Juli 2020 – Een ghost in het IJsselmeer

Met de pen

Op een zonnige middag in juni besloot ik (met bepakking) op zoek te gaan naar karpers aan de kust van het IJmeer. Zoals dat gaat heb je dan verwachtingen over waar je ze kunt vinden. Tot m’n verbazing trof ik ze niet op het deel van de kust waar ik ze eerder dit jaar steeds wel vond. Het water was ook helderder dan normaal. In plaats van verder te zoeken fietste ik nog wat heen en weer en liep wat te dralen. Hangend over m’n fiets viel m’n oog op een beweging een meter of dertig uit de kant, niet opvallend, maar genoeg om me op te richten. Jazeker, er kwam een groepje schimmen langzaam naderbij. Krijg niet meteen voorstellingen van mastodonten enz. Nee, op dit deel van de kust is 10 kg echt al een kanjer en in de regel doe ik het hier met IJsselmeerschubjes van een jaar of vier oud! Leuk vissen met een pen! (Er zou alleen af en toe een spiegel tussendoor mogen lopen…)

Ik gooide wat mais, kneep een broodvlok op m’n hair en plaatste de pen tegen de stenen. Lang duurde het niet. Zelfs zo overrompelend dat de hengel over de stenen stuiterde nog voor ik door had dat de pen verdwenen was. Er volgde een chaotische dril zo typerend voor jonge slanke IJsselmeerschubs. Je moet er maar zin in hebben… Maar nog voor ik dubbele gevoelens kon hebben zag ik een rare kleur aan het einde van de lijn. Toch iets bijzonders!? Jawel, een koi/ghostachtig schubje.

12 juni op het IJmeer bij Amsterdam

12 juni op het IJmeer bij Amsterdam

Waar zou die vandaan komen? Ik was gelijk benieuwd wat onze kenner Robert Paul Naeff er van zou maken. Zou het een natuurlijke kruising zijn of toch een gedumpte tuinvijvervis?

 

Commentaar

 

De ghost is een product uit de kruising wildkleurige karper x een koi die in bezit is van een zgn. ‘metaalglans’. Die glans is ook weer erfelijk bepaald en wordt in het Japans ‘ginrin’ genoemd. Ghost-karpers hebben daarbij ook vaak een typische koptekening. Ik mis bij deze IJsselmeervis die metaal of parelmoerglans en die koptekening, vandaar ook dat ik het niet gelijk een ghost wilde noemen. Maar het zou natuurlijk best een kruising kunnen zijn van een wilde vis met een ander type koi. Duidelijk is in ieder geval dat er in het grootste binnenwater van Nederland heel wat aparte karpers rondzwemmen…”

Een echte: Ghost Koi Cyprinus carpio hybrid (bron: internet)

De term ‘ghost’ wordt dus gereserveerd voor die spookachtige grijskleur. Dat heeft deze totaal niet, maar een spookverschijning is het wel dus houden we voor deze keer de term maar even vast.

 

Robert Paul Naeff

 

Nog een verrassing

Leuk natuurlijk zo’n verschijning maar het was nog niet afgelopen. Ik had de foto ook laten zien aan een maatje: Jan van Dooren en die mailde twee weken later dat dezelfde ‘ghost’ op Facebook stond, gevangen aan de westkust van het IJsselmeer. Wat? Met een beetje moeite kwam ik in contact met de vanger Raymond Wiering en die vertelde me dat hij de vis op 10 mei had gevangen. Dus ruim een maand voor mijn vangst.

Dezelfde ghost op 10 mei aan de kust van het IJsselmeer

We kunnen niet weten wanneer na 10 mei onze ghost is gaan zwemmen (circa 50 km langs de kust), maar we weten inmiddels wel dat als karpers het op hun heupen krijgen ze zo’n afstand binnen een dag of hooguit dagen kunnen afleggen. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat ik puur toevallig getuige was van de aankomst van deze ghost in Amsterdam.

Joris Weitjens

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail