September 2014 – De Gouwe

Bij het AHV-project krijgen we dit jaar opvallend veel SKP-meldingen van ver buiten de regio. De contouren van een patroon worden zichtbaar. Maar er is maar één manier waardoor we ook echt iets kunnen zeggen over migratiepatronen van karpers van open watersystemen: meldingen krijgen! En dan niet alleen meldingen van rond het uitzetpunt. Als karpervisser moet je wel het benul hebben dat je vis afkomstig is van een monitorend project. De vanger van ‘De Gouwe’: Guido Mattens was dat gelukkig wel. Guido is zeer geïnteresseerd in bijzondere meldingen en bovendien niet te beroerd om te helpen bij een uitzetting. Alleen het vangen van een projectspiegel bleef lang een wens. Niet zo vreemd als je aan het grote Markermeer vist: ver weg van uitzetpunten en afgeschermd door de netten van het beroep. Van Guido kreeg ik half mei een mailtje met de titel ‘Eindelijk’ en ik wist gelijk wat hij bedoelde.

Eindelijk

Drie woensdagochtenden in mei had ik vrij genomen met de bedoeling drie nachten te gaan vissen. Het is de periode dat de vissen, als het goed is, langs mijn stek komen in de Gouwzee. De stek was voor mij al een paar jaar vruchteloos en toch wilde ik het er weer proberen. Mijn droom was om daar een projectspiegel te vangen en het hoeft geen grote te zijn. Het mooiste zou zijn een projectspiegel uit 2005 die is uitgezet in het Gooimeer bij de Hollandse brug. Deze vissen heb ik namelijk allemaal gemeten. Het zou toch geweldig zijn om deze voor een tweede keer in mijn handen te hebben.

Dinsdagavond arriveerde ik op mijn stek. De omstandigheden waren niet gunstig. Een koude matige aanlandige wind en de nachttemperatuur zou dalen naar 4˚C. ‘s Nachts ging de wind liggen en om 2:15 kwam mijn LIDL-beetmelder (sorry voor de reclame) tot leven. Na een goede dril mocht ik uiteindelijk de vis scheppen. Tot mijn verbazing zag ik dat het een spiegel was en een mooie ook. Het moment was daar: m’n eerste spiegelkarper van het IJsselmeer. Ruim 20 pond bij een lengte van 76 cm. Klinkt misschien raar maar voor mij een nieuw record op de Gouwzee. Gelijk foto’s gemaakt met de zelfontspanner en de dag daarna opgestuurd naar Joris. Die deelde in de euforie. Bingo! een projectspiegel van de AHV.

Guido met de Gouwe

De zondag daarna ging ik bodemwier weghalen want dat was in rap tempo gegroeid en ik wilde een schone plek hebben voor mijn haakaas. De vissen waren die dag massaal aanwezig en zwommen gewoon langs mijn waadpak. Ondanks de 5 kilo maïs en de 5 kilo boilies die ik na het harken voerde over een behoorlijk oppervlak, hoopte ik dat de vissen twee dagen in deze sector zouden blijven tot mijn volgende visnacht. Ik kon haast niet wachten om te vissen maar helaas waren de karpers de volgende dag al verdwenen en ondanks het doorvoeren heb ik de keren daarna niets meer gevangen en ook geen vis meer waargenomen. Maar dit mocht de pret over die ene spiegel voor mij niet drukken.

Guido Mattens

Ik schat in dat het tafereel dat Guido aan het eind schetst heel herkenbaar is voor karpervissers van groot open Gouwe - Vangstlocaties - Uitzetplekwater. In ieder geval wel voor mij. Net als je denkt dat je ze voor het opscheppen hebt verdwijnen ze in het niets. Het is de gruwel en charme tegelijk van het vissen op groot open water. Ook aan de resultaten van SKP-en op open water kun je wel aflezen waardoor je er letterlijk en figuurlijk vreselijk naast kunt zitten. Grote verplaatsingen, volksverhuizingen zijn geen toevallige gebeurtenissen, maar schering en inslag. Dit is daar een typisch voorbeeld van. Een tijd lang schijnbaar stabiel in een bepaalde sector van het water waarna de vis opduikt in een totaal andere hoek.

 

De projectspiegel die Guido instuurde deed bij mij (gelukkig) meteen al bellen rinkelen. De zoektocht naar deze Valkenswaard klapstaart uit 1999 was snel beslecht. Het was een bekende van me.

Gouwe - Februari 2011

 

Meteen maar even de koele gegevens:

statistieken-de-Gouwe

 

Voor de melding van februari 2011 ben ikzelf verantwoordelijk en op geheel andere wijze ook voor de melding in maart 2011. De vis zat toen vast in de zegen van Van Wijk: beroepsvisser en grootste handelaar in levende vis… Geen wet of vergunning om te beletten dat Van Wijk de vis zou verhandelen. Wel een langlopende deal. Ik mocht de vis er zelf uithalen en fotograferen. Wellicht heeft deze karper er iets van opgestoken bij z’n reis die daarop volgde? Het was ‘m wel geraden. Uitgaande van een route via de Oranjesluizen kom je als karper heel wat gevaren tegen. IJsselmeervissers in groten getale en weinig van die vissers die begrip tonen voor onze wens om op onze eigen manier te genieten van dat machtige stuk water: achter een paar karperhengels. Zij vinden het nuttiger om gevangen karpers voor een leuke som te verkopen aan hengelsportverenigingen die vissen een nieuw leven geven in een overbezette karperput.

 

De Gouwzee is dat prachtige stuk IJsselmeer tussen Marken en andere (oud)vissersplaatsen als Volendam, Edam, Monnickendam. In strenge winters vliegen ijszeilers over het ijs. Je mag er als karpervisser van dromen om daar te vissen, maar deals met het beroep zijn daar niet. Het is angstaanjagend kort geleden dat ik werd gealarmeerd door een lokale karpervisser die dagenlang beroepsvissers heen en weer zag varen met de buit van zegentrekken. Het is echt een prestatie hoe karpers netten kunnen ontlopen. De gekende truc van karpers om de zegen te ontlopen is om juist niet weg te zwemmen maar zich tegen of nog liever in de bodem te drukken. Aan dat beeld hou ik me graag vast. Kijken of we de Gouwe nog eens terugzien en dan liever niet in een putje net naast het IJsselmeer.

 

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail