April 2020 – Lockie
Het zijn barre tijden. In ’t bijzonder voor mensen die het Corona-virus vrezen, maar evengoed voor ons, fanatieke karpervissers. Na de winter wil je bij dat eerste lentezonnetje toch echt aan het water zitten. Als de regering dan een ‘lockdown’ aankondigt, kunnen alle plannen terug in de vistas.
Daags voor de lockdown-maatregelen kreeg ik een mailtje van Matthias Genouw.
“Dag Filip,
Op de valreep van het verbod kon ik vandaag op het kanaal Gent-Oostende toch nog een prachtige spiegel over het netkoord trekken, goed voor 11kg!”
In de bijlage staken een zestal foto’s van een stevige spiegel. Niet meteen een hoge bouw, wel een stevige staartwortel.
Daags erna ging ik aan het zoeken. Gevoelsmatig klikte ik de map ‘april 2011-Stalhille’ open. Een uitzetting van Bijnens, voornamelijk kale spiegels met variabele bouw. De zogeheten mengelmoezen. Ik hoor het je denken: “Is een vis van 11kg niet recenter uitgezet?”. Dat zou zomaar kunnen, maar de ervaring heeft me al geleerd dat aardig wat vissen uit die lichting stagneren of sterk remmen in groei eenmaal ze in de buurt van 10 à 12kg komen.
Bij nummer 623 had ik een match. Op mijn scherm verscheen een flink gevulde uitzetplank. De cijfers ingedoken, en jawel: 5.8kg bij uitzetting! Vierde melding van deze spiegel. Na precies negen groeiseizoenen toont deze vis amper een gewichtstoename van 5,2kg. Nog minder dan zijn of haar eigen lichaamsgewicht bij uitzetting…
Ik bracht Matthias het nieuws, en kreeg meteen de volgende reactie terug:
“Hallo Filip,
Top dat je hem hebt kunnen matchen! Ja ik moet zeggen dat ik wel wat verbaasd ben, ik schatte de vis jonger in. Ook de bouw liet een vis met potentieel zien, maar niets blijkt minder waar. Wel verkeerde de spiegel in uitstekende gezondheid, was goed doorvoed en een flinke vechter.”
Terug naar de uitzetdag! Twee april 2011, zonnig weertje. Bijnens leverde – zoals wel vaker – een allegaartje van types. Van extreem hoog gebouwde vissen, via leuk beschubde spiegels, tot joekels van beesten. Bij joekels mag je gerust denken aan vissen met een uitzetgewicht boven de vijf kilogram. De zwaarste tikte af op 6,4kg (nooit een terugmelding van die vis binnen gekregen, trouwens). Vissen met een leeftijd van vijf groeiseizoenen? Zes? Ik durf het niet te zeggen. Ooit al eens zulke vissen uitgezet? De reacties aan de waterkant gehoord, toen? “Wat een spiegel, dat wordt heus een veertiger”.
Met een vangstgewicht van precies elf kilogram komt deze vis niet eens in de buurt van die voorspelde veertig pond. Het lijkt wel of het gewicht van deze vis op slot zit, en de naam Lockie dus een dubbele betekenis krijgt! Of was deze vis een pak ouder dan we dachten, op de uitzetdag? Had die vis zijn of haar fanatieke groeiseizoenen er toen al opzitten? Ik hoor jullie nu denken; “Filip, een karper groeit zijn leven lang hoor”. Dat kan. Maar wat is er belangrijk bij het kweken van consumptiespiegels? Een type met een trage maar lang aanhoudende groei? Of vissen die de eerste drie jaar snel ‘vlees pakken’, waarna ze al even snel op de ‘markt’ kunnen? Die kweker ligt verder niet wakker van latere groei, het zijn de eerste jaren die tellen.
Ik was benieuwd naar meer, en dook Excel binnen! Ik vond een drietal uitzetspiegels met een vergelijkbaar uitzetgewicht rond de vijf kilogram, met minstens drie meldingen achter hun naam.
Echt uitgesproken vergelijkbaar waren de cijfers niet. Ik zet ze even op een rijtje.
Nummer 585 (5,2kg bij uitzetting) – zes meldingen – recentste vangst 7,5kg in juli 2019
Nummer 620 (5,1kg bij uitzetting) – vier meldingen – recentste vangst 11,6kg in september 2018
Nummer 621 (5,2kg bij uitzetting) – drie meldingen – recentste vangst 14,4kg in september 2018
Nummer 585 stelt (naar gewichtstoename toe) écht teleur, nummer 621 doet het dan weer niet onaardig. Nummer 620 zit daar ergens tussenin. Eerlijk is eerlijk, terwijl deze vissen gewichtsgewijs een voorsprong hadden bij uitzetting, komen ze niet in de buurt van de toppers uit deze lichting. Voor de volledigheid, de absolute recordvis uit die ‘april 2011 lichting’ is nummer 533. Uitgezet op 3,4kg (het gemiddelde uitzetgewicht van die lichting) en vorig najaar gevangen op 19kg.
Nog iets. Overleving! Het terugmeldpercentage van deze april-2011 lichting ligt met 53% opvallend hoog. Ook de zwaardere vissen bij uitzetting (waaronder Lockie) vertonen dat percentage (lees: de helft zie je niet meer terug). De overleving van een k4-k5-k6 ligt dus niet opvallend hoger dan de overleving van een gemiddelde k3. Besef wel dat één vis van 6kg het equivalent is (naar kostprijs toe) van twee exemplaren van 3kg. Je doet jezelf en je SKP dus flink wat vissen te kort door de kaart van zwaardere uitzetvissen te trekken!
Afrondend…
Zegt gewicht alles? Moeten we deze spiegel maar snel vergeten? Nee, verre van! De opzet bij ’t opstarten van SKP-KGO was immers ‘streven naar een diverse karperstand’. Diversiteit in leeftijd, type, bouw en gewicht. Daar hoort Lockie met zijn ‘sportieve’ bouw dus perfect tussen.
Enne… Ik vind ‘m wel karakter hebben hoor. Robuust, de notoire krassen op zijn of haar flank. Wat een krijger!