Oktober 2014 – De Weight Watcher!

In deze editie een ietwat apart verhaal van een projectspiegel. Een spiegel die ons op meerdere fronten kon verrassen. Evenzeer een vis met vraagtekens…

Wat vooraf ging.

April 2011

Ruim 300 kg spiegelkarpers werden uitgezet op het kanaal Gent – Oostende (voortaan KGO). Uitzetplaats toen was Stalhille te West-Vlaanderen, zo’n 10 km landinwaarts, vanuit Oostende bekeken.

Tussen de K3 spiegeltjes, flaneerde met regelmaat ook een flinke jongen op de uitzetplank. Varkentjes die toen al tussen de 5 en 7 kg wogen. Leuk om zien, maar tegelijk ook een gemis. Doe mij maar vier visjes van anderhalve kilogram, in plaats van één beest van zes kilogram. De kostprijs is dezelfde, alleen heb je drie extra vissen!Let op de borstvinOok nummer 549 was zo’n klepper. Goed voor 5,2 kg, en eerder log gebouwd. Amper beschubbing, dat kon wel eens lastig worden in de toekomst. Helaas (of ‘gelukkig maar’ voor de matcher van dienst) had de vis een beschadigde borstvin. Ruim één derde van die borstvin was ‘gekraakt en afgescheurd’, mogelijks het gevolg van het bruut omspringen met netten tijdens eerdere manipulaties op de kwekerij. De rode tint van de wonde deed vermoeden dat het pas recent fout liep. We mogen ook aannemen dat zwaardere vissen gevoeliger zijn aan schade. Als zo’n frivool spiegeltje van 1kg met ’n dubbelgevouwen ‘flipper’ in het schepnet van de leverancier terecht komt, dan is er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. Wanneer het echter fout gaat met zo’n loebas…

Januari 2014

Kevin Dossche is een beginnend karpervisser, en weet tot zijn eigenste verbazing een zware spiegel te vangen op het KGO, in de omgeving van Gent. De loebas laat de naald zelfs miniem het cijfer 15 passeren. De allereerste projectspiegel van KGO die de dertigpondsgrens passeert!

Naast de schrikwekkende gewichtstoename springt ook de vangstlocatie in het oog. Nummer 549 heeft zowat het gehele KGO-traject afgezwommen en moet makkelijk 40 à 50km halen, inclusief de Dampoortsluis waar de 549 – samen met een vrachtschip ongetwijfeld – toch makkelijk anderhalve meter ‘omhoog’ moet.

Toegegeven, een makkelijke klus was het matchen geenszins. De overwegend kale spiegel werd bij vangst dan ook nog eens vanuit een ongunstige positie gefotografeerd. Grote twijfel. Tot mijn oog viel op die beschadigde borstvin (stompje, links van de vin). Bingo! Weg alle twijfel.

Gelukkig was er dat stompje

September 2014

In september 2014 krijgt dit verhaal een apart vervolg. Kevin De Witte (niet te verwarren met Kevin Dossche, de eerste vanger van deze spiegel) heeft sinds afgelopen zomer zijn zinnen op het KGO gezet. Hij mailde me een foto, inclusief onderstaand begeleidend tekstje.

“Hallo. Mijn naam is Kevin De Witte en ik vis sinds begin deze zomer op het kanaal Gent-Oostende. Het kanaal spookte al enkele jaren door mijn hoofd. Ik  woon er immers vlakbij. Dagelijks passeer ik langs het kanaal, en kan mijn blik maar niet van het kanaal afhalen. Al vaker fantaseerde ik over het bestand en stelde ik mezelf een aantal vragen. Zouden hier veel vissen zwemmen? Spiegels of schubben? Klein, of toch ook groot?

Allemaal vragen die me wel vaker bezighielden. Toen heb ik beslist om over te gaan tot actie en antwoorden te zoeken op mijn vele vragen. Tot nu toe ben ik al verrast geweest en mocht al mooie vangsten boeken, ook al is het geen makkelijk water! Na enkele geslaagde sessies – waarin louter schubkarpers op visite kwamen – kon ik dan toch een mooie spiegelkarper vangen. Dankzij de uitzettingen die gedaan werden hebben we een mooie toekomst voor ons liggen. Ik zou zeggen; aan iedereen die er vist veel succes en vangsten blijven terugmelden!”

De zwakbeschubde, maar stoere spiegel van Kevin De Witte woog precies 11kg. De bijgeleverde foto was gelukkig goed genomen, en op voldoende hoge resolutie. Een must bij dergelijke kale vissen.

Het bijhorend cijfer laat zich uiteraard al raden. KGO 549. Nietsvermoedend open ik het excelbestandje waarin alle cijfers van de zowat driehonderd KGO-meldingen netjes opgelijst staan. Nummer 549 bleek al eerder gevangen…

Verhip, dat is verdorie die spiegelkarper die als eerste projectspiegel van KGO de dertigpondsgrens doorbrak.

Opnieuw brengt die ene borstvin zekerheid…

Verhip. Dat is toch die dertiger

 

Hoe kan een vis nu ruim 4kg verliezen aan gewicht? Ik laat het even bezinken, in de hoop zo een verklaring te vinden. Helaas komt die ‘uitleg’ er niet. En laten we eerlijk zijn, op de vangstfoto van Kevin De Witte (zomer 2014) heeft onze 549 niet bepaald een ingevallen buikje… Wel is er argumentje dat in het voordeel spreekt, maar of dat de volle acht pond kan verklaren…

 

Denk even mee met me. De eerste melding kwam eind januari. In die periode situeert zich een omschakelmoment. De vis gaat niet langer voedsel opslaan, maar zijn keurig gehamsterde voorraad aanspreken. Vanaf dat moment gaat de vis dus normaal gesproken niet langer toenemen in gewicht. Wel is er vanaf dan gewichtsafname, of in ’t beste geval stagnatie.

 

In feite begint meteen na de paai de groei en het herstel. Vooral de overvloed aan natuurlijk voedsel in juni, juli en augustus zorgt voor moeilijk(er) vangbare karpers. Rond september komt de klik. De vreetmodus wordt ingesteld. De start van een rush richting wintergewicht (lees: topgewicht). Net voor die rush kon Kevin De Witte de 549 haken.

 

Dit keer besluit de BVK niet met een allesverklarend antwoord. Eerder één groot vraagteken! Of neen, een opéénstapeling aan vraagtekens…

 

Toegegeven, het verlies aan kuit scheelt vaak een aardige slok op de borrel. Maar kan een vis tijdens één zomer ruim vier kilogram afnemen in gewicht?

 

Kan een weegtoestel zomaar een loopje met ons nemen? Heeft de technologie ons hier in de steek gelaten?

 

Hebben we hier met een onvervalste Weight Watcher te maken?

 

Wie liever geen antwoorden zoekt, mag ook gewoon afronden met; ‘Laten we die vis gewoon Kevin noemen’.
Ook goed. De toekomst zal het ons – hopelijk – leren!

 

Filip Matthys

FacebooktwittermailFacebooktwittermail