV-SKP). Dirkje leek, na de eerste terugmelding in 2007, heel lang z’n leefgebied te beperken tot één, hooguit twee bochten in een riviertje bij Amsterdam. Tot en met 2011 werd de vis hier door naamgever Dennis Dielemans 7 keer gevangen. In 2014 eindigde ik m’n commentaar met: “Het lijkt mij geen toeval dat het na 2011 absoluut stil is rond Dirkje. Dennis bewaakt de bocht van Dirkje nog altijd dus het lijkt er echt op dat de vis voor de tweede keer van stek is veranderd. We laten het weten als Dirkje weer boven water komt!”.

Dennis met Dirkje in 2008 in de bocht.

Dat was afgelopen zomer het geval. Sterker, het bleef niet bij één melding, Dirkje dook in 2020 twee keer kort achter elkaar op!

Waar? Nou, niet in de buurt. In mei 2020 bleek Dirkje zowaar in het Gooimeer te zwemmen en begin juli zwom Dirkje doodleuk aan de oostkust van het Markermeer richting Enkhuizen!

Die metamorfose van huismus tot globetrotter lijkt uitzonderlijk, maar als ik eens goed naar de terugmeldingen kijk van vissen van die eerste lichtingen, zijn er opvallend veel van die projectspiegels die honkvast leken maar uiteindelijk ‘uit zijn gevlogen’. Dat is zeker geen toeval, maar een patroon dat we door onze SKP-monitoring toch maar mooi hebben blootgelegd!

Patrick Dolk met Dirkje voor de paai in mei 2020 (op 18.9 kg) in het Gooimeer en rechts Elwin Touw met Dirkje in juli 2020 (op 15.5 kg) in het Markermeer.

Ik bracht Dennis Dielemans globaal op de hoogte van deze meldingen. Die mailde als reactie nog iets bijzonders: “De boot van m’n vader, die Dirk heet en in die bocht lag waar ik de vis enkele keren gevangen heb (vandaar Dirkje), heb ik samen met mijn vrouw in juli 2018 naar Enkhuizen gevaren! Daar hebben we twee dagen over gedaan. Het zal toch niet zo zijn dat Dirkje is meegezwommen…? Gekkigheid natuurlijk, maar Dirkje hoefde nog maar één sluis door en dan was ze weer bij Dirk geweest 😊.”

Dirkje’s whereabouts. Opvallend feit is dat de vis twee keer negen jaar van het toneel verdween: een geheim onderkomen?

FacebooktwittermailFacebooktwittermail