Oktober 2013 – De Verstekeling revisited

Een opmerkelijke vangstgeschiedenis van een Spiegelkarper is de Duitse karper die in 2002 werd uitgezet in het Amstelkanaal in Amsterdam.  Dit was ook de de eerste projectspiegel van de maand genaamd de De Verstekeling welke verscheen in onze debuut nieuwsbrief in februari 2013.

Verstekeling - April 2013  - Eemmeer

Bij punt 7 in het blauwe kader waren we in februari gebleven. Wat zou De Verstekeling doen? Was het een eenmalig uitje naar de Ijsselmeerboezem geweest of had de vis de smaak van het zwerven te pakken?

Kort na publicatie kwamen de volgende meldingen van de vis binnen. Beide meldingen redelijk dicht in de buurt van het uitzetpunt. (zie kader, punt 8 & 9). Hoewel de laatste vangplaats niet ver van het uitzetpunt was, lag het wel in een iets andere richting dan tot nu toe. Achteraf gezien misschien wel een aanwijzing.

In april van dit jaar kreeg ik namelijk een melding van de Zuidelijke randmeren (Eemmeer). Een fotootje van 30 kb van een kale vis, ver weg van Amsterdam. Toch deed m’n brein er niet lang over om een link te leggen tussen de uiterlijke kenmerken (de opengesperde bek en de 2 opvallende schubben). De Verstekeling dus. (zie kader, punt 10).

Overzicht 'De Verstekeling'Ik kan er niks aan doen maar ik krijg kippenvel van zo’n melding. Misschien iemand die durft te voorspellen wat de volgende vangplaats wordt? Helemaal koffiedik kijken is het natuurlijk niet. Pendelgedrag komt veel voor bij karpers.  Vooral oudere karpers vertonen dit. Wellicht omdat deze de tijd hebben gekregen om hun omgeving breder en dieper te verkennen.

De Verstekeling in 2009

De Verstekeling kent de weg! Ik ben er mede door de vangst in het Diep vrij zeker van dat hij ‘om de noord’ is gegaan. Via de Oranjesluizen de schakel tussen de Amstelboezem en het Ijsselmeergebied. Hoewel ‘meeschutten’ met schepen geen groot probleem hoeft te zijn voor trekkende karpers, is daar ook een vispassage. Vanaf die sluis komt de Verstekeling op het Buiten-IJ op en dan is het vooral alsmaar rechtdoor naar het oosten.

En nu? Ik durf wel een flesje wijn te zetten op een spoedige terugkeer van De Verstekeling in Amsterdam.

Wordt dus hopelijk vervolgd.

Joris

Verstekeling Migratie kaartje

FacebooktwittermailFacebooktwittermail