December 2017 – De Verstekeling en de Dubbelganger

Ik word niet zo vaak (.en graag) gebeld thuis en ik moest ook echt even goed denken wie ik begin november om een uur of 7 ‘s avonds aan de lijn had. Maarten Kok? Verrek, die IJsselmeerkarpervisser. Hij viel gelijk met de deur in huis. Ik heb de Verstekeling gevangen in het IJsselmeer. Ik reageerde gelijk: ‘Dat kan niet!’ Punt was namelijk dat ik zelf de Verstekeling heel kort daarvoor (op 01-11-17) in de Amstel had gevangen. Een vis kan immers niet op twee plekken tegelijk zijn Bij navraag bleek Maarten de vis al eind september te hebben gevangen en had Christian Hummelink (winnaar van de matchingquiz…) de vis op Facebook geïdentificeerd. Wel de Verstekeling dus!

Hoe dan? De Verstekeling is altijd al reislustig geweest, maar het zwempatroon was het IJmeer op en dan pal naar het oosten richting Nijkerk. Dit was juist een km of 70 naar het noordoosten waarbij tenminste één extra spuisluis (tussen Markermeer en IJsselmeer) genomen was.

Half september 2017 IJsselmeer
Maarten begon over een flinke wond op de rechterflank en ja die had hij zeker ook nog op 1 november! Stom genoeg had ik daar bij mijn vangst op 1 november geen foto van gemaakt. Macht der gewoonte, maar zeker ook ingegeven door het moment op de steigers bij de roeiclub.

De rechterflank met verse wond

 

Mijn ontmoeting

Het was voor mij die eerste novemberdag alweer zes jaar geleden dat ik de Verstekeling in levende lijve zag.

End december 2011 (ook een goeie muts…)

En nu na een zenuwslopende drill zie ik die bleke flank in het water en voel ik een gelukzalige grijns opkomen. ‘Ouwe rakker! Goed je weer te zien man!’ Het is ook precies het moment dat een groepje senior-roeiers in m’n nek begint te hijgen. En denk bij senior rustig aan nog een stuk ouder dan de ‘in de nek gehijgde’.

“Wat gaat u doen met die grote vis?” Altijd beleefd blijven tegen omstanders! Ik begon omstandig uit te leggen dat dit een vis van naam is: de Verstekeling en dat deze vis weliswaar in de buurt is uitgezet maar van ver kwam. Ik zag eigenlijk direct m’n vergissing in en brabbelde maar wat voor me uit. Dit waren bejaarde heren die zich alleen zorgen maakten of die zielige vis wel bleef leven. Eerst maar een paar foto’s. Als er vier mannen voor je neus staan is het nogal weird om dat met de zelfontspanner te doen. Wie wil? Dat bleek de stramste van het kwartet. Door de knieën gaan bleek een onmogelijkheid. Toen viel m’n oog op een grote wond op de rechterflank en bedacht dat ik die er zeker ook op wilde hebben. Maar de sociale druk werd me te machtig. De fotograaf verloor z’n evenwicht en ik besloot het er maar bij te laten.

1 november 2017 Amsterdam Amstel

Geen foto dus van de rechterflank maar de foto van de rechterflank, die Maarten me de avond na ons telefoongesprek mailde, zou nog een rol gaan spelen.

Joris Weitjens

 

 

 

Nonmatch

 

Dubbelganger plus plank

Tijdens het bladeren door onze eigen Nieuwsbriefbundel stuitte ik op een eerdere vangst van de Verstekeling en wel van de rechterflank. Meteen schoot me te binnen dat ik eindelijk de kans had deze match te testen. Ik had het namelijk nogal vreemd gevonden dat de (vermeende) Verstekeling in januari 2016 was gevangen op circa 14 kg terwijl hij in november 2014 al op 17 kg was gevangen door een andere melder.

 

Nu, de rechterflank was totaal anders, net als de kleur trouwens, maar dat is geen betrouwbaar identificatiemiddel. Andere karper dus! Het duurde niet eens zo lang tot ik de dubbelganger gevonden had. En ja, als je dan goed inzoomt is er ineens toch weer weinig ruimte voor twijfel en kan je jezelf wel voor je kop slaan. Dat bewijst maar weer eens dat je bij lichte twijfel over een match het best vol in de remmen knijpt!

 

Inzoomen op de staartwortels (boven de Dubbelganger, onder de Verstekeling)

 

De ontdekking betekent dus een gaatje in de geschiedenis van de Verstekeling, maar tegelijk (hopelijk) het begin van een nieuwe geschiedenis. De Dubbelganger bleek namelijk een nooit eerder gemelde Duitser uit 2005. Op het eerste oog een regelrechte tegenpool van de Verstekeling. Ze werden op dezelfde plek (Amstelkanaal) uitgezet. Deze vis werd door Ane Bijlsma in januari 2015 gevangen op een plek niet verder dan 2 kilometer van de uitzetplek. Het contrast in migratie en vangbaarheid tussen deze twee Duitsers geeft mooi aan hoezeer karpers, van hetzelfde type (zelfde kweker, bloedlijn) onderling kunnen verschillen als het aankomt op gedrag!

 

Enkele meldpunten van de Verstekeling met de waarschijnlijke route naar en van IJsselmeer

 

Dat is niet nieuw, maar we weten intussen ook dat karpers zich kunnen bekeren tot een geheel andere levensstijl. Voor de statistieken en de bijbehorende rapporten zoomen we (terecht) in op de gemiddeldes en de gemene deler. Voor deze rubriek maken we uiteraard graag gebruik van de uitersten, de wonderlijke geschiedenissen, de karpers met aansprekende namen, de ‘transformers’. De Verstekeling blijven we als knuffelspiegel op de voet volgen. Of de Dubbelganger ook een extravagante kant heeft moeten we afwachten.

 

 

Joris

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail