Maart 2017 – De kracht van het mysterie
‘I Follow Rivers’ van de Zweedse Lykke Li weergalmt door de speakers van mijn busje als ik op weg ben voor een doordeweeks nachtje vissen. Een nachtje aan de snelstromende rivier of toch maar voor het rustiger kanaal opteren? Ach, misschien heeft Lykke Li wel gelijk… I follow rivers vannacht!
Niet het makkelijkste stuk rivier waar ik deze keer mijn zinnen op heb gezet, maar tijdens een doordeweeks enkel nachtje lijk ik steeds meer voor stekken te kiezen die weliswaar minder vis opleveren maar waar naar mijn gevoel toch vaker een verrassing uit de lucht komt vallen. In de weekends opteer ik toch sowieso voor stekken op de rivier waar ik samen met mijn vader kan vissen en eventueel meerdere aanbeten mag verwachten. Afwisseling is een eerste factor die mijn karperdrive levendig houdt.
Observatie leerde mij reeds dat ook hier de rivierkarpers in scholen van vijf tot tien vissen rondtrekken waarbij de meeste vissen zo tussen de 4 en 8kg wegen maar telkens zit er ook wel één a twee gewichtiger exemplaren tussen. Ik ben niet zo’n gewichtenvisser, maar als ik op een stek vis waar reeds uit het verleden bleek dat er meestal ’s nachts slechts 1 aanbeet volgt ga ik voluit voor grote dubbele boilies op de hair. Inzetten dus op de grotere exemplaren uit de school. Meestal gaat het hier dus om stekken waar de school vis enkel langs trekt, even aast en wanneer een soortgenoot gehaakt wordt het hazenpad kiest om niet meer terug te keren. Het lukt niet elke keer maar, toeval of niet, deze nacht dus wel. De nacht levert 1 vis op maar wat voor één! Een hooggebouwde, zwakbeschubde spiegelkarper van 13,8kg. Onmiddellijk denk ik met een projectspiegel van doen te hebben. In de dagen die hierop volgen proberen de SKP-verantwoordelijken van alle in verbinding staande wateren mijn vangst te matchen, zonder succes zo blijkt. Dit tempert mijn vreugde niet, ik wou een verrassing en ving die dus ook. Een voorlopig mysterie dus.
Enkele maanden later krijg ik aan de rivier plots telefoon. Mijn vader heeft net iets verderop een hooggebouwde en zwaarbeschubde spiegel gevangen. Bij het horen van dit laatste denk ik direct aan de zwaarbeschubde Tsjechische spiegelkarpers van Corten die wij reeds enkele uitzetwinters toevertrouwen aan de rivier. Snel laad ik alles in, deze stek lijkt voorlopig toch visloos, en spring in de auto om de spiegelkarper te gaan bewonderen en fotograferen. Bij het starten van de motor is daar plots geheel toevallig weer Lykke Li met haar toepasselijk refrein. Ik denk onmiddellijk aan mijn mysterieuze ongematchte spiegel van enkele maanden voordien. Het zal toch niet… De zwaarbeschubde spiegelkarper van mijn vader vertoont wel degelijk de vaak karakteristieke hoge bouw van een mogelijke projectspiegelkarper. Ook hier wordt opnieuw geen match gevonden en hebben we dus opnieuw te doen met een atypische rivieroriginal.
Soms hoor ik hier en daar wel eens opperen dat het monitoren van de uitzetspiegels het mysterie in onze hobby toch wel voor een deel wegneemt. In beide bovenstaande gevallen blijkt dit mysterie voor mij juist toe te nemen dankzij de zorgvuldige monitoring. Stel dat we spiegelkarpers hadden uitgezet in onze open watersystemen maar geen enkele vorm van monitoring hadden opgenomen was ik waarschijnlijk in de overtuiging geweest dat beide spiegelkarpers uit één der uitzettingen stamden. Niemand die me ging kunnen vertellen dat het wel degelijk niet zo was. Van waar komen beide hooggebouwde spiegelkarpers dan? Joost (of Joris) mag het weten, mysterie is namelijk ook een belangrijke factor die mijn karperdrive levendig houdt.
Maiko Busschaert
Herkenbare kost. Als je rivieren volgt kom je voor verrassingen te staan. Wil je het mysterie van karper om zeep helpen zet ze dan in een betaalwater en fok ze op tot recordformaat! Voorspelbaarder kan bijna niet…
Maiko stelt zichzelf de vraag waar deze karpers in een riviertje in Vlaanderen vandaan komen. Zijn greep naar de archieven van SKP lijkt me, bij het zien van deze spiegels, meer dan logisch. Beide vissen hebben alle kenmerken van gekweekte karpers. De bouw (eerder hoog), de beschubbing (eerder zwak) en ook bijvoorbeeld vorm van staartpartijen (eerder rond); alles wijst op de herkomst: kwekerij.
Over de specifieke situatie weet ik te weinig, wel is zeker dat het opduiken van onvindbare vreemdelingen iets is dat elk project van open water kent. Bovendien komt dit de laatste vijf jaar steeds vaker voor. Ik kan zelf behoorlijk chagrijnig worden van dergelijke meldingen. De vruchteloze zoekuren zijn killing voor matchers en op den duur ook dodelijk voor een SKP.
Het kan natuurlijk dat deze vissen afkomstig zijn van clandestiene uitzettingen, maar die vinden toch veel vaker plaats in afgesloten circuitwateren dan in open water. Waarschijnlijker is het dat die vreemdelingen komen van andere uitzetprojecten. Dat kan van projecten in de buurt zijn, maar met de groeiende wetenschap dat migratie bizarre vormen aan kan nemen moeten we ernstig rekening houden met matches ver buiten de deur. Gelukkig bestaat thans de goede gewoonte dat alle spiegelkarpers die in open water worden uitgezet op de plank gaan. De kans is dus best groot dat die onvindbare spiegel toch ergens in een archief geduldig wachten om herkend te worden.
Het uitwisselen van vangstfoto’s met buurprojecten, precies zoals Maiko deed, is een mooi begin. Maar wat als de bron nog veel verder van de vangstplaats ligt? Dan kom je toch echt uit bij het aanleggen van een centrale databank waarin zoveel mogelijk plankfoto’s zitten. Een databank waarin je als coördinator kunt zoeken of nog beter waar een machine op staat die automatisch kan matchen… Laat deze manier van organiseren van SKP nu net de inzet zijn van de projectgroep SKP-monitoring. (lees hier meer)
Nee, we hoeven om voldoende te leren over het effect van uitzettingen niet per se alle spiegelkarpers van open water te matchen. Maar sprekend over het chagrijn van de non-match: daar staat de jubel tegenover van de wonderbaarlijke match: de vreemde spiegel die afkomstig blijkt te zijn van een uitzetting van een SKP waarvan je het bestaan niet eens wist! Daar hebben we wel wat voor over. Mocht alles gaan lopen zoals wij het ons bij de BVK voorstellen dan is niet uitgesloten dat Maiko’s vissen alsnog kunnen worden gematcht met een project ergens in Nederland. Hoe tof zou dat zijn!
Joris Weitjens