Januari 2020 – De Brute

Riviervissers spreekt het onoverzichtelijke en het ongewisse van vissen op open water aan. Natuurlijk zijn we ‘ziek’ als we ze weer niet op het spoor zijn en er keer op keer iets anders misgaat: verkeerde wind, te veel (getijde)stroming, te hoge golven, maar je weet dat het erbij hoort en het moment dat er iets heel bijzonders in je net zit vergeet je alles.

Zo zal het vast ook de vanger (Kees van der Voorden) van de vis zijn vergaan die hier centraal staat. Een vis gevangen op het Hollands Diep alweer 18 jaar geleden! Deltavisser Henry Stotijn stuurde me deze foto een jaar of wat geleden op met de vraag wat ik dacht over wat hij noemde deze ‘brute vis’. Bruut zat toen niet in mijn vocabulaire om karpers te beschrijven, maar het bleef me wel bij. ‘Bruut’ in de combinatie met karper stond voor mij sindsdien gelijk aan een verpletterend uiterlijk. En eerlijk, ik zag in de jaren die volgden maar weinig karpers van open water die aan die beschrijving konden voldoen.

De Brute. Laatst gezien in 2002 aan het Hollands Diep. 77 cm 16.5 kg. Wie herkent deze vis?

De Brute. Laatst gezien in 2002 aan het Hollands Diep. 77 cm 16.5 kg. Wie herkent deze vis?

Destijds speculeerden Henry en ik al uitgebreid over de herkomst van deze karper. Waar zou deze vis in hemelsnaam vandaan zijn gekomen? Niet van een SKP, zoveel was duidelijk. Dezelfde Henry herinnerde me kort geleden weer aan deze mysterieuze vis. Sinds die vangst in 2002 was de vis weer opgegaan in het niets. Geen enkele van de deltavissers had de vis ooit nog gezien. Waar zou de vis uithangen, gemigreerd naar een onbevist deel van de delta; richting België misschien; overgezet naar een put of misschien gewoon dood? Of zou de vis na 2002 nog wel degelijk ergens zijn gevangen, maar houdt de vanger de vangst(foto’s) voor zichzelf? Dat laatste is toch een vrij onverteerbaar idee voor de nieuwgierige karpervissers van de delta en ook voor ons. Het is geen geheim dat de interesse van BVK en tegenwoordig ook de Matching Community ligt bij dergelijke open wateren waar verrassingen eerder de norm zijn. Met de SKP-monitoring brengen we een beetje orde in de chaos, maar veel meer is het vaak niet. Regelmatig vissen we achter het net bij onze pogingen om gevangen spiegelkarpers te matchen aan een uitzetbestand.

Henry koppelde een ideetje aan de verdwijning van De Brute : wat als we een oproep doen aan alle karpervissers van rivieren in binnen- en buitenland om te kijken of ze de vis misschien herkennen? Een ‘opsporing verzocht’ dus en dan op grote schaal. Met social media moet dat toch kunnen. Ik sprak met Henry af er werk van te maken en het startschot te geven met een Spiegel van de maand. Bij deze.

 

We hebben een vrij duidelijk signalement van de gezochte en het zou me zeer verbazen als een eventuele eerdere of latere vangst van deze markante vis niet is vastgelegd op beeld. Bij ‘opsporing verzocht’ hoort een signalement van de vermiste persoon. Wellicht biedt het uiterlijk ook aanknopingspunten voor de huidige verblijfplaats?

 

Vanuit onze expertise kunnen we in ieder geval zeggen dat deze vis niet in de natuur geboren is. Ja, afwijkingen van de ‘normale’ bouw van karper komen ook in de natuur best vaak voor, maar dan toch niet in deze vorm. We mogen dus aannemen dat De Brute uit een (consumptie)kwekerij komt en op de een of andere manier, bewust of onbewust, in open water terecht is gekomen. Mind you, dat moet gebeurd zijn voor het SKP-tijdperk dat in 1998 begon.

 

Er is wel degelijk een oudere uitzetbron in de delta: In de Amer is in de jaren negentig volop karper opgekweekt door de OVB, waarbij vele honderden karpers zijn ontsnapt of zijn vrijgelaten bij visflauwte. Echter, daar werden uitsluitend karpers gekweekt van de bloedlijn Valkenswaard. Die vissen duiken ook nog steeds regelmatig op in de delta. Op grond van de bouw van De Brute kunnen we met zekerheid vaststellen: er zit geen Valkenswaardbloed in deze vis. En dan niet eens zozeer vanwege die knik en hoge rug maar die staartwortel is sowieso werkelijk te ‘bruut’ voor welke Valkenswaardlichting ook.

 

Dat karpers van ver kunnen komen weten we allang. De Vluchteling kwam in 2016 via het IJsselmeer op het Haringvliet terecht. Is de Vluchteling de volgende in de rubriek: opsporing verzocht? Ook zonder rubriek mag je ons natuurlijk altijd spiegels van open water melden!

Dat karpers van ver kunnen komen weten we allang. De Vluchteling kwam in 2016 via het IJsselmeer op het Haringvliet terecht. Is de Vluchteling de volgende in de rubriek: opsporing verzocht? Ook zonder rubriek mag je ons natuurlijk altijd spiegels van open water melden!

Een overzetter vanuit een afgesloten water? Zo’n beloftevolle karper bewust overzetten van een put naar een grote rivier ligt niet in de rede. Daarbij komt dat dit type karper voor 2000 ook op afgesloten water in Nederland een regelrechte uitzondering was. Het uiterlijk van de vis wijst met grote pijlen rechtstreeks naar het buitenland, Duitsland, Hongarije, Tsjechië eventueel. Landen waar volop karpers worden gekweekt voor de consumptie.

 

Ik heb me ooit laten vertellen dat niet ver over de grens met Duitsland al de eerste kwekerijen aan de Rijn (der Rhein) zitten. Het is in ieder geval een feit dat door de eerste karpervissers die serieus in de Rijn in Duitsland zijn gaan vissen tegenwoordig spiegelkarpers van meer dan 30 kg worden gevangen en ook enorme graskarpers. En ook in de Waal worden grote spiegelkarpers gevangen die niet zijn te matchen aan onze uitzetbestanden. Waarschijnlijk gaat het dan om karpers die niet afkomstig zijn van bewuste uitzettingen, maar per toeval of per ongeluk in de hoofdstroom terecht zijn gekomen om daar stiekem uit groeien tot spraakmakende karpers.

 

Het zou mij dus niet verbazen als De Brute ooit via de Rijn ons land binnen is gekomen en zich via de Waal en Maas naar de delta heeft laten afzakken. Direct bewijs zullen we daar waarschijnlijk niet van krijgen, maar het is de moeite waard om de vangstgeschiedenis van deze vis zo ver mogelijk te reconstrueren. Het zou toch fantastisch zijn als een karpervisser of SKP-coördinator deze vis herkent van een andere vangst. Later of eerder dat maakt niet zo veel uit. Het zal toch een iets groter tipje van de enorme sluier oplichten die het geheime leven van rivierkarpers bedekt.

 

Dus: heb je tips of aanwijzingen over de huidige of vroegere verblijfplaats van de vermiste ‘Brute’ laat het ons weten via contact@karperbeheer.nl Voor degene die meer kan vertellen over deze vis ligt een beloning te wachten in de vorm van een BVK-muts 

 

Joris Weitjens

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail