Januari 2017 – Jelmers Rijen

Het moet ergens eind juli 2015 zijn geweest wanneer ik en mijn maten een sessie hebben gepland aan één van de stromende wateren van de regio, namelijk de Oude IJssel. Voor ons was het een echte uitdaging omdat we het beoogde water nog niet eerder hadden bevist op de manier waarop we nu van plan waren. Resultaten in het verleden hebben bewezen dat het ook zeker geen makkelijk water is. De tactieken werden dagenlang besproken en stekken werden heel precies uitgepeild.

Eindelijk was het zo ver, het zou een sessie worden van drie nachtjes. Eenmaal aangekomen bij het water beloofde het weer veel goeds. Een zuidwestenwind blies over het redelijk snel stromende water en daarbij was er veel bewolking aan de lucht. Dit type weer heeft mijn vangsten in het verleden vaak positief beïnvloed. De eerste nachten verliepen succesvol. Een aantal aanbeten resulteerde in een paar mooie vissen.

Het derde en laatste nachtje verliep beter dan verwacht. Vaak wordt er gezegd dat voerstekken na het eerste nachtje minder opleveren dan de nachtjes daarna. Hier heb ik altijd anders over gedacht, en dit bleek ook nu weer niet het geval te zijn. De laatste avond en nacht was zeer hectisch. Witvis zorgde voor een slapeloze nacht, maar ook de karper bleef niet weg. Mijn vismaat en ik waren totaal gesloopt, maar toch werden de hengels na elke aanbeet zeer nauwkeurig op de stek gelegd, wat noodzakelijk is om effectief te kunnen vissen. Tijdens het eerste licht werden we gewekt door een flinke fluiter. De dril verliep geheel volgens plan. Toen de vis voor het eerst aan het oppervlak kwam, zagen we dat het om een spiegelkarper ging. De spiegels die we hier voordien vingen bleken steeds afkomstig van één van de recente uitzettingen van SKP-Oude IJssel. Deze zag er echter duidelijk anders uit en was een stukje groter. We hebben de vis een uurtje gezakt, om zo foto’s in het licht te kunnen maken. Toen zagen we dat het geen spiegel maar een echte rijenkarper was!

Bij Jelmer woog de vis 13.000 gram
Vissen op open stromend water zal voor mij altijd de voorkeur hebben, aangezien je nooit weet wat je kan verwachten. Zeker niet als de karpers zich niet laten tegenhouden door sluizen of vispassages. Die obstakels bleken voor deze karper in ieder geval geen probleem want deze fanatieke zwemmer wist ik te misleiden op ruim 80 km en enkele sluizen verwijderd van de vorige vangst!

Riviervissen is en blijft een vak apart, maar dit soort ‘rondzwervende’ riviervissen laten je de tegenslagen in de karpervisserij vergeten!

Jelmer Simmes

De vangst van Jelmer Simmes kwam aan het rollen door het contact met de coördinator van SKP Oude IJssel: Frank Bosman. Hij stuurde ons enkele foto’s van niet gematchte spiegelkarpers. Bij het zien van Jelmers rijen gingen bij mij meteen allerlei bellen rinkelen. Ik herkende de vis gelijk als een 2001-rijen maar wie zou de uitzetbron zijn? Ik zette gelijk m’n Google earth aan en zag dat het project op de IJssel met een uitzetpunt bij Zutphen het meest voor de hand lag. Ik wist immers dat het IJssel project in 2001circa 900 rijenkarpers heeft uitgezet. Helaas dregt dat project vast te lopen bij het matchen van spiegelkarpers en was het doorsturen waarschijnlijk niet zinvol. Er gloorde echter hoop. DeKSN Regio Zwolle is namelijk bezig is met het opzetten van een gesofisticeerde website die het mogelijk maakt om zelf op zoek te gaan naar matches van spiegelkarpers. De kracht van regionale monitoring is gelijk duidelijk. Je kunt direct over de grenzen van je eigen project kijken. Ik besloot me afgelopen maand te registeren bij de in aanbouw zijnde website De SKP-monitor. De eerste vis die ik aan de test onderwierp was Jelmers rijen. Ik kwam door het type (rijenachtige spiegelkarpers) en de vangstomgeving Oude IJssel in te voeren naar verwachting uit bij de rijenkarpers uit 2001.Toch nog een flink aantal rijenkarpers natuurlijk. Niet zonder opwinding scrolde ik langs al die broertjes en zusjes. Het duurde niet erg lang of ik stuitte op een beloftevolle ‘tweebovenschubber’ . Ongelukkigerwijze een beroerde plankfoto maar onmiskenbaar een match met Jelmers rijen!

Plankfoto 517- Uitgezet nabij Zutphen

Ik vinkte iets aan en een paar dagen later stonden er op het Googlekaartje op de website tot mijn verbazing drie markers waaronder één in de buurt van Zwolle en Zutphen. Ik berichtte Jelmer en Frank die gelijk enthousiast informeerden naar uitzetplek en eerdere vangsten. Dick Spijker haalde ons uit de brand met de opmerkelijke vangstgeschiedenis. Jelmers rijen bleek uitgezet te zijn in de IJssel bij Zutphen in oktober 2001. In november 2002 werd de vis gemeld uit de omgeving Zwolle (IJssel) en een jaar later werd Jelmers rijen in dezelfde omgeving gevangen en gemeld door Saron Debets.


Daarna is het lang stil gebleven rond deze projectspiegel tot de vangst van Jelmer in juli 2015.

 

De afstand Zutphen (uitzetplek) en Zwolle (vangsten in 2002 en 2003) is circa 50 km. Tussen die vangplaats bij Zwolle en de vangplaats van Jelmer aan de Oude Ijssel zit al gauw ruim 80 km over water. En als die afstand nog niet genoeg is passeerde Jelmers rijen ook enkele schutsluizen met of zonder voorziening voor vissen.

 

Uiteraard hebben we inmiddels flink wat ervaring met uitzwermende, migrerende en over grote afstanden pendelende projectspiegels en kijken we niet zo snel nog raar op maar na al die jaren vallen bij een geval als dit onze monden nog steeds open. Deze ontdekking geeft ook maar weer eens aan dat het koppelen van uitzetbestanden van verschillende SKP’en steeds noodzakelijker wordt willen we een betrouwbaar beeld van migratie houden. Initiatieven zoals van Regio Zwolle ondersteunen we dan ook graag al merken we tegelijk bij de BVK dat persoonlijk contact tussen melder en matcher niet alleen charme geeft aan SKP-monitoring, maar ook een betere garantie is voor discretie en daarmee ook voor een doorgaande stroom van meldingen.

 

Laat het verhaal van Jelmers rijen vooral een inspiratie zijn om spiegelkarpers van open water te blijven melden! Weet je niet bij welk SKP stuur de foto’s dan gerust naar ons contactadres contact@karperbeheer.nl of contact@spiegelkarperprojecten.nl dan helpen we je verder!

 

Misschien zit er wel een volgende Spiegel van de maand tussen!

 
Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail