Mei 2017 – De Duospiegels

We gaan terug naar 8 maart 2016. Het vissen op de Haagse kades is de laatste weken taai. We hebben drie bruggen op het oog en voeren deze bij aankomst dan ook licht aan voordat we deze kort, maximaal uurtje per plek, af zullen vissen. Het weer is goed met af en toe een zonnetje en een mooie dalende luchtdruk naar 1014 hPa. Het vertrouwen loopt een deukje op als het op de eerste brug weer niks is. Gek, het is normaal toch altijd wel een van de betere bruggen en het geloof in de goede afloop neemt wat af voor de komende twee plekken.

Vlak na het ingooien op de 2e brug hangt de hengel van Juri echter al aan de brug te stuiteren en tijdens het scheppen van de eerste spiegel vertrekt mijn hengel. De chaos is compleet en de vis van Juri wordt dan ook alleen in de mat gefotografeerd, want assistentie is nodig om ook mijn vis te verzilveren. We weten die dag vijf aanbeten in nog geen 1,5 uur te forceren, iets wat voor de Haagse kades ongekend is. Ook zijn het allemaal spiegelkarpers, terwijl de verhouding normaal gesproken toch zo’n 50/50 is.

Maart 2016 - Erik Froger     Maart 2016 - Juri Froger

We maken een sprongetje naar 2017. Op Carp Zwolle hebben we met Mark Hofman afgesproken om gezamenlijk een filmpje te maken over het vissen op de Haagse kades. Eén ding was wel belangrijk: er moest vis gevangen worden! We weten dat vangstgarantie op de kades lastig is, zeker de afgelopen weken is dit het geval, en dus is het wachten op goed visweer. Op 14 april spreken we af om op 15 april op pad te gaan, gezien er mooi visweer aankomt. De luchtdruk daalt naar 1014 hPa met af en toe een zonnetje.

Gedurende de ochtend loopt de druk bij ons juist op gezien wij al twee plekken hebben afgevist en de teller nog op 0 staat… We komen aan op de plek waar wij vorig jaar die topdag hadden en eerlijk waar niet veel later zitten we in hetzelfde scenario als het jaar ervoor. Vlak na aankomst vertrekt de hengel van Juri en nog voor het scheppen de mijne weer. Nu weten we vier aanbeten te krijgen in nog geen uur waarvan we er drie landen.

April 2017 - Juri Froger     April 2017 - Erik Froger

Nadat wij de foto’s van Mark hadden ontvangen zien we toch heel veel raakvlakken met het jaar ervoor. Ook nu waren het alle drie weer spiegels. Sterker nog: twee van de drie waren precies dezelfde vissen als die van vorig jaar en ook nu zat er nauwelijks 10 minuten tussen de twee aanbeten en ook beide op exact dezelfde vierkante centimeter!

Datum Gewicht (gram) Lengte (cm)
2006 680 34,5
2016 8400 74
2017 8800

 

Datum Gewicht (gram) Lengte (cm)
2008 3000 54
2016 9400
2017 10400

Plankfoto 313     Plankfoto 49

De beide plankfoto’s van het vaste duo.

 

Merk op hoe perfect deze plankfoto’s zijn! Een eerste stap voor goed matchen!

Zou het dezelfde groep vissen zijn geweest? Zouden het allemaal spiegels zijn geweest? Zou het een rol gespeeld hebben dat het dezelfde weersomstandigheden waren? Of was het toeval?

Erik en Juri Froger

SKP GHV Den Haag

 

 

Allereerst: we zijn bij de BVK altijd blij met SKP-data of dat nou een mooie vangst is of een grafiek van teruggemelde vissen. Maar in dit geval: Erik en Juri  Froger het Haagse duo van het GHV-SKP zijn juweeltjes voor SKP-monitoring. Innovatief met hun SKP-app (link)  en hun gesofisticeerde wijze van matchen en daarbij ook nog eens mannen die zelf op pad gaan voor avontuur en data.

 

Ten tweede: hoewel we deze rubriek graag bestemmen voor unieke projectspiegels maken we voor een redelijk klef duo, zoals in dit geval, graag een uitzondering.

 

Het is maar gelukkig voor ons karpervissers dat karpers er vaste gewoontes op nahouden anders was het op groot open water nog heel veel lastiger geweest om wat te vangen. Erik en Juri geven aan dat die patronen (mogelijk) verband houden met luchtdruk en jaargetijde. Duidelijk is dat in dezelfde omstandigheden de kans op een herhaling van zetten groot is. Zelf heb ik ook altijd de neiging om de kalender heel serieus te nemen. Ik weet ook vaak uit m’n hoofd wanneer het waar ooit ‘hot was’. Tegelijk is het ook mijn ervaring dat je je gemakkelijk doodstaart op die kalender. Dan ga je onherroepelijk op je bek. Helemaal als je je niets aantrekt van het weer (de luchtdruk) of bijvoorbeeld de ontwikkeling van waterplanten.

 

Op open water hebben karpers per definitie legio mogelijkheden voor migratie. Ze maken weliswaar (gelukkig) lang niet allemaal voortdurend gebruik van die kans om grenzen te verleggen, maar als we iets geleerd hebben van SKP-data is het wel dat de meeste karpers veel minder saaie beesten dan je zou denken. Ze maken onverwachte uitstapjes, doen mee aan volksverhuizingen, sluiten zich aan bij vreemd gezelschap en houden zich al te vaak niet aan afspraken. Het zijn net mensen… Voor SKP’s  is dat hartstikke leuk maar voor de karpervisser tenminste een uitdaging.

 

Toeval lijkt me de dubbele dubbelvangst van de broers Froger niet. In veel publicaties kun je lezen dat karpers koppels vormen die samen optrekken. Je mag daaruit best concluderen dat karpers elkaar niet alleen als individu herkennen, maar ook banden aangaan die iets verder gaan dan de voortplanting alleen. Dat die vissen van zo’n koppel of groepje kort achter elkaar voor de bijl gaan is ook vaker beschreven. Ik herken dat ook bij muizen in m’n schuur. Wekenlang lopen ze in geen enkele val, maar eenmaal één die erin trapt en je vangt ze achter elkaar. Mogelijk veroorzaakt de consternatie van het wegvangen van een van de vissen zoveel verwarring dat de voorzichtigheid bij het azen op een laag pitje staat.

 

Het feit dat beide vissen op precies dezelfde plek in de fout gingen is eveneens herkenbaar. Ook al beschreven bij bijvoorbeeld de Trouwe Rijen. Alle karpers hebben waarschijnlijk een weak spot, maar kom er maar eens achter welke dat is!

 

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail