Januari 2016 – De TV-ster

101 - Plankfoto - Februari 2011In februari 2011 is de karpercommissie van de Hengelsportvereniging Lelystad -Dronten (HVLD) begonnen met het uitzetten van spiegelkarpers in de sierwateren van Lelystad. De vissen zijn verdeeld in kleine aantallen over diverse locaties in de stad om zo de komende jaren verschillende jaargangen op alle wateren te realiseren.

Het waterstelsel hier is vrij nieuw en er wordt steeds water in de vorm van sloten bij gegraven. Het sierwatercomplex ligt midden in de vruchtbare zeeklei en is zeer waterplantenrijk. Met name dan het stuk water dat ik de TV-put heb gedoopt.101 - Juni 2012 - Grijs van kleur en geen geel

In het eerste jaar na de eerste uitzetting met spiegels en edelschubs geleverd door Carpfarm ving ik al een aantal spiegeltjes die aardig waren gegroeid. Sommige zo’n zes pond binnen het eerste groeiseizoen. Het jaar daarop waren sommige vissen al rond twaalf pond.

In het najaar van 2012 werden er op omroep Flevoland diverse reportages uitgezonden in het kader van de visatlas van Flevoland. Ook werd er een reportage gemaakt over het Lelystadse Spiegelkarperproject. Een ideale manier natuurlijk om meer bekendheid te krijgen voor de uitzettingen om zo meer terugmeldingen te realiseren.

Enkele leden van onze karpercommissie figureren in deze ‘film’ zoals Raymond Hakkert die vertelt over het SKP project. Tom Bremer weet tijdens de opnames een prachtige spiegelkarper te vangen. Marcel Merk roept enthousiast uit dat het hoogst waarschijnlijk nummer 104 is die dan voor de derde keer op de kant verschijnt maar later blijkt dit toch 101 te zijn.

101 - November 2011 - Gele kleur komt langzaam terugHet watergedeelte waar de vis gevangen werd, ligt op de route die ik bijna dagelijks met mijn hond loop, dus het eerste dat bij mij opkwam was dat ik in het voorjaar daar maar eens moet proberen om zo’n projectspiegel te vangen. Na me wat verdiept te hebben in het water ben ik in maart 2013 aan de slag gegaan. Toen ik ging vissen bleek dat ik niet de enige was met de gedachte om wat spiegelkarpers te gaan vangen. Een kennis van mij was al met de penhengel in de weer. Na een uur zonder aanbeet, zelfs de witvis liet het afweten, zie ik in mijn ooghoek een kromme hengel bij mijn collega, met een beetje jaloers gevoel zie ik hem ‘een boertje’ landen. Ik heb het daar nog een aantal maal geprobeerd om een spiegel te vangen, maar het wilde maar niet lukken.

In maart 2015 ben ik opnieuw begonnen met mijn jacht op de SKP-vissen. In de zomermaanden is er namelijk niet te vissen vanwege de enorme plantengroei aan het oppervlakte. Deze keer voerde ik op drie plekken om de dag ongeveer een koffiebekertje pellets. De eerste keer dat ik kon vissen ben ik meteen aan de slag gegaan op de TV put.

Precies na twintig minuten liep het pennetje weg. Ik tikte aan en m’n oude Richard Walker moest hard werken. Na een taaie dril kon ik een mooie spiegel landen van 9250 gram bij een lengte van 74 cm (een twenty als ik Engels georiënteerd zou zijn). Het antwoord van de karpercommissie kwam snel. Het bleek warempel om nummer 101 te gaan: de TV-ster. De vis wordt al een echte target en is zeer herkenbaar door de verdikking op de zijlijn.

101 - Theo de Vries - Maart 2015 - Prachtig winterkleed

De vissen gedijen duidelijk goed in de gekozen wateren en groeien mooi. Opvallend is wel dat de kleuren van sommige vissen in de verschillende jaargetijden sterk veranderen van mooi geel/bruin tot heel vaal en saai grijs. Sommige vissen zijn soms vlekkerig wit, maar enkele maanden later weer mooi egaal. Dan weer de schubben naar rood en weer terug naar normaal. Misschien kunnen ze daar bij de BVK iets over zeggen?

Theo de Vries

104 - Plankfoto - Februari 2011De meeste van de door ons bestudeerde SKP’en spelen op groot open water. SKP’en van afgesloten systemen, zoals dit relatief nieuwe sierwaterstelsel in en rond Lelystad, leveren vaak veel sneller belangrijke informatie op over bijvoorbeeld groei en overleving van uitgezette karpers. Het is dus wel degelijk nuttig om ook op afgesloten water te monitoren. Het betreft in deze polder een uitzetting met Carpfarm-karpers . De overleving van deze lichting is op dit watercomplex, dat in totaal zo’n circa 125 ha water beslaat, heel goed met een terugmeldpercentage van boven de 50% in vier jaar tijd. Dat Carpfarmlichtingen het relatief goed doen op afgesloten water is ons al vaker opgevallen. 104 - Mei 2012 - Prahtige kleurenHoewel karpers zich in het algemeen goed kunnen aanpassen aan een ander milieu zien we toch steeds vaker verschillen die mogelijk terug te voeren zijn op aanpassingsproblemen. Bij verschillende projecten van grote open en soms hard stromende wateren scoren de Carpfarmlichtingen 2006 tot en met 2008 ondermaats qua terugmeldpercentage en groei (lengte). Of een uitzettype geschikt is voor een bepaald type water houdt, vermoeden wij sterk, verband met bouw en wellicht ook iets met voedselzoekgedrag. Niet alle karpers zijn even geschikt voor het benutten van de aanwezige voedselbronnen.

 

104 - Theo de Vries - April 2015Kleur bij karper is behoorlijk complex. Dat kleur van (spiegel)karpers bepaald niet vastligt zal geen eyeopener voor de lezers zijn. Schutkleur is essentieel in de strijd om het bestaan. Grofweg kun je zeggen dat hoe helderder het water hoe donkerder de kleur van de karper. Soms kleurt de rug bijna zwart. Dezelfde karper verschiet in troebel (grijs) water van kleur naar vaalbleek. Is dat het hele verhaal? Nou nee, want dan zouden karpers uit hetzelfde water allemaal dezelfde tint hebben en dat is beslist niet zo. Elke bloedlijn heeft zo z’n eigen accent en als je het hebt over in de natuur geboren karpers wordt het palet nog veel groter. Bij de 101 en vooral bij de 104 in het verhaal zie je die karakteristieke gele teint. Die kom je veel tegen bij consumptierassen met een Hongaars/Boheemse achtergrond.

 

Zelfs het menu van karpers heeft invloed op de kleur weten ook de Koi-liefhebbers. De kleur van de karper zegt (net als bij mensen) ook iets over de conditie van de karper. De vlekkerige huid waar Theo over spreekt betekent meestal dat de vis in mindere conditie is. Vooral net na de paai en soms in april hebben karpers het niet gemakkelijk en dat vertaalt zich in een grauwe, vlekkerige kleur, soms met bloeduitstortingen.

 

Verminderende conditie     Verkleuring net na de paai

 

Wij karpervissers zijn het er bijna altijd over eens: de winterkleur van spiegelkarpers in gezond water is subliem. De karper verkeert dan in topconditie. Deze TV-ster in februari of maart boven water halen lijkt me een mooie uitdaging. Dan beloven we alvast een foto op de website.

 

Joris Weitjens

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail