Mei 2020 – Targetspiegel

De hoofdrol is deze maand weggelegd voor projectspiegel 182. Eentje uit de lichting die in januari 2013 op de Bernisse werd uitgezet. Voor de geïnteresseerden onder ons: een Brennen-spiegel, door Carpfarm geleverd. Een erg schuwe klant zal deze kweekvis wel niet zijn want maar liefst 16 keer (of meer, maar zonder melding dan) ging deze spiegel in de fout. Marcel Aarden – SKP-coördinator en matcher van dit project – kon maar liefst zeven keer het net onder deze vis schuiven. Zoetjesaan ontdekte hij een rode draad, een opvallend gegeven dat volstond om deze spiegel dit jaar ‘op te wachten’.

We laten Marcel zelf aan het woord:

In juli 2014 was er mijn eerste ontmoeting. Met 12 pond was de projectspiegel 182 goed uit de startblokken gekomen.

Juli 2014 64 cm 6 kg

Juli 2014 64 cm 6 kg

Een sprongetje in de tijd, richting april 2017. Opvallend genoeg trof ik de spiegel niet op de Bernisse zelf, maar op een ondiepe sloot die in verbinding staat met de Bernisse. Een voor mij memorabele vangst, mijn eerste projectspiegel binnen dit SKP die boven de twintig pond ging. Een klein feestje!

Eind april 2017 77 cm 11.6 kg

Eind april 2017 77 cm 11.6 kg

Ruim een jaar later in de herfst was er een nieuw weerzien met deze spiegel. Gezien er twee groeiseizoenen tussen deze en de vorige vangst lagen, was er ‘ruimte’ voor een mooie gewichtstoename. Ik mocht – met een glimlach – 28 pond noteren.

April. Dan weet je ’t wel. De paaikriebels voerden de bovenhand, de karper trok opnieuw het ondiepe water op. Je kan het wel voorspellen, zo’n voorspelling waar maken is een ander verhaal. Niet toevallig waren we beiden op de afspraak! Ruim 29 pond, dit keer.

Die laatste vangst uit april had het een en ander losgemaakt bij mij. Wanneer ik er in kon slagen om ‘de 182’ in 2020 opnieuw net voor de paai te vangen, dan had ik meer dan waarschijnlijk een heuse dertiger in het net. Voor mezelf nog steeds een magische grens. Zonder het te beseffen werd deze spiegel als vanzelf een target!

Al vroeg in de aprilmaand van 2020 was ik paraat aan de paaisloot. Ik had een plan, een droom. Al tijdens de eerste sessie was het raak met een schub uit de toplaag van de populatie. 97 centimeter bij 33 pond. Wat een start!

Yes!

25 April 2020, ik was een zoveelste keer ter plekke. Zou het? Uit het niets was daar plots die langzame run, gevolgd door een dril die zwaar en log begon. Ik wist het meteen, dit moest wel mijn target zijn! En net zoals de vorige keren koos de vis rechts, om vervolgens onder eigen kant naar mij toe te komen. De spanning steeg, en bleef stijgen. Tot het net er eindelijk onder kon!

Bij het scheppen maakte spanning plaats voor euforie. Dit was ‘m. Die herkenbare schub onder de rugvin, dat kon er echt maar eentje zijn! Wat zou ze wegen? Vijftien kilogram?

Met 16.2 kg was ze nog zwaarder dan ik had verwacht. ‘Yes’, mijn zwaarste projectspiegel tot nu toe. De kers op een al rijkelijk gevulde taart. Tot vandaag kon ik al 104 verschillende spiegels uit SKP Bernisse vangen, maar deze ‘targetspiegel’ steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Eind april 2020 82 cm 16.2 kg

Eind april 2020 82 cm 16.2 kg

Benieuwd of ik in 2021 (en de jaren daaropvolgend) opnieuw een date kan versieren met deze markante spiegel. Ik zal er zijn, dat is beloofd.

Marcel Aarden

 

 

Mooi om te zien hoe deze vis zich in de loop van acht jaar heeft ontwikkeld van een plankspiegeltje tot een volwassen kuiter. De Targetspiegel is van het Brennentype geleverd door Carpfarm. Eerder onderzoek (2018) van ons naar groei en overleving van dit type van de lichtingen 2006 tot en met 2008 leverde voor open water (randmeren en Amstelboezem) een weinig flatteus beeld op van met name groei van deze lichtingen. Veel karpers bleven steken bij gewichten tussen de 8.5 en 13 kg. In die cijfers van de onderzochte uitzetlichtingen is nadien niet veel verandering gekomen. Punt is vooral dat het gros vissen van deze lichtingen onvoldoende lengte pakt om echt hoge gewichten te bereiken. Langer dan 80 cm is een zeldzaamheid.

 

Oktober 2018 74 cm 8800 gr Amstelboezem (Brenne-lichting 2007)

Oktober 2018 74 cm 8800 gr Amstelboezem (Brenne-lichting 2007)

Betere ‘Brenne’

 

Interessant genoeg om te zien hoe latere uitzetlichtingen (na 2009) van dit type presteren in open water. Zo langzamerhand wordt duidelijk dat de Carpfarmlichtingen na 2010 geleverd het qua groei gemiddeld een stuk beter doen dan de onderzochte lichtingen 2006-2009. Er zijn zelfs al voorbeelden van 20 kg plus vissen op open water en dan heb je het over groei die niet onder doet voor de betere lichtingen uit Villedon. Onduidelijk is waar deze verandering vandaan komt. Is het een normale afwijking binnen deze bloedlijn of is er ingekruist met andere bloedlijnen?

 

Laten we vooral de Targetspiegel van Marcel eens nader bekijken op de groeiontwikkeling.

 

Kijk je naar groei van karper, die praktisch stil ligt van november tot half april, dan dien je uit te gaan van groeiseizoenen in plaats van maanden/jaren. De vis is op 12-01-2013 uitgezet. We delen deze in bij de lichting 2012 omdat je anders misverstanden krijgt met de 2013-lichting die vanaf november worden geleverd.

 

Kijk je puur naar gewicht dan zie je dat vooral bij een kuiter die waarde het jaar door flink schommelt. Lengte is eigenlijk een betere graadmeter voor groei van karper. Maar meten is (helaas) bij karpervissers uit. Inmiddels hebben wij wel zoveel ervaring opgebouwd dat we lengte goed kunnen schatten op basis van foto’s. Bij de Targetspiegel is dat niet nodig want Marcel Aarden meet z’n vissen gelukkig consequent wel.

 

Toekomstige 20 kg?

 

Hoe groot een karper uiteindelijk maximaal gaat worden hangt af van genen plus omstandigheden. Tot zover niks nieuws. Wat ons opvalt is dat het gros van de SKP-karpers die de 20 kg halen globaal te verdelen zijn in twee groepen. Snelgroeiers die dat gewicht (uitgaande van k3 bij uitzetting) al binnen zeven jaar na uitzetting bereiken. Dat zijn gelijk ook de ‘veertigers’ die opvallend snel wegvallen uit de vangstmeldingen (met de dood als meest waarschijnlijke oorzaak). Dan heb je de 20 kg plussers die vooral gestaag blijven doorgroeien zonder enorme sprongen en dips en pas na twaalf jaar of later dat gewicht bereiken. Het lijkt erop dat we van die groep toch het langst plezier houden.

Eind oktober 2018: de Targetspiegel op 80 cm bij 14 kg, veel voller kan een karper niet zijn.

Eind oktober 2018: de Targetspiegel op 80 cm bij 14 kg, veel voller kan een karper niet zijn.

 

De kans dat de Targetvis van Marcel die 20 kg gaat halen lijkt mij niet zo groot. De praktijk leert dat voor een karper van een gewicht van 20 kg-plus een frame van 90 cm wel ongeveer het minimum is. Een gewicht van 16.2 kg bij slechts 82 cm is al best bijzonder. De aanvankelijk opvallend snelle lengtegroei van de Targetspiegel (aan het eind van het vierde groeiseizoen al 77 cm) viel na het bereiken van de 80 cm bijna stil. Het ligt niet voor de hand dat daar nog veel centimeters bijkomen.

 

Hoe dan ook zal deze vis wel een target blijven voor Marcel, al is het in de toekomst misschien meer om sentimentele redenen.

 

Joris Weitjens

 

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail