Mei 2018 – K2 in de bocht

Elke beetje ervaren matcher van spiegelkarpers zal het herkennen: je krijgt een melding binnen en je denkt gelijk: die ga ik snel vinden. Als ik zo’n melding krijg laat ik meestal alles vallen waar ik mee bezig ben om m’n gevoel bevestigd te zien worden.

Zoektocht

‘Nogal een rimpelig gedrocht,’ mailde een trouwe melder in juli 2016. En inderdaad de vis in kwestie zat slap in het vel en de bouw stond om zo te zeggen vrij ver af van de wildvorm. Het leek een jonge vis en op grond van één markante (dubbel) schub schatte ik hooguit vijf minuten zoeken. Dit zijn de cadeautjes die dit matchwerk nodig heeft!

Vanger Erik van der Horst kijkt wat bedenkelijk naar de hoofdpersoon

Vanger Erik van der Horst kijkt wat bedenkelijk naar de hoofdpersoon

Na ruim een half uur was het gehele AHV-archief uitgeput. De dagen daarna spitte ik door dat van Weesp en van de Zuidelijke Randmeren, maar geen match. Ik kreeg geen kans om de vis te vergeten, want een maand later werd de vis opnieuw gemeld. Een kilometer verderop en een maand later weer een paar kilometer westelijker. In november van 2016 kwam de vis, als was het om me te pesten, ook aan mijn haak hangen.

v

November 2016

Ik zette nog eens alle zeilen bij om ‘m te vinden: ik mailde enkele actieve SKP-coördinatoren zuidwaarts en spitte door het archief van Naarden en zelfs van de IJssel! Maar uiteindelijk moest ik toch echt m’n meerdere erkennen in deze ‘éénschubbige bandiet’.

Uit onverwachte hoek

Een jaar later ving ik de vis nogmaals en nu op dezelfde plek als een jaar eerder. Ik wist me te beheersen om er niet weer tijd aan te besteden.

En toen was er in afgelopen meimaand bij de karpercommissie van de AHV een avondje georganiseerd om verschillende kweekprojectjes te evalueren. In het westelijk havengebied van Amsterdam wordt veel water gegraven en in 2011 besloten we om in een kansrijke afgesloten kom vijf Villedonners, waaronder een paar prachtige beschubde spiegels, uit te zetten.

Een van de (geplande) ouderdieren van de kweekkom

Een van de (geplande) ouderdieren van de kweekkom

Al na een jaar vervloog de hoop op aanwas van deze Villedonners. Een naburig veel ouder slootje werd in verbinding gezet met de kom en de kans was groot dat daarmee ook de nodige roofvis (snoek) was meegekomen. Van fouten moet je leren: ik wilde graag deze mislukking bespreken op de evaluatieavond. Er bleken wel vangsten van de ouderdieren in de kweekkom te zijn geweest en die kreeg ik (als foto natuurlijk…) kort voor de avond in m’n inbox. De lezer voelt ‘m natuurlijk van verre aankomen. Bij mij duurde dat best een tijd. Het was zo ongeveer alsof ik m’n buurjongen uit Buitenveldert op een foto naast Trump zag staan. Toen begon ik spontaan te vloeken: dat is die éénschubbige bandiet!

De al op de plank tot K2 gedoopte hoofdfiguur

De al op de plank tot K2 gedoopte hoofdfiguur

Maar kon dat trouwens wel in de tijd? De vangst in de kweekkom was op 10 juni 2016. Het duurde even voor ik de bewuste foto’s te pakken had. En ja, er was geen enkele twijfel over de match! Er bleek drie weken te zitten tussen de laatste vangst in de kweekkom en de eerste vangst in De Diemen!

 

Er zitten nogal wat kanten aan dit verhaal. Te veel bijna voor één ‘Spiegel van de maand’. Het verhaal roept bij mij meteen herinneringen op aan een andere roemruchte spiegel van het AHV-project: de Kweekvis. Ook die ontsnapte (in 2003) uit een ogenschijnlijk afgesloten kweekwater in het westelijk havengebied van Amsterdam en ook die kwam later (in 2005) op de Amstel terecht. Een belangrijk verschil was dat de Kweekvis eerder op de Amstel was geweest. K2 had alleen de kweekvijvers van Villedon gezien.

  

De prachtige Kweekvis terug in de Amstel

De prachtige Kweekvis terug in de Amstel

 

Route

Voor een reconstructie van de route togen SKP-maat René en ik naar de haven. De Kweekvis was destijds door een smalle pijp van ruim 100 meter gegaan om in dezelfde zeehaven terecht te komen. De gangen van K2 bleken minstens zo wonderlijk. In totaal werden zeven pijpen en soms lange duikers.

Door greppels en duikers

Door greppels en duikers

 

Vanuit die haven zal K2 waarschijnlijk via het Noordzeekanaal en het IJ, het Amsterdam Rijnkanaal op zijn gezwommen om vervolgens bij De Diemen te zijn afgeslagen.

De meest logische, circa 35 km lange, route van K2 van kweekkom tot Amstel in 2016

De meest logische, circa 35 km lange, route van K2 van kweekkom tot Amstel in 2016

Trekdrang

 

Zeg eerlijk: associeer je zo’n ongelukkig gebouwde karper met zo’n barre tocht? Wij aanvankelijk ook niet en toch weten we inmiddels van veel andere ‘doorgefokte’ projectspiegels dat ze niet terugdeinzen voor flinke tochten. Dergelijke bouw houdt de natuurlijke trekdrang dus niet tegen. Met name in de paaitijd zien we elk jaar weer de sterkste staaltjes van afgelegde afstanden en overwonnen barrières. We weten inmiddels ook dat karpers nogal opportunistisch zijn. De keuze voor de uiteindelijke paaiplek lijkt vrij willekeurig. Ze gaan op pad tot er een belletje afgaat. Soms zwemmen ze honderd meter en andere jaren/karpers zwemmen 100 km.

 

Groeisprint

 

Wat natuurlijk ook opvalt is de groeisprint die K2 maakte in dat groeiseizoen (2016). Van 6500 gram in juni naar 9500 gram in november. K2 is een Villedonner en die beschikken in het algemeen over goede groeigenen. De teilgenoten van K2, in december 2011 uitgezet in het Gooimeer en in de Amstelboezem, wogen eind 2015 gemiddeld rond de 10.000 gram. K2 heeft de in de kweekkom opgelopen achterstand dus binnen de kortste keren ingehaald. Je mag op grond van onze ervaringen met kort/schraal gehouden karpers zelfs verwachten dat K2 op de duur een stukje zwaarder zal worden dan de gemiddelde Villedonner.

 

In november 2017 dook K2 voorlopig voor het laatst op. Om ons maar weer eens te verrassen kwam ze nu van precies dezelfde plek als een jaar eerder.

K2 in november 2017

K2 in november 2017

Is K2 nu definitief gesetteld? Mogelijk, maar als we één ding weten is dat de mobiliteit van karpers pas definitief tot stilstand is gekomen als ze als een dooie graat op de bodem liggen. Voor dergelijke karaktervissen, hoe lelijk misschien ook, mag dat van mij nog heel lang duren.

 

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail