September 2016 – Magikarp

MagikarpHet zal velen niet zijn ontgaan dat we de laatste tijd niet meer de enige zijn die schimmen najagen… Pokémon Go heet de rage, Half augustus liep ik tegen een van de spelers aan. Of liever de speler, een jongen van een jaar of 11, liep tegen mij aan.

‘Wat gevangen?’
‘Nee, hoor.’
‘Nou ik heb hier net Magikarp gevangen’

Zou deze virtuele vangst een voorteken zijn? Ach nee, wat een kinderlijke kronkel. Toch stond ik een half uur later met een belachelijk kromme hengel en bleek er ook een verdomd veel minder virtuele Magikarp te bestaan. Eén met veel kracht en een prachtig palmares!

half uur later met een kromme hengel

Dan te bedenken dat deze geveinsde oerkarper in werkelijkheid een vis van Villedon is: een kwekerij/betaalwater waar misschien wel de meest gedomesticeerde en verwende karpers van Europa worden groot gebracht…

Dat je spiegels gelijk herkent, heeft vaak een link met de omgeving waar je die vis vangt. Dat is niet het geval met deze vis. Magikarp had ik voor deze vangst weliswaar al twee keer eerder gevangen, maar op totaal verschillende plekken. (Vangst 2 en 7 in het overzicht). Het was vooral te danken aan het feit dat ik deze vis als screener al veel vaker, en zelfs zeer kort geleden, onder handen had gehad dat ik behoorlijk overtuigd de foto’s ’s avonds op het scherm zette. Jawel hoor, geen vergissing mogelijk, maar wel eindelijk een passende naam voor deze Houdini…

Al in 2010 was de vangstgeschiedenis van deze vis voer genoeg voor een artikel in het blad van de Amsterdamse hsv. Daarna zou er nog heel wat gebeuren met Magikarp. Kijk maar eens naar het overzicht.

magikarp-tabel

René Moolhuizen met de eerst gemelde vangst van Magikarp in 2006Het thema van het artikel in 2010 was de migratiedrift van deze Villedonspiegel. Er leek geen peil te trekken op de zwemrichting en dus de volgende vangplaats. Vooral de Westlandgracht verraste ons toen zeer. Die Amsterdamse gracht is namelijk alleen te bereiken via een wirwar van grachten en is letterlijk een uithoek van de immense Amstelboezem. Je moet het weten om het te vinden. Maar niks leek te gek voor deze vis. In 2011 dook Magikarp op in een hoek van het IJmeer. Dat is tenminste één schutsluis door, waarbij de Oranjesluizen de dichtstbijzijnde en gezien eerdere vangplaatsen, meest voor de hand liggende is.

 


Magikarp in 2011 aan het IJmeerIk waande de vis haast verloren voor de Amstelboezem toen de vis in 2012 alweer terug was in Amsterdam. Tegelijk begon zich een patroon af te tekenen. Dat patroon kunnen we (toch weer) het best omschrijven met ‘pendelen’. Grofweg pendelt Magikarp op en neer tussen Muiden en Amsterdam met daartussen een aantal stations, pleisterplaatsen waar de vis korte tijd halt houdt. Magikarp is zeker niet de enige Amsterdamse projectspiegel die er een dergelijke zwemroute (pendelen tussen Amstelboezem en IJsselmeerboezem) op na houdt. Kijk bijvoorbeeld hier maar eens naar: ‘De Verstekeling’. Het is dus bepaald geen wilde gok om de verwachting uit te spreken dat de vis na de laatste vangst weer terug zal zwemmen richting Muiden.

 


Mark Thesing met Magikarp achter het Olympisch stadion eind juli 2016De actieradius van veel van onze projectspiegels van het open water geeft me persoonlijk wel eens te denken over het leven van karpers in putten en vijvers. Wij hadden vroeger thuis kippen (en een haan) lopen in een ren met betonnen vloer. Ze hadden het goed hoor. Tenminste dat dacht ik, tot m’n vader ze op een dag liep scharrelen in de tuin. Man, stukken aarde, grint alles vloog in het rond en het was vooral het ingehouden, maar onophoudelijke gekakel, waar het pure (en aanstekelijke) geluk van afstraalde!

Ja, karpers kunnen wroeten in een afgesloten putje en paaien lukt meestal ook nog wel, maar toch bekruipt me steeds vaker een onbehaaglijk gevoel als ik denk aan die opgesloten karpers.

 

Hoe heerlijk is het niet dat deze karper z’n magische verdwijntrucs kan blijven vertonen en ons met onze voorspellingen totaal voor gek kan zetten?

 

Bij de BVK hebben we nog t-shirts in voorraad met als slogan ‘Ruimte voor karper!…’

 

Joris Weitjens

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail