April 2021: Martijns Gigant

Spiegelkarpers uitzetten

“De eerste jaren van mijn visserij op karper genoot ik samen met mijn vismaat vooral van de kleinere wateren bij mij in de buurt. Maar al gauw stond het karpervissen bij mij in het teken van pionieren op de Friese Boezem. Geïnspireerd door de verhalen en vangsten van Wijtze Tjoelker en andere oudgedienden streken we neer langs kanalen, vaarten en meren.

Pionieren op de boezem

Op 10 november 2018 woonde ik voor het eerst een van de jaarlijkse karperuitzettingen bij. Tijdens die dag mocht ik honderden prachtig beschubde vissen bewonderen. Leuke gedachte dat enkele van deze vissen over een paar jaar misschien wel in mijn net liggen!

Een van de plaatjes uit 2018

De dag vloog om en het was fantastisch om te zien dat er met ruim 40 vrijwilligers zoveel passie en tijd in de Friese Boezem wordt gestoken. Een investering waar we nog tot in de verre toekomst van mogen profiteren!

De jaarlijkse Friese happening

Targetvisserij

In mijn visserij had ik mijn doelen intussen bijgesteld, namelijk het vangen van een Friese veertiger. Echter was dit makkelijker gezegd dan gedaan en leek dit op de Friese boezem voorlopig niet te gebeuren. Daarom besloot ik neer te strijken op een afgesloten water waarvan ik wist dat de vangst van de aanwezige topvis deze wens zou vervullen. Helaas taaide ik na meer dan 25 nachten, waarvan 22 blanks, af en met slechts een handvol vissen. Geen spoor van de desbetreffende topvis. Ik merkte dat ik het plezier in mijn visserij verloor, het draaide alleen maar om die ene grote vis en al het andere werd bijzaak. Eind van het jaar besloot ik om het water te laten voor wat het was en mijn zinnen wederom te zetten op dat waar ik eerder mijn hart aan verloor, karpervissen op de Friese boezem.

De vangst

Het is eind maart, een mooie daling in de luchtdruk en een aankomende volle maan in het vooruitzicht. Het moment om een gaatje te prikken in de agenda om één van de stekken te bevissen.

Eenmaal aangekomen op de stek leg ik snel twee hengels op de voerstek en begin met het opbouwen van het kamp. Al binnen twee uur weet ik twee aanbeten te forceren, helaas weten beide vissen de binnenkant van mijn net niet te vinden. Gefrustreerd trek ik mijn tacklebox open om mijn rigs aan te passen. Snel de hengels in en hopen op een derde aanbeet. De nacht verloopt echter visloos en ’s ochtends om 05:30 besluit ik de hengels opnieuw te positioneren. Om 07:00 word ik gewekt door de verlossende aanbeet. De vis begint te zeilen en alles lijkt erop dat het om een goeie vis gaat. Als de vis eenmaal aan de oppervlakte verschijnt worden mijn vermoedens bevestigd. Ik weet de vis over mijn netkoord te laten glijden. Als ik in mijn net kijk kan ik mijn ogen niet geloven, een spiegelkarper van buitengewone proporties. Nog nooit heb ik zo’n grote vis gezien. Als de gigant eenmaal op de mat ligt is het voor mij al snel duidelijk, deze vis gaat 100% zeker over de magische grens van 20 kg.

Een dolgelukkige Martijn met zijn gigant

Ik heb de vis kort gezakt om enkele vismaten op de hoogte te stellen en al snel arriveren twee vismaten die mij assisteren bij het wegen en fotograferen van de vis. Tijdens het wegen van de vis blijft de wijzer hangen op maar liefst 25kg. Het dringt maar amper tot me door: een Friese 50’er… Iets waar ik alleen maar over had kunnen dromen. Een droom die werkelijkheid is geworden!”

Martijn Reitsema

Commentaar

Soms worden recordvissen na een enorme inspanning gevangen, soms haast per toeval. En dat is zeker het geval op groot open water waar vooral geldt: leg je aas in de buurt van de vis en de rest gaat haast vanzelf. Ik kan van een afstand niet beoordelen wat de vaardigheden van Martijn als karpervisser zijn. Wat ik wel tussen de regels door lees is dat het in zijn geval niet zozeer de drive en de kundigheid zijn geweest die tot de vangst van die immense spiegelkarper hebben geleid, maar vooral de liefde voor het avontuurlijke karpervissen.

Was dat nou niet net de bedoeling van al die initiatiefnemers van SKP’s zo’n twintig jaar geleden: een karperbestand verwezenlijken dat jou als avontuurlijke karpervisser af en toe beloont met iets speciaals?  Ja, dat kan net zo goed dat fraaie edelschubje zijn als een onvervalste rijenkarper of zoals in dit geval een zware spiegelbast. Meer bedoelingen zaten en zitten er wat mij betreft niet achter het uitzetten van karpers op groot open water!

 

Wie de kick van het karpervissen puur wil/moet halen uit karpers boven een bepaald gewicht, kiest vooral voor de wateren die er speciaal voor worden ingericht en beheerd. Voor wateren waar een k3-karper binnen vijf jaar boven de 15 kg moet wegen en binnen tien jaar boven de 25, want ouder worden ze daar immers vaak niet…

 

Publiciteit of niet?

Je ontkomt er op openbaar water helaas niet aan dat zo’n vangst als die van Martijn ook onbedoelde bijwerkingen heeft. Een inspiratiebron is het ongetwijfeld, maar helaas ook vaak een bron van jaloezie en afgunst. Dat is nog tot daaraan toe zolang het maar niet leidt tot grensoverschrijdend fanatisme bij gasten die vinden dat ze ook aan de beurt zijn om diezelfde grote karper te vangen. Moet je de vangst van zo’n recordvis daarom wel publiceren is een vraag die ook voor ons relevant is?

Het geluk van het open water is dat die karpers alle kanten uit kunnen en dat ook vaak benutten. Er zijn dus gelukkig maar weinig boezemkarpers die jaar in jaar uit lijdzaam van mat naar mat gaan.

Er is anno 2021 echter nog een bijkomstigheid die iets meer openheid over vangsten mogelijk maakt. Toen Evert Aalten in 1996 het boek Speurtocht naar Giganten uitbracht waren nagenoeg alle 20 kg-plus vissen van open water bekende vissen. Ook in Friesland. Dat is nu compleet anders. Je moet als karpervisser echt wel onder een steen hebben geleefd als je denkt dat een 20 kg-plus-karper een zeldzaamheid is. In welk open water of groot poldersysteem ook, van het zuidelijkste puntje van Limburg tot hoog in Groningen, zwemmen anno 2021 dit soort grote karpers. Bij de SKP’s en de Matching Community komen er jaarlijks tientallen meldingen bij van niet eerder gemelde 20 kg plus-vissen. Dat geeft aan hoeveel grote vissen er nog ongevangen rondzwemmen in de onmetelijk grote boezemsystemen en rivieren van Nederland. Een ongekende luxe!

Martijns Gigant is er weer eentje van de beroemde kruising Valkenswaard/Villedon, uitgezet in 2006 in de Friese boezem. Alleen al van dit type zwemmen er in heel Nederland tientallen vissen van 20 kg plus. Het lijkt logisch dat dit type ook snel de eerste 30 kg plus projectspiegel gaat opleveren.

Kies de ruimte!

Natuurlijk worden die grote projectspiegels ook gevangen op de geijkte plekken waar soms om gevochten wordt, maar als je ooit in de geschiedenis van het karpervissen in Nederland de kans hebt gehad om te pionieren op nooit beviste stekken en zelfs hele delen van open water, met een reële kans op zo’n zwaargewicht, is het wel nu! Dus laat alsjeblieft elkaars avonturen in waarde. Geef elkaar de ruimte en vooral kies zelf de ruimte, in plaats van gefrustreerd de concurrentie aan te gaan op bekende stekken. Soms doet het pijn, weet ik ook uit eigen ervaring, om je lopende stek te verlaten, maar hoe zoet smaakt niet de vangst van zo’n mastodont, of gewoon van een schitterende nooit eerder gevangen rijen, van een stek ver weg van waar die anderen over elkaar heen voeren op zoek naar die ene bekende vis…

En misschien troost het je ook nog een klein beetje als je weet dat wij SKP-coördinatoren en matchers stiekem vaak nog het meest kicken op de melding van een niet eerder gevangen oudere spiegelkarper, ongeacht het gewicht, gevangen op 100 km van het uitzetpunt!

 

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail